*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Kuşlar da yas tutuyormuş  (Okunma sayısı 1057 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Kuşlar da yas tutuyormuş
« : Eylül 28, 2012, 01:18:55 ÖS »


Bazı kuşların ölen arkadaşları için 'cenaze töreni düzenliyor olabileceği' ortaya çıktı

Batı çalı kargalarını inceleyen ABD'li bilim adamları, ölen bir kuş görünce yem aramaya ara verdiklerini ve birbirlerine seslenip ölü kuşun başında toplandıklarını keşfetti.
Animal Behaviour dergisinde yayımlanan makalede, kuşların bu davranışı tehlikeye karşı birbirlerini uyarma amacıyla geliştirmiş olabileceği belirtiliyor.
Araştırma, California Üniversitesi'nden Teresa Iglesias ve ekibinin imzasını taşıyor.
Iglesias ve ekibi, çalı kargalarının yaşam alanlarına çeşitli nesneler bırakarak, kuşların tepkisini inceledi.
Bıraktıkları nesneler arasında farklı renklerde tahta parçaları, ölü kuşların yanı sıra dost ve düşmanlara nasıl tepki vereceklerini anlamak amacıyla konan, içi doldurulmuş çalı kargaları ve boynuzlu baykuşlar vardı.
TEHLİKE İŞARETİ
Çalı kargaları; renkli tahta nesnelere tepki vermezken, ölü bir çalı kargası bulduklarında tehlike işareti veren sesler çıkararak uzaktaki arkadaşlarını uyardı.
Daha sonra ölü kuşun etrafında toplanan çalı kargaları; birbiriyle uyumlu olmayan sesler çıkararak başka çalı kargalarını da olay yerine çağırdı ve büyük bir davranış değişikliği göstererek, bir gün boyunca yem aramaya çıkmadı.
Çalı kargaları içi doldurulmuş baykuşları görünce de toplanarak, tehlike sinyalleri veren sesler çıkardı. Ayrıca baykuşu korkutmak amacıyla üzerine doğru uçtular.
Doğada zürafa ve fil gibi hayvanların da aynı familyadan bir hayvan öldüğünde yalnız bırakmadıkları biliniyor.
Bu da bilim adamlarına hayvanların ölümü anladığını ve yas tuttuğunu düşündürüyor.


BBC TÜRKÇE