*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Laboratuvar Ortamında Nakil İçin Kolda Büyütülen Burun  (Okunma sayısı 1346 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com


Londra Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Alex Seifalian ve ekibi laboratuvar ortamında hastanın kaybettiği burnunun bire bir aynısını yeniden yapılandırıp kolunda geliştirdi.
 
Prof. Seifalian, "56 yaşındaki hastanın orijinal burnunda bir parça eğrilik vardı. Hastaya isterse daha estetik bir burun yapabileceğimizi söyledik. Kendisi eski burnunu istedi" dedi.
 
Laboratuvarda Organ Tasarımı
 
Savaşlarda ve kazalarda organlarını kaybedenlere umut olan yöntemde önce hastanın burnunun kalıbı çıkarılıyor. Daha sonra bu taklidin üzeri sentetik bal peteği benzeri bir polimer ile örtülüyor. Hastadan alınan kök hücreler, polimerle örtülü taklit organla aynı kavanozda tutulduğunda, polimer bir iskelet vazifesi görüyor. Kök hücreler gözenekleri doldurarak buralarda gelişerek organın şeklini alıyor. Aynı anda hastanın kolunda cildin altına küçük bir balon yerleştiriliyor. Burun üç ay içinde hazır olunca balon çıkarılıp yerine burun yerleştiriliyor. Koldaki sinir hücreleri ve kan damarlarıyla beslenen burun burada gelişmeye başlıyor. Bir sonraki üç ayda burun koldan çıkarılıp hastanın yüzüne naklediliyor. İngiliz BBC'ye konuşan Seifalian, "Burun yapıyoruz ama cilt yapamıyoruz. Amacımız hem fiziksel engeli hem de bunun yarattığı psikolojik travmayı ortadan kaldırmak" dedi. Hastanın burnunun kolunda geliştiğinin bilgisini veren Prof. Seifalian, yakında estetik cerrahlarla birlikte hastanın burnunun iz kalmayacak şekilde yerine dikileceğini açıkladı.
 
25.01.2013 - Haber Ekpres