*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Ötenazi isteğinden yılın işadamlığına!.  (Okunma sayısı 1033 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Ötenazi isteğinden yılın işadamlığına!.
« : Ocak 25, 2010, 11:53:52 ÖÖ »

Bu öykünün başkahramanı Mehmet Demirkol… O bir engelli… Şanlıurfa’da küçük bir mahalle bakkalından yılın işadamlığı ödülüne kadar uzanan zorlu meşakkatli ve engelli bir yolculuğun yalnız adamı…

“Aslında hepimizin içinde açığa çıkmayı bekleyen gizli bir güç vardır”

Benzeri cümleler sizin algınızı açıyor, ilginizi çekiyor, sizi heyecanlandırıyor ise yazının sonuna kadar okuyunuz…

MEHMET DEMİRKOL!

Mehmet Demirkol, hayata engelle başlamış… 18 yaşına kadar süren bu zorlu süreci atlatmak için 8 yıl boyunca Türkiye’nin birçok hastanesinde tedavi görmüş…

Ancak o, doktorların, “ tedavin için yatman lazım” telkinine kulak tıkamış, 2 koltuk değneğiyle adeta hayata tutunmuş…

Koltuk değnekleri Demirkol’un iş hayatında yükselmesinde merdiven olurken, açtığı market hedefini büyütmüş…

Hastanede tedavi olduğu o uzun yıllar içerisinde hedefine uluslararası ticareti koyan Mehmet Demirkol, tam “ başardım” dediği anda, 2001 kriziyle adeta dibe vurmuş… Dostları ve devletten yardım istemiş, ancak bir de görmüş ki yanında dayandığı koltuk değneklerinden başka bir şey kalmamış…

Dayanamamış; “ ötenazi hakkımı istiyorum” diye devletin en tepesine, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e haykırmış…

İki üç janjanlı, “ Yanınızdayız. Merak etme “ konulu mektuptan başka bir destek görememiş…

Çalıştığı bankanın sahibi Mehmet Emin Karamehmet’e başvurmuş… Karamehmet’te bir baba edasıyla yardımını esirgememiş Demirkol’dan… ” Sıkıntıyı çektiğim o dönemde dünya başıma yıkılmış sanmıştım… Her şeyim bir gecede bitmişti… Öz sermayem yoktu… Ölmekten başka çarem kalmamıştı… Ötenazi hakkı istedim, verilmedi… Bir tek Çukurova Holdingin sahibi Mehmet Emin Karamehmet elinden geldiğince destek oldu… Bu destek belki de benim tekrar hayata tutulmama vesile oldu… O günden sonra sıfırdan başlamaya karar verdim… Önce borçlarımı ödedim, sonra yükselişe geçtim” diyor Mehmet Demirkol…

1999 yılında Dubai ve Çin’e giderek Türkiye’ye oyuncak malzemeleri getirdiğini anlatan Demirkol, yıllardır bu işle uğraşıyor….

”Hedefimde ülkeme oyuncak fabrikası kurmak var” diyen, ancak bununla da yetinmeyip engellilerle ilgili istihdam projeleri üzerinde çalışan Mehmet Demirkol, 3 defa çeşitli dernek ve basın kuruluşları tarafından yılın işadamlığı ödülüne layık görüldü…

Her ödül aldığında geçmişinin gözünün önünden bir film şeridi gibi aktığını anlatan Demirkol, “ Bundan sonraki hedefim adıma bir vakıf kurarak, kazandıklarımı engelli ve tardıma muhtaç insanlarla paylaşmaktır… Bu konuda çalışmalarımız hızlandırdım, yakın bir gelecekte İnşallah bu projemiz hayat bulacak” diyor…

ENGEL DİYE BİR ŞEY YOK!

Engelli yaşamı, “ İnsanların fiziksel veya zihinsel yetersizlikleri olabilir... Hiç kimsenin iki dakika sonra bir araba tarafından çarpılıp veya bir felç geçirip bu durumla karşı karşıya kalmayacağının bir garantisi yoktur.

Hal böyleyken insanlar kendilerinin bu derece yakın olduğu bir meseleye biraz empatiyle yaklaşmalıdır… Eğer onlara bu yetersizliklerini hissettirmemek için elimizden geleni yapıyorsak kişisel olarak üstümüze düşeni yapmış oluruz diyebiliriz..

Ama yeter mi?
Tabii ki yetmez…

Kişisel olarak uygulanan saygı ve hoşgörü dışında devlet kurumlarının tasarımlarını, politikalarını ve her türlü projesini gerçekleştirirken bu kişileri göz önünde bulundurması gerekir...

Yetersizliği olan insanlar için sosyal projeler, sosyal ortamlar ve iş imkanları gibi politikalar yanında, günlük hayatta herkesin yararlandığı şehircilik ve kamu hizmetlerinden de optimum biçimde yararlanmaları için çalışmalar yapılmalıdır...

Tasarımlarda ergonomik veriler göz önünde bulundurulmalıdır... Yani engeller kaldırılmalıdır…

Ancak bu durumda sağlıklı bir toplumdan söz edilebilir... Aksi takdirde kendi yetersizliklerimizi irdelememiz gerekir…” diye özetleyen ve çözüm önerileri sunan Mehmet Demirkol, en iddialı projesini de siyaset alanında hayata geçirmeyi planlıyor…

Siyasi partilerde kadın ve gençlik kolları gibi birde engelliler kolunun kurulması gerektiğini anlatan Mehmet Demirkol, “ Türkiye'nin yüzde sekizi engelli… Siyasi partilerimiz bu projeye destek verip, böyle bir kolu kurarlarsa, hem engellilerin sorunlarını çözerler hem de engelli vatandaşlarımızın desteğini yanlarında görürler” diye konuşuyor…

Kişisel olarak kendisinin Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a destek verdiğini, çünkü onun döneminde ticari güven ortamı nedeniyle başarıya koştuğunu anlatan Mehmet Demirkol sözlerini şöyle tamamlıyor…

“ Şanlıurfa’da AK partiden bağımsız olarak sayın başbakana destek bürosunu ilk ben açmıştım… Amacım güven ortamının devamına ilişkin katkı sunmaktı… Problemler elbette ki var, ancak el ele verip hep beraber sorunların üstesinden gelmeli, devlet-vatandaş işbirliğini sağlamalıyız”

HALİT ZİYA ALPTEKİN
Haber24.com