*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Kök Hücre Nakillerde Başarı Oranını Artıracak  (Okunma sayısı 1520 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Kök Hücre Nakillerde Başarı Oranını Artıracak
« : Mayıs 18, 2012, 01:24:15 ÖS »


Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOGEM) Müdürü Prof. Dr. Erdal Karaöz, yaptığı açıklamada, kemik iliğinden ve yağ dokusundan elde edilen kök hücrelerin son yıllarda uyarılmış bağışıklık sistemini baskılayıcı özelliklerinin keşfedildiğini söyledi.

Laboratuvarlarda yaptıkları çalışmalarda kök hücrelerin bağışıklık sistemini baskılayıcı özelliğini gördüklerini ifade eden Karaöz, bağışıklık sisteminin baskılanmasının gerekli olduğu durumlarda kök hücrelerin kullanılabildiğini belirtti.

Kemik iliği nakilleri sonrasında vericiden kaynaklanan savaşçı hücrelerin alıcının dokularına hücum etmesi sonucu ortaya çıkan klinik tablonun iyileştirilmesi için kök hücrelerin kullanılabildiğini ifade eden Karaöz, organ nakillerinde de kök hücrelerin kullanılabileceğini kaydetti.

Organ nakli yapılan kişinin bağışıklık sisteminin nakledilen organı reddedebildiğine dikkati çeken Karaöz, "Nakillerde doku uyumluluğu olsa da alıcıya bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar uygulanmaktadır. Bu ilaçlar alıcıda fırsatçı enfeksiyonlara neden olmaktadır. Daha sonra nakledilen organın fonksiyonlarını olumsuz etkilemektedir" die konuştu.

Laboratuvardaki çalışmalarda uyarılmış savaşçı hücrelerin kök hücreleri öldürmeye çalıştıklarını fakat kök hücrelerin uyarılmış savaşçı hücreleri öldürdüğünü belirten Karaöz, ''Gelecekte organ nakillerinde bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar yerine kök hücreler kullanılabilecek'' dedi.

18.05.12 – AA