*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Yeni Eğitim Sistemiyle Engelli Öğrenciler Mağdur Oldu  (Okunma sayısı 1234 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Yeni Eğitim Sistemiyle Engelli Öğrenciler Mağdur Oldu
« : Ağustos 29, 2012, 10:44:51 ÖÖ »


Eğitim'de 4+4+4 sistemine geçilmesiyle birlikte bazı okulların İmam Hatip Ortaokulu'na dönüştürülmesinin ardından şimdi de Eğitim Uygulama ve İş Eğitim Merkezlerinde okuyan 23 yaş ve üzeri öğrencilerin kaydı silindi. Ağır düzeyde zihinsel öğrenme yeteneği bulunan (öğretilebilir) ile orta düzeyde zihinsel öğrenme yeteneği bulunan (eğitilebilir) 16 yaş üzeri bireylere mesleki eğitim becerileri veren gündüzlü-karma bir eğitim kurumlarından olan bu merkezlerde yapılan yeni uygulama veliler ve eğitimcilerin tepkisi çekti.
 
Öğrenciler mağdur oldu
 
Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı olarak İkiçeşmelik'te hizmet veren Ahmet Şefika Kilimci Eğitim, Uygulama ve İş Eğitim Merkezi'ndeki 53 öğrencinin yaşlarının 23 ve üstü olduğu gerekçesiyle kaydının silinmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Türk Eğitim Sen İzmir 3 nolu Şube Başkanı Adnan Sarısayın, “Bu talihsiz uygulama İzmir'de 100'ün üzerinde öğrenci mağdur etmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 4+4+4 sistemine geçişle birlikte ortaya çıkan bina arayışına böyle çözüm bulunmaya çalışılması kabul edilemez” dedi. Bu okulların Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'ne dönüştürüleceğini duyduklarını söyleyen Başkan Sarısayın, “Bu özürlü gençlerimizin yaygın eğitimden koparılması üzücü. Halk Eğitim Merkezlerine gönderilecekleri söyleniyor fakat Halkeğitim Merkezleri'nde bu çocuklar için ne görme engelli ne de zihinsel engellli öğretmeni yok. Bu durumdan Halkeğitim merkezi öğretmenleri de şikayetçi. Çünkü bu konuda hiç deneyimleri olmadığı gibi bu alanda da eğitim almış değiller” diye konuştu.
 
Sorun büyük
 
Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Abdullah Tunalı da, yapılmak istenenin hükümetin bu çocuklar üzerindeki sorumluluğu dolaylı yoldan velilerin üzerine yıkma girişimi olarak nitelendirdi. Bakanlığın, orta ve ağır engelli 23 yaş ve üzeri öğrencilerin Halkeğitim Merkezleri'ne verilerek eğitimlerinin buralarda devam ettirilmesinin istendiğini belirten Başkan Tunalı sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada 3 sorun ortaya çıkıyor. İlk sorun bu halkeğitim merkezlerinde zihinsel ve görme engelli çocuklar için yeterli teknik donanıma sahip sınıflar yok. Bu çocuklar nerede, nasıl eğitim görecek? İkinci sorun ise özel durumu olan çocukların öğretmenlerinin de zihinsel engelliler eğitim konusunda özel eğitim almış olması gerikyor. Fakat su merkezlerde normal öğrenciler için öğretmenler çalışıyor. O zama bu çocuklara kim eğitim verecek? Son sorun ise durumları nedeniyle servisle okula gidip gelen, okulda yemeklerini yiyen bu çocuklara aynı hizmetler verilmeye devam edecek mi? Eskisi gibi halkeğitim merkezine de haftanın 5 günü mü alınacak yoksa sadece bir gün mü? Bunlar çok önemli konular.”
 
Gözden kaçan diğer bir önemli konunun da 23 yaş altındaki zihinsel engelli öğrencileri bu okullarda zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin verileceği olduğunu söyleyen Tunalı, “Zaten bu öğrenciler akli melekeleri yerinde olmayan, kendi başına karar verme ehliyeti bulunmayan gençler. Zorunlu din dersi haricinde bir de seçmeli din dersini var. Bu çocuklar hangi yetenekleri ölçülerek, bu seçmeli din dersini seçecek? Zaten dinimiz de bu tür kişiler için ibadeti zorunlu kılmıyor. Bundaki mantığı da anlamak mümkün değil” diye konuştu.
 
Yemek ve servis sorunu
 
Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Merih Demir de özel eğitim gerektiren orta ve ileri düzey zihinsel engelli 23 yaş ve üzeri öğrencilerin Halk Eğitim Merkezleri'ne yönlendirilmesinin 4 sakıncası olduğunu belirterek, “Milli Eğitim Bakanlığı'nın 16 Ağustos 2012 tarih ve 3284 sayılı yazıyla tüm il valiliklerine gönderdiği talimatnamede bu konular ele alınmış. Fakat bunları incemediğimizde çeşitli sorunlar karşımıza çıkıyor. Bunlardan ilki bu öğrencileri merkezlere kim götürecek? Çünkü daha önce özel servisle ve öğretmenleri gözetiminde okula götürülüyordu. Halk Eğitim Merkezlerinin taşıma yönetmeliği bile yok. İkinci sorun ise çocukların yemekleri. Valilik bu konuda bütçe oluşturmaya yetkili fakat para ayarlansa bile halkeğitim merkezlerinde yemekhane haline getirilecek yer yok. Diğer bir sorun ise bu çocuklara eğitim verecek öğretmenlerin halk eğitim merkezlerinde olmaması. Son problem ise binaların fiziksel yapısının yetersizliği” dedi.
 
Aileler tepkili
 
Ahmet Şefika Kilimci Eğitim, Uygulama ve İş Eğitim Merkezi'nde okuldan kaydı silinen 53 öğrencinin velileri çocuklarının okula, öğretmenlerine ve arkadaşlarına alıştığını belirterek, “Bize söylenen yeni uygulamayla çocuklarımızı yaşadığımız ilçenin halk eğitim merkezine götürmemiz. Fakat Halkeğitim Merkezleri'nde bu çocuklar için ne görme engelli ne de zihinsel engellli öğretmen var. Biz haftasonları bile çocuklarımızla ilgilenmekte zorlanırken, şimdi haftanın en az 4-5 günü evde kalmak zorunda olacaklar. Bu çocuklar 27-28 yaşlarında olmasına rağmen 5-6 yaşındaki çocuğun zekasına sahip. Ne Milli Eğitim Müdürlüğü ne de Halkeğitim Merkezi yetkilileri açık bir şekilde bu işin nasıl yürüteleceğini söyleyemiyor. Yetkililerden destek bekliyoruz” dediler.
 
29.08.2012 – Yenigün