*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İş Garantili Ama Kursiyer Bulunamıyor  (Okunma sayısı 1697 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
İş Garantili Ama Kursiyer Bulunamıyor
« : Ekim 19, 2011, 03:14:27 ÖÖ »

Anadolu Sağırlar Federasyonu, İŞKUR ve halk eğitim merkezi iş birliğiyle düzenlenen engellilere yönelik ev tekstili kursu, gazete ilanlarıyla tanıtılmasına ve telefonla bilgilendirme yapılmasına rağmen beklenen ilgiyi görmüyor. Sakarya'da yaşayan yaklaşık 3 bin işitme engelliden, iş garantili kursa sadece 9 kursiyer katılıyor.

Anadolu Sağırlar Federasyonu (ASF) Sakarya Şube Sorumlusu Rasime Karakol, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, işitme engellileri meslek sahibi yapmak amacıyla 900 saatlik ev tekstili kursu düzenlediklerini söyledi.

Kursa halk eğitim merkezi ve İŞKUR'un da destek verdiğini belirten Karakol,

"İşitme engellilere yönelik olarak hafta içinde 09.00 ve 15.00 saatleri arasında düzenliyoruz. Kurstan çıkışta İŞKUR'un verdiği iş garantisi ve Halk Eğitim Merkezinin verdiği sertifika var. Kursumuza 9 işitme engelli katılıyor" dedi.

Karakol, iş garantili olmasına rağmen kursun yeterli ilgiyi görmediğine dikkati çekerek, "Aileler lütfen yardımcı olsunlar. Kursiyer bulmakta zorlanıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de işitme engelli sayısının oldukça fazla olduğunu vurgulayan Karakol, aileler tarafından engellilere öz güven verilmediğini ve ailelerin çocuklarının başarılı olamayacakları ön yargısını taşıdıklarını dile getirdi.

"20 Aileden Biri Çocuğunu Kursa Gönderiyor"

Karakol, birçok işitme engellinin ailesine ulaşıp durumu anlattığını kaydederek, ailelerin bilgisizlikten durumu anlamakta güçlük çektiğini ifade etti.

Ailelerin yaklaşımı nedeniyle işitme engellilerin sosyal yaşama katılmasını sağlayacak adımları atmasına yeterince yardımcı olamadıklarını söyleyen Karakol, şunları söyledi:

"Kursun açılması konusunda aileleri arıyorum. Ayrıca gazetelere ilan veriyorum. İşitme engellileri arayıp buluyorum. Aileleriyle iletişim sağlıyorum. 20 aileyle görüşürsem bir aile ancak çocuğunu kursa gönderiyor. Bu konuda zorluk çekiyorum. Kursun içeriğini de bilmiyorlar."

Karakol, engelli çocuğu bulunan ailelerin çocuklarına tanınan haklardan da habersiz olduğunu vurgulayarak, "Çoğu özürlü maaşından habersiz. Maaş almaları gerektiğini bile bilmiyorlar. Eksikler çok fazla. Özürlü ailelere de eğitim verilmeli" şeklinde konuştu.

"Kursu Ve Arkadaşlarımı Çok Seviyorum"

İşitme engelli Sevgi Kayalıdere ise kursa Söğütlü ilçesinden gidip geldiğini anlatarak, kursu ve arkadaşlarımı çok sevdiğini ifade etti. Kursta eğitimi tercümanları sayesinde aldıklarını belirten Kayalıdere, iş sahibi olmak istediğini kaydetti.

Sümeyye Kıyak ise Sapanca ilçesinden geldiğini belirterek, kursu tamamladıktan sonra bir fabrikada işe girmeyi planladığını ifade etti.

18.10.11 - AA