*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Tekerlekli Sandalye Dansı ile Hayatları Değişti  (Okunma sayısı 1322 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Tekerlekli Sandalye Dansı ile Hayatları Değişti
« : Aralık 10, 2016, 09:37:48 ÖÖ »
Tekerlekli Sandalye Dansı ile Hayatları Değişti



İzmir'de yaşayan ve hayatları tekerlekli sandalye dansı ile değişen 15 bedensel engelli genç, katıldıkları gösterilerle sahne heyecanını tadıyor, izleyicilere duygusal anlar yaşatıyor.

İzmir'de 3 yıl önce bale sanatçısı ve dans eğitmeni Banu Dağcıoğlu Türkeli önderliğinde başlatılan "Wheelchair Dance Project (Tekerlekli Sandalye Dansı Projesi)", bedensel engellilere yönelik algıları yıkarak, bu durumdaki 15 gencin hayatına dokundu.

İzmir'de yaşayan 15 bedensel engelli gencin dünyası, hayatlarına giren tekerlekli sandalye dansıyla değişti. Projeyle ruhsal ve fiziksel engellerini dansla aşarak hayata daha fazla katılmaya başlayan ve fiziksel olarak gelişme kaydeden engelli gençler, 3 yıldır sundukları gösterilerle sahne heyecanını tadıyor, izleyicilerin beğenisini topluyor.

Başından beri projenin içinde yer alan 33 yaşındaki Ayşe Bayan, müskülerdistrofi kas hastası olduğunu ve tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldığını belirterek, kol kaslarını kullanmakta güçlük çektiğini ancak dans projesiyle bu durumun değiştiğini anlattı.

Bayan, projeyle fiziksel ve ruhsal değişimler yaşadığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Dans etmeden önce bu kadar sosyal ve aktif değildim. Öz güvenim bu kadar gelişmiş değildi. Ben özellikle kol kasım olmak üzere vücut kaslarımı çok kullanamıyorum. Bir tek ben akülü tekerlekli sandalye kullanıyorum, diğer arkadaşlarım aktif tekerlekli sandalye kullanıyor. Ben akülü tekerlekli sandalyede, kollarımı danstan önce çok fazla kaldıramıyordum, bu kadar hareketli değildim, dans ederek hareketlerim daha rahatladı, kollarımı daha rahat kanırabiliyorum. Tekerlekli sandalyede olan herkese tavsiye ederim. İnsanlar kendilerini eve kapatmasınlar.

Bizi izleyenler çok şaşırıyor. Herkes çok beğeniyor ve duygulanıyor."

Projeye 2 yıl önce dahil olan 32 yaşındaki Gökçe Değirmencioğlu ise sahne heyecanı tatmanın çok farklı olduğunu ifade etti.

Tekerlekli sandalye dansını ilk kez duyanların, başlangıçta tekerlekli sandalye ve dans ilişkisini kuramadığını ancak kendilerini izleyen herkesin etkilendiğini belirten Değirmencioğlu, tekerlekli sandalye kullanmanın mahkumiyet olmadığını söyledi.

Tekerlekli sandalye dansına birkaç ay önce başlayan 32 yaşındaki Burhan Elli ise bu dans sonrası yaşamındaki değişimi, "Kendimi daha enerjik ve mutlu hissediyorum, öncesinde basketbol oynuyordum, 12 sene oynadım, yeterince sosyal aktivite yapıyordum, bu da taç oldu benim için. Sanatsal yeteneğim yok diye düşünüyordum, dansla beraber yeteneğim olduğunu düşündüm. Tepkiler çok olumlu ve güzeldi. Dans konusunda kendimi ilerletmeyi düşünüyorum. Provalar çok eğlenceli geçiyor, salı günlerinin gelmesini heyecanla bekliyorum." sözleriyle dile getirdi.

10.12.2016 – AA