*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Böbrek Nakli Hakkında Sıkça Sorulan Sorular  (Okunma sayısı 1510 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Böbrek Nakli Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
« : Mart 24, 2013, 03:46:01 ÖS »
Böbrek Nakli Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
 
Böbrek nakli riskli bir ameliyat mıdır?

Böbrek nakli alıcı ve verici olmak üzere 2 ameliyattan oluşmaktadır. Verici ameliyatı iyice incelenerek, sağlıklı sağlıklı bir kişi olduğu ve ameliyat riskinin hiç olmadığı kişilere uygulanmaktadır. O nedenle verici ameliyatının riski ancak 100binde birden azdır. Alıcı olan böbrek yetmezlikli hastaların ameliyat riski biraz daha fazladır. Böbrek yetmezliği ameliyat için kendisi bir risk teşkil ederken böbrek yetmezliğine neden olan şeker hastalığı gibi ilave hastalıklar bu riski artırmaktadır. Özellikle bu riskler ameliyatın ilk bir iki ayında fazladır. Yine de bu ameliyatın riski diyalize girmekten çok daha düşüktür. Ameliyat riski diyalize göre 2.5 kat daha azdır. Diyalize girme süresi azaldıkça ameliyat riski de azalmaktadır. Yani ne kadar erken böbrek nakli olunursa o kadar başarılı olmaktadır.

Böbrek nakli sırasında ne tür komplikasyonlar oluyor?

Böbrek nakli sırasında vücut savunmasını azaltan ilaçlar verildiği için hastalarda enfeksiyona yatkınlık daha da artıyor. Ancak bu hastalarda çok özenle çalışıldığından enfeksiyon oranımız ancak bir guart ameliyatı sonrası görülen kadar çok azdır. Bunun yanında idrar yollarındaki veya damarlara atılan dikişlerde acıklık olabilir. Bunun için bazen cerrahi bazen de cerrahi olmayan tedavi yöntemleri ile bu komplikasyonlar tedavi edilmeye çalışılıyor.

Böbrek nakli ölümle sonuçlanan bir ameliyat mıdır?

Her ameliyatın büyüklüğüne göre değişen ölüm riski vardır. Böbrek nakli büyük bir ameliyattır. Onun da ölüm riski vardır. Ama diyalize girmek ölüm riski açısından daha tehlikelidir. Böbrek nakline uygun olup da diyalize girmeye devam eden hastanın 1 yıl sonunda ölüm riski %7 iken böbrek nakli olan bir hastanın ölüm riski %3 dür. Yani diyaliz böbrek nakline göre 2.5 kat daha riskli bir tedavi yöntemidir. Bizim 600 den fazla yaptığımız böbrek naklli hastalarımızda ameliyat sırasında ölen olmamıştır.

Böbrek nakli ameliyatında başarı oranı yüksek midir?

Ülkemizde böbrek nakli alanında ileri batı ülkelerinde bulunan teknoloji, bilgi birikimi ve her türlü ilaç fazlasıyla mevcuttur. 20 yılı aşkın bir süredir böbrek nakli ile uğraşan ekibimiz bu konuda da ileri derecede deneyim sahibir. Ayrıca Türkiye’de bir çok ilklere (ilk doku uyumsuz nakil, ilk çapraz nakil, ilk laparoskopik donör nefrektomi ve ilk ince barsak nakli gibi) imza atarak ülkemizde böbrek naklinin gelişmesinde öncü rol oynamıştır. Bu deneyimle başarı oranımız %98lerin üstündedir.

Böbrek naklinde testlerde görülmeyen ne tür sorunlar yaşanabilir?

Böbrek naklinde vücuda yabancı bir organ nakledilmek istenmektedir. Bu nedenle vücudun savunma sistemi kendini korumak için onu red etmeye çalışacaktır. Bu yüzden hastalara bazı ilaçlar verilmektedir. Bu reaksiyonu tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak ameliyat öncesi şiddedini saptamak amacıyla bir çok test yapılmaktadır. Çok şiddetli reaksiyon verebilecek hastalara zaten nakil yapılmamaktadır. Merkezimizde dünyanın sayılı merkezlerinde mevcut bulunan ileri teknolojik incelemelerine karşın bazen saptanamayan veya ön görülemeyen reaksiyonlar olmaktadır. Ancak genellikle bu reaksiyonlar ilave ilaçlarla tedavi edilmektedirler.

Doku ve kan uyumu olsa bile vücut böbreği red ediyormu?

Yapılan çok detaylı testlerle red etme olasılığı yüksek hastları zaten ameliyat etmemekteyiz. 20 yıl önce red olasılığı %40larda iken, yeni çıkan ilaçlarla bu oran %10 seviyelerine düşmüştür. Bu nedenle doku uyumsuz nakillerde günümüzde başarı ile yapılmaktadır. Red olayı yaşansa bile bunu ilave ilaçlarla %95 oranında tedavi etmek mümkündür. Ancak bu konuda hastaya düşen görevler de vardır. Hastaların ilaçlarını düzenli kullanmaları, kontrollere düzenli gelmeleri hem red olasılığını azalmakta, hem de tedavi şansını yükseltmektedir.

Canlı kişiden böbrek naklinde başarı oranı artıyor mu?

Organ naklinin temelini “cansız organ nakli” ya da kadavradan organ nakli dediğimiz beyin ölümü gelişip ölen insanlardan bağışlanan organlarla yapılan nakillerdir. Batı ülkelerinde bu tür nakiller tüm nakillerin %70′ini oluştururken, ülkemizde maalesef bu oran ancak %30lardadır. Ülkemizde cansız vericili nakil azlığının birçok nedeni vardır. Yılda ancak 200 civarında kişinin beyin ölümü sonrası organları bağışlanmaktadır. Böbrek nakli bekleyen hasta sayısının yer yıl 2bin kadar arttığı düşünülürse bu sayının azlığı ortaya çıkacaktır. Bu nedenle

caprazbobreknakli.com