*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Özel Eğitim Hizmetlerinin Verimliliğinin Araştırılması Projesi Çalıştayı Başladı  (Okunma sayısı 1463 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Özel Eğitim Hizmetlerinin Verimliliğinin Araştırılması Projesi Çalıştayı Başladı



Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek olan “Destek Özel Eğitim Hizmetlerinin Verimliliğinin Araştırılması Projesi” için 13-15 Mayıs 2013 tarihleri arasında Ankara Bilkent Otel ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. “Proje Tanıtım ve Soru Formu Geliştirme Çalıştayı” Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan’ın katılımlarıyla başladı.
 
Destek özel eğitime ihtiyacı olan bireylere hizmet sunan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin mevcut durumlarının ve sorunlarının tespit edilerek, hizmetlerin ve kamu kaynaklarının daha etkili ve verimli kullanımının sağlanması için yeni politika ve model önerilerinde bulunulması amacıyla düzenlenen “Destek Özel Eğitim Hizmetlerinin Verimliliğinin Araştırılması Projesi Tanıtım ve Soru Formu Geliştirme Çalıştayı”nın açılış konuşmasını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan yaptı. Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan açılıştaki konuşmasında Bakanlık olarak 11 Haziran 2013 tarihi itibariyle ikinci hizmet yılını dolduracaklarını vurgulayarak, bu süreçte engelli vatandaşların her alandaki sorunlarına çözüm aramak üzere gereken çalışmaları yapmak üzere büyük gayret gösterdiklerini ifade etti. Son 10 yılda engellilik alanında büyük gelişmeler yaşandığını ve engelliliğe dayalı ayrımcılıkla mücadele konusunda büyük gelişme kaydedildiğini belirten Bakan Yardımcısı, ayrımcılıkla mücadele konusunun Ceza Kanunu’nda caydırıcı bir şekilde yer almasının da yer aldığı yeni mevzuat çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.
 
"Her Bir Eve Her Bir Bireye Ulaşmamız Gerekiyor"
 
Özel eğitim alanında son 10 yılda büyük gelişmeler kaydedildiğini belirten Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, “2002 yılında özel eğitimden, kaynaştırmaya örgün eğitimin her aşamasında bulunan engelli sayısı toplamda 53.306 iken, bu yıl bu sayı 4 katına ulaştı ve 220.649 oldu. Bu kapsamda ödenen tutar da 2006 yılı sonunda 263 Milyon TL iken son verilere göre 1 milyar 120 Milyon TL’ye ulaştı. Bu artışların tüm dünyada ekonomik kriz nedeniyle sosyal harcamalardan kesinti yapılan bir dönemde gerçekleşmesi de bizler için ayrıca manidardır” şeklinde konuştu.
 
Engellilerin sosyal hayata katılımlarına büyük önem verdiklerine dikkat çeken Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, “Toplumumuz engelliyi tanımıyor. Araştırmalara bakıldığında bir engelli ile birlikte okuma, çalışma ya da yaşama isteği konusunda halen toplumun yüzde 90’ı bu konuda isteksiz. İşte bu yüzden eğitim hizmetleri dahilindeki kaynaştırma eğitimine büyük önem veriyoruz. Bu konudaki her türlü çabayı da Bakanlık olarak desteklediğimizi bir kez daha belirtmek isterim” dedi.
 
Engellilere yönelik toplumdaki yanlış bakış açısını düzeltmek için çalışmalar yürütüldüğünü belirten Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, doğru bir bakış açısının sağlanması için en başta kanunlarda yer alan “özürlü”, “sakat”, “çürük” gibi ifadeleri kaldırdıklarını ifade etti. Toplumsal yaşam içerisindeki ayrımcı ve yanlış kullanımların engelli kişiler üzerinde hassasiyeti zedeleyici sonuçlar doğurduğunu vurgulayan Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, mevzuatta toplum tarafından daha fazla kabul edilen “engelli” ifadesinin kullanımında toplumun hassasiyet göstermesi gerektiğini, bu kelimenin de anlamının boşaltılamaması için herkese görev düştüğünü ifade etti.
 
Engelli vatandaşların günlük hayatta her yerde olması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, “Her engelli insanın farklılıkları var, dolayısıyla her bir eve her bir bireye ulaşmamız gerekiyor. Bunu başarının ardından hedefimiz hizmetleri sürekli hale getirmek olmalıdır” dedi.
 
"Uzman Görüşüne Büyük Önem Veriyoruz"
 
Açılışta konuşan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi büyük önem verdikleri “Destek Özel Eğitim Hizmetlerinin Verimliliğinin Araştırılması Projesi” kapsamında düzenlenen Çalıştay’ın yapılacak olan araştırmanın yöntemini ve çalışma ortaklarını belirlemek üzere büyük fayda sağlayacağını ifade etti. Engellilik konusundaki her alanda ilgili tüm Bakanlık ve Genel Müdürlüklerle işbirliği halinde çalıştıklarını belirten Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, engellilerin hayata katılımlarında büyük önemi olan eğitim hizmetlerinin geliştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalıştıklarını vurguladı. Destek özel eğitim hizmetlerinin bağımsız yaşama ve kişinin kendi ayakları üzerinde durması için çok önemli fonksiyonu olduğunu ifade eden Engelli ve Yaşlı Hizmetlerim Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, “Bu vesileyle düzenlediğimiz Çalıştay’ın ilk gününde yaşanan sorunları tespit etmeye çalışacak, ikinci gününde ise bu sorunlar için çözüm önerilerini ele alacağız. Kanun ve Yönetmeliklerde önümüzü açacak ve bu alandaki politikayı belirlemede işimizi kolaylaştıracak olan bu araştırmayı hakkıyla yapmak üzere düzenlediğimiz bu Çalıştaya katılan her bir uzmanımıza değerli katkılarından ötürü şimdiden teşekkür ederim” dedi.
 
Açılışta konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Baloğlu, engellilere yönelik bütünleştirme ve erişilebilirlik olmak üzere iki temel felsefeleri olduğunu belirtti. Son 6 yılda özel eğitim gören öğrenci sayısının yüzde 640 arttığını vurgulayan Baloğlu, “Bu durum ne kadar hazırlıklı olursa olsun her türlü sistemi zorlayacak bir artış. Böylesi dev artışlarda doğal olarak kurumların da gerekli tepkiyi göstermesi aynı hızda olmayabiliyor. Elbette bu alanda sıkıntılarımız olduğunu kabul ediyoruz. Ama biz bu sıkıntıları yolumuzu göstermeleri açısından gelişmek için güzel sıkıntılar olarak görüyoruz” dedi.
 
Açılışta konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük, eğitim alanında engellilerin son 10 yıla gelinceye kadar yıllarca ihmal edildiğini vurgulayarak karşılaşılan sorunların temelinde bu altyapısızlık olduğunu belirtti. En önemli sıkıntının alanda yetkin, yetişmiş eleman bulunamaması olduğunu belirten Küçük, “YÖK ile bu konuda işbirliği yaptık. Öncelikle üniversitelerde, sonrasında tüm okullarımızda olmak üzere yetişmiş eleman sıkıntımızı giderecek düzenlemelerle bu sorunu en kısa zaman içerisinde en aza indirmeye çalışıyoruz” dedi.
 
Açılış konuşmalarının ardından Proje Danışmanı Prof. Dr. Atilla Cavkaytar “Destek Özel Eğitim Hizmetlerinin Verimliliğinin Araştırılması Projesi” tanıtımını içeren bir sunum gerçekleştirdi.
 
Çalıştayın öğleden sonraki oturumundan itibaren 5 alt çalışma grubu ile; Erken müdahale, Tıbbi ve Eğitsel Tanılama, Yönlendirme, Yerleştirme, Yasal Düzenlemeler, Yönetim Yapısı, Fiziki Düzenlemeler, Özel Eğitim Uygulamaları ve Eğitim Programları, Destek Özel Eğitim Hizmetleri, Rehabilitasyon Hizmetleri, sorun ve çözüm önerileri konuları tek tek ele alınmaya başlandı.
 
Üç gün sürecek olan Çalıştaya; Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi ilgili kamu kurumları temsilcileri ile özel eğitim ve rehabilitasyon konularında uzman ve akademisyenler, meslek örgütleri, engellilik alanındaki sivil toplum kuruluşları ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin bağlı oldukları dernek temsilcileri katılıyor.
 
Çalıştay kapsamında alan araştırmasında kullanılmak üzere bir soru havuzu oluşturularak, araştırma ile özel eğitim ve rehabilitasyon alanında yaşanan sorunların çözümüne katkı sağlanması ve engelli ve ailelerinin beklentilerini karşılayacak bir sistemin oluşturulması amaçlanmaktadır.
 
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı 1721 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ve bu merkezlerden yararlanmakta olan 245.000 destek özel eğitim öğrencisini kapsayacak olan “Destek Özel Eğitim Hizmetlerinin Verimliliğinin Araştırılması Projesi” ile
 
1. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin Profilinin Belirlenmesi,
 
2. Kurum Özellikleri Durum Saptaması,
 
3. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Modelinin Değerlendirilmesi,
 
4. Destek Özel Eğitim Programlarının Etkililik ve Verimliliğinin Değerlendirilmesi ve böylece;
 
Destek Özel Eğitim Hizmetleri İçin Yeni Politika Önerileri ve Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Modelinin Geliştirilmesi hedeflenmektedir.
 
16.05.2013 - eyh.gov.tr