*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Her Şey Bir Gülücük İçin Derneği İşitme Engelliler İletişim Merkezi'ni Açacak  (Okunma sayısı 1453 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com

Adana'da kurulu "Her Şey Bir Gülücük İçin Derneği" Adana Valiliği Koordinasyonu'nda 'İşitme Engelliler İletişim Merkezi' (İEİM) açacak.

Kalkınma Bakanlığı tarafından Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında finanse edilecek merkezin işitme engellilerin yanı sıra işiten insanların işsizlik ve eğitim sorununa çözüm bulmak, gelişim fırsatları yetersizliğini gidermeyi amaçlıyor.

Konuyla ilgili bilgi vermek üzere Yeni Adana'yı ziyaretinde arkadaşımız M.Ömer Üney'e bilgi veren Proje Müdürü Angela Koltes, projenin hem işitme engelliler hem de işiten insanlar için eğitim ve hizmet sağlayacağını vurguladı. Projede ilk yıl hedeflenen yararlanıcı yaş gruplarının 0-18 yaş arası 80 çocuk, 18-29 yaş arası 100 genç ve 29-65 yaş aralığındaki 20 yetişkin olmak üzere toplam 200 kişi olacağını belirten Koltes, "İEİM, bilgi teknolojileri, yaratıcı sanatlar, iletişim ve sosyal beceriler üzerine yoğunlaşan çeşitli eğitim programları ve faaliyetleri sunmak, işitme engelli bireylerin akademik ve mesleki eğitim ihtiyaçlarını karşılamayı ve üretici bir hayat yaşamalarını sağlamayı hedeflemektedir" dedi.

Projenin koordinatörlüğünü Basri Yıldız ve Yürütme Kurulu üyeliklerini de Necmi Turgut, Sevilay Kaplan ve John Scott'un yaptığını belirten Koltes, "İşitme Engellileri farklı kimlik ve dilleri olan kültürel bir grup olarak görebiliriz. İşitme engelliler, tam kapasitelerine ulaşabilmek için sadece desteklendirilmeye ihtiyaç duyarlar. İşitme Engelliler doğuştan gelen yeteneklere sahiplerdir ki eğitim, öğretim ile birlikte işiten toplum tarafından kabul edilme sayesinde her seviyede, her alanda, meslekte iş gücüne dahil olabilirler" diye konuştu.

KURS KAYITLARI BAŞLADI VE ÜCRETSİZ

Merkezde web tasarımı, grafik tasarım, muhasebe, microsoft ofis, aşçılık, restoran ve otel servisleri, biçki-dikiş kursları, güzel sanatlar ve kuaförlük, bakım uzmanlığı gibi mesleki eğitim kurslarının yanı sıra iş bulma rehberlik programı, okuma yazma, denizcilik, salsa dans kursu, işiten toplum için Türk işaret dili kursu düzenleneceğini ve kursiyerlerden herhangi bir ücret alınmayacağını ifade eden Koltes, şunları söyledi: "Program, bilgi tekniği eğitimleri, iletişim ve sosyal beceriler ve yaratıcı sanat faaliyetlerine ek olarak, işitme engellilere ve 'az duyabilen' kişilere işaret dili öğretmeyi, akademik ve mesleki ihtiyaçları karşılamayı hedefliyor. Yerel firmalarla işbirliği içerisinde bir işyeri kurma programı, merkezimizden mezun olan kişilere iş bulma olanakları hususunda yardım sağlayacaktır. Kayıtları başlayan kurslarımız için 0.322 - 456 22 21 - 0.542 - 720 70 20 nolu telefonlardan bilgi alınabilir. Bu projede yer alan kurslar ve diğer aktiviteler SODES tarafından desteklenecek olup kursiyerlerden herhangi bir ücret alınmayacaktır. Merkezimiz genç gönüllüleri merkezde çalışmaya teşvik ederek, genç insanların aktif katılımını sağlayacaktır. Bu sayede işitebilen ve işitemeyen insanlar arasında anlayış ve saygı köprüleri kurulacaktır. Yoksul olan işitme engelli insanlar bu tarz faaliyetlerin masraflarını karşılayamadığı için programdan ayrıca yoksul vatandaşlarımızın da faydalanması sağlanacaktır."

Koltes İşitme Engelliler Çok Amaçlı Toplum Merkezi'nin Nisan ayı içerisinde Adana'ya kazandırılacağını sözlerine ekledi.

24.04.12 – Yeni Adana