*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Klonlamada büyük gelişme!  (Okunma sayısı 1262 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Klonlamada büyük gelişme!
« : Mart 16, 2013, 10:46:57 ÖÖ »


Japon bilim insanları bir farenin 25 devrede 581 kopyasını yaptı. Uzmanlar Dolly adlı koyunda kullandıkları tekniği kullandı. Klonlanan fareler fiziksel ve zihinsel olarak mükemmel yaratıldı.

Dolly adlı koyunun kopyalandıktan sonra klonlamada önemli gelişmeler oldu. Şimdi Japon bilim insanları bir farenin 25 devre halinde yaklaşık 600 kopyasını elde etti. Laboratuvar ortamında klonlanan farelerin süt ve et vermesi için 'süper' hayvanların yolunu açacağı belirtildi. Bilim insanları fareleri çoğlatmak için Dolly'nin klonlandığı tekniği kullandı.

Klonlanan kemirgenler normal yaşam sürelerinde yaşadı. Klonlanan farelerde erken doğum etkisi görülmezken zihinsel ve fiziksel olarak mükemmel büyüdü.

Dr. Teruhiko Wakayama "Çiftlik ve konserve süreçlerinde birçok süper hayvan yetiştirmek için bu teknik çok kullanışlı" dedi. Deney 8 yıl önce başladı. Somatik hücre nükleer tranfer (SNCT) tekniğini kullanan araştırmacılar bir orijinal fareden 25 devrede 581 kopya yaratmayı başardı.

1997'de Dolly adlı koyunun klonlanmasında kullanılan teknik farelerde de kullanıldı. Dolly klonlanan ilk hayvan olarak biliniyor.

Kobe'de Riken Gelişmeci Biyoloji Merkezi'nde yapılan deneye Dr. Wakayama ve arkadaşları öncülük yaptı. Klonlanan fareler diğer normal fareler gibi iki yıl yaşadı. Cell Stem Cell dergisinde yayımlanan deney sonucunu değerlendiren Dr. Wakayama "ardı sıra üretilen farelerde bir anormallik görülmedi" dedi.

veteknoloji.com