Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Biz de Varız
»
Mozaik
»
Mozaik
»
Ergen Engellilerde Rehabilitasyon ve Meslek Edindirme Projesi’nde Mutlu Final
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Ergen Engellilerde Rehabilitasyon ve Meslek Edindirme Projesi’nde Mutlu Final (Okunma sayısı 1357 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
SiTe YöNeTiCiSi
Ergen Engellilerde Rehabilitasyon ve Meslek Edindirme Projesi’nde Mutlu Final
«
:
Ekim 11, 2012, 07:28:02 ÖÖ »
Yaklaşık yedi yıldır engellilerle ilgili bir çok faaliyette yer alıyorum. Bunların bir kısmı proje bazında bitirildi, bir kısmı ise devam ediyor. Bu projeler içerisinde en önemlilerinden biri de Zihinsel Engelli Çocuklar Eğitim Vakfı (ZİÇEV)de uyguladığımız Hollanda MATRA fonu destekli “Ergen Engellilerde Rehabilitasyon ve Meslek Edindirme Projesi”dir.
Bu proje Hollandalı Healthy Progress adlı uluslararası proje çalışmaları yapan şirketin direktörü değerli dostum Dr Frans van Andel ile birlikte 2009 yılında MATRA’ya sunduğumuz ve Elazığ’a kazandırdığımız çok önemli bir projedir. 1 Ocak 2010 tarihinde başladığımız projenin üçüncü yılını tamamladık ve geçtiğimiz Cumartesi günü Valimiz Muammer Erol, Hollandalı yetkililer ve ZİÇEV yöneticilerinin de katılımı ile final programını yaptık. Proje kapsamında ZİÇEV Elazığ şubesi yerleşkesinde, altı yüz metrekare kapalı alanda beş atölye kuruldu. Bahçe alanında üç yüz metrekarelik bir sera yapıldı. ZİÇEV’de eğitim alan bir çok engellimiz bu atölyelerden yaklaşık bir buçuk yıldır faydalanıyor. Hollandalı yetkililer ile üç yıllık sürede yaklaşık yüz iş günü birlikte çalıştık. ZİÇEV’de Elazığ ve Hollanda’dan eğitimlerle altı eğiticinin eğitimi tamamlandı. Bu kişiler bundan sonraki süreçte eğitimleri devam ettirecekler. Final programında engelliler ve ailelerinin duygularını gözlemleme fırsatı buldum. Bir çoğunun duasını almak bize büyük moral ve güç kazandırdı. Bu projenin uygulandığı süre içerisinde Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından bir çok yetkili projemizin başarısını bizimle paylaştı. Çocuklarımız bu proje sayesinde seramik atölyesinde hamura şekil vermeyi, mutfak biriminde salata, makarna ve çorba yapmayı, bilgisayar ünitesinde çeşitli etkinliklerle rahatlamayı, mozaik dizgi atölyesi ve ahşap işleri atölyesinde bir çok ürünün üretimine destek vererek kaliteli zaman geçirmeyi öğrendiler. Elazığ’da belki de Türkiye’de ilk kez engelli çocuklar aileleri yanlarında olmadan bu proje kapsamında Hazar Gölünde kamp yaptılar. Özgüvenleri artan ve daha çok bağımsız yaşamayı öğrenen çocuklar kendileri ile birlikte yıllardır büyük sıkıntılar çeken ailelerini de rahatlattılar.
Geçtiğimiz Cumartesi günü final programı ile Hollanda destekli kısmı tamamlanan proje, ZİÇEV için aslında YENİ başlamaktadır. Projelerde asıl olan sürdürülebilirliktir. Final programında bu istek ve motivasyonun ZİÇEV ekibinde fazlasıyla olduğunu görmek bizi ayrıca mutlu etti. Önümüzdeki dönemde yapılacak iki önemli gelişmeyi de müjdelemek isterim. Birincisi Keban karayolu üzerinde yaklaşık on dönümlük alanda kurulması planlanan engelli çiftliği çalışmalarımız devam ediyor. Arsa konusunda sayın valimizin özel destekleri ile önemli mesafeler alındı. İşin Ankara ayağının takibinde ise Milletvekilimiz Şuay Alpay bizzat ilgileneceği sözünü verdi. Çalışmalarımız istediğimiz şekilde tamamlanırsa önümüzdeki yıllarda Elazığ’da engellilerin sebze ve meyve yetiştirebildikleri, çeşitli hayvanlarla doğal ortamlarda rahatlama imkanı bulabilecekleri bir çiftlikleri olacaktır. Hollandalı partnerlerimiz de bu projeye destek olacaklarını belirttiler. İkinci önemli gelişme ise SODES kapsamında geçen yıl uygulanan ve Türkiye’deki iki örnekten biri olan Şizofriend Kafe Projesi ile ilgilidir. Bir iki haftalık süre içerisinde kiralama işlemi tamamlanan yeni yerinde hastalarımız ücretsiz çay ve kahve içebilecekleri, arkadaş ve aileleri ile zaman geçirebilecekleri, kitap, gazete, dergi ve internet hizmeti alabilecekleri kafelerine kavuşacaklar. Her gruptan engellinin yaşam kalitesini artırmak ve onlara iyi imkanlar sunmak hepimizin görevidir. Unutulmamalıdır ki herkes bir gün engelli olabilir.
Sağlık ve sevgiyle. / Ömer Deniz
09.10.2012 - Ay Işığı
>>>>>>>>>>
bizdevariz.NET
<<<<<<<<<
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »