*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Bir Vatandaş Olarak Haklarınız Var!  (Okunma sayısı 6650 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20661
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Engelli Bir Vatandaş Olarak Haklarınız Var!
« : Eylül 13, 2012, 01:33:33 ÖS »


Siz de herkes gibi, insan haklarına sahipsiniz. Haklarınızı düzenleyen özel yasa ve uluslararası sözleşmelerden yararlanabileceğinizin Biliyor musunuz?

Hakkınız var!

Adalete Erişim Hakkı

Farklılıklara Saygı Hakkı

Evlenme ve Aile Kurma Hakkı

Rehabilitasyon Hakkı

Kendini İfade Hakkı

Eğitim Hakkı

Bağımsız Yaşama Hakkı

Sosyal Korunma Hakkı

Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği Hakkı

Özel Hayata Saygı Hakkı

Topluma Eşit ve Tam Katılım Hakkı

Çalışma ve İstihdam Hakkı

Bilgiye Erişim Hakkı

Sağlık Hakkı

Zihinsel ve ruhsal rahatsızlığı olan kişiler için, Türk yasalarında “yasal ehliyet” açısından çeşitli kısıtlamalar bulunmaktadır. Pek çok ülkede de yasalar ya da toplumdaki ayrımcılık yüzünden “engelli” diye tanımlanan kişiler, topluma tam olarak katılamamaktadır.
Birleşmiş Milletler, 2000-2005 yılları arasında, toplumun engelli kişileri destekleyici şekilde düzenlenmesini öngören bir sözleşme hazırladı. 2007 yılında “Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme” imzaya açıldı. Türkiye, 3 Aralık 2008’de bu sözleşmeyi onayladı. 2009 yılından itibaren, sözleşme hükümleri, sizler için de geçerli bir yasa halini aldı. Bu sözleşme, toplum içinde insan onuruna uygun olarak yaşayabilmeniz için ayrıntılı tanımlar yapmıştır.

Bu broşür, gündelik yaşamda en çok sorun yaşanan alanlardaki hakları ve “Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme”nin getirdiği bazı yenilikleri açıklamaktadır.

Haklarınızla ilgili ayrıntılı bilgi ve danışma için, broşürün son sayfasındaki kurumları veya Rusihak’ı arayabilirsiniz.

Haklarınızı öğrenmek, dertlerinizi paylaşmak ve yardımlaşmak için şizofreni dernekleri ya da zihinsel engelli derneklerini de arayabilirsiniz.

İlinizde böyle bir dernek yoksa benzer sorunları yaşayan kişilerle ve diğer gönüllülerin katkısıyla dernek kurabilirsiniz. Dernek kurma konusunda il dernekler müdürlüğüne başvurabilir, Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) adlı kurumdan destek alabilirsiniz.

(www.stgm.org.tr)

Bu alanda faaliyet gösteren tüm dernek isimlerini Özürlüler İdaresi Başkanlığı’ndan öğrenebilirsiniz. (www.ozida.gov.tr )

Hazırlayan: RUSİHAK