*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Çerkezköy Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Derslere Devam Ediyor  (Okunma sayısı 1712 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com

Milli Eğitim bünyesinde faaliyet gösteren okullar şu günlerde yaz tatili yaparken, engellilerin eğitimiyle ilgilenen okullar var ki, yaz kış kapıları kapanmıyor. Çerkezköy Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi işte bu okullardan biri. Şu günlerde öğrenciler derslere devam ediyor. Burada yaz tatil yok. Haftanın 6 günü öğrenciler, öğretmenler eşliğinde ders yapıyor...

Çerkezköy'de Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalışan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri, diğer okulların aksine 'Yaz tatili' yapmıyor. Yaz kış kapıları açık işte bu okullarla ilgili olarak merak ettiklerimizi Çerkezköy Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Halil İbrahim Özcan'a sorduk.

HANGİ ÖĞRENCİLER GELİYOR

Çerkezköy Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Halil İbrahim Özcan, engelli öğrencilere özel eğitim veren merkeze devam şartlarını önce hatırlattı. Özcan, "Bedensel engelli öğrenciler, zihinsel engelli öğrenciler, yaygın gelişimsel bozukluğu bulunan öğrenciler, Otistik öğrenciler (otizm), ve özgül (Özel) öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler 12 ay boyunca okulumuza geliyor" dedi.

RAM RAPORU ALANLARI KAYIT EDİYORLAR

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren ve engellilere rehabilitasyon eğitimleri verilen merkezle ilgili olarak bilgiler vermeyi sürdürün Müdür Özcan, "Buraya gelecek öğrenciler, öncelikle hastaneden 'Heyet Raporu' almak zorunda. Tıbbi tanımlamada çıkan sonuçlarına göre eğitsel anlamda Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) tarafından verilecek rapor doğrultusunda eğitim süreçleri planlanır. Bu raporlar genelde aylık 8 saat bireysel yıllık 96 seans veya aylık 8 seans bireysel artı 4 seans grup yani 12 seans, yıllık 144 seans olarak düzenlenir. Bu raporlar doğrultusunda kurumumuz genel olarak yıllık eğitimlerini planlar" diye konuştu.

TATİL YOK

Yaz tatili, ya da sömestr diye bir tatilleri bulunmadığını belirten Müdür Halil İbrahim Özcan, "Bu eğitim kesintisiz 12 ay olarak sürer. Amaç çeşitli alanlarda problemleri olan bu öğrencileri yaşıtları seviyesine yakınlaştırmaktır. Birebir eğitim ve tedavi süreci talep edildiği için bu eğitim ve tedavi yıl boyu devam eder. Eğitimlerin yanı sıra gerek öğrenci, gerek aileye psikolojik destek vermekte. Bu konuda çalışan iki psikoloğumuz bulunmakta" dedi.

HANGİ DERSLER VAR

Rehabilitasyon Merkezi'nde öğrencilere verilen dersleri tek tek sıralayan Müdür Özcan, alanlara göre zihinsel engellilerin 1- Bilinçsel hazırlık, 2- Dil konuşma ve alternatif iletişim becerileri, 3- Öz bakım becerileri ve sosyal hayata hazırlık, 4- Toplumsal yaşam becerileri ve okuma, yazma, Türkçe ve Matematik gibi dersler gördüğünü söyledi. Özcan, "Zihinsel engelli öğrenciler genel olarak bu dersleri görüyor. Bedensel Engelli öğrenciler ise Fizyoterapi ve Rehabilitasyon dersleri ağırlıklı olarak görmekte. Öngörülen tıbbi tanımlama sonrasında bireyin tüm fiziki fonksiyonları aktif hale getirme amaçlı; bağımsız oturma bağımsız, emekleme, bağımsız ayağı kalkma, bağımsız durma, bağımsız yürüme, merdiven inip çıkma ve tüm el ve hareket fonksiyonlarını kazandırma dersleri" diye konuştu.

Özcan, daha sonra merkeze gelen Otizm öğrencilerinin hangi dersleri gördüklerini söyledi. Özcan, "Otizm öğrencileri ağırlıklı olarak iletişim kurma ve Zihinsel Engelliler'de olduğu gibi aynı dersler geçerli" dedi.

Çerkezköy Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Özcan son olarak Özel Öğrenme Güçlüğü Çeken Öğrenciler'e verilen dersleri sıraladı.  Özcan şunları kaydetti: "Özel öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler öncelikle öğrenmeye hazırlık, sonra okuma, yazma, matematik ve dolayısıyla sosyal hayata hazırlama ve toplumsal yaşama geçişte kişilerde bulunan problemleri en aza indirgemeye çalışılmakta. Bunlar Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak belirli bir plan dahilinde yapılmakta."

OKUL ÜCRETİNİ DEVLET ÖDÜYOR

Engelli öğrencilerin eğitim giderleri devlet tarafından karşılanıyor. Müdür Özcan, şuana kadar anlattığı eğitimlerin ücretsiz olarak verildiğini belirterek, "Tüm bu hizmetler ücretsiz devlet tarafından karşılanmakta. Ayrıca kurumumuz öğrencilerin özel durumlarından dolayı ulaşım hizmeti de vermekte. Öğrencilerimiz evlerinden alınıp tekrar evlerine bırakılmakta"diye konuştu. İki yıl önce kurulan Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Bakanoğlu Sokak Numara 9'daki Çerkezköy Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde halihazırda 200 öğrenci haftanın 6 günü eğitim görüyor. Merkezde, Müdür Özcan'ın dışında 13 eğitimci 7 yardımcı personel çalışıyor. 4 katlı eğitim ve rehabilitasyon merkezi yeni mevzuata göre her bir öğrenciye aylık en az 8 saat haftada iki gün eğitim vermekte" açıklamasını yaptı.

25.08.2012 – Trakya Demokrat