*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Down Sendromlu Caner Ekin Tarihe Geçmek İstiyor  (Okunma sayısı 1290 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Down Sendromlu Caner Ekin Tarihe Geçmek İstiyor
« : Temmuz 14, 2012, 04:20:02 ÖS »


Caner Ekin, Türkiye'deki sayısı on milyonu aşan engelliden sadece bir tanesi. Onu diğer engellilerden ayıran en önemli özelliği ise gülen yüzü ile sporda gösterdiği başarılar.
 
Olimpiyat Oyunları ve Türkiye şampiyonluklarının sahibi de olan down sendromlu Caner, şu günlerde Boğaziçi Kıtalararası Yarışları'na hazırlanıyor. Babası Savaş Ekin ve beden eğitimi ve spor öğretmeni Osman Akdemir'in katkısıyla ikinci kez Boğaziçi Kıtalararası Yanşları'na katılacak olan Caner'le, eğitim gördüğü Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı'nda bir araya geldik. Masa tenisinden futbola, basketboldan halk oyunlarına kadar birçok aktiviteyle de ilgilenen Caner'i 12 yıllık öğretmeni Akdemir anlattı:
 
Caner bir gününü nasıl geçiriyor?
 
Caner okulumuz öğrencisi. Saat 9.00'da gelir, 16.00'da servisle evine gider. Haftalık antrenmanlarını ise babası ya da bizlerin aracılığıyla yapıyor. Ayrıca Caner, bu okulun 25 yıllık öğrencisi. Caner yüzmeye başladığı ilk zamanlarda 25 metre ilerleyebilirken, şu an Boğazı geçen bir sporcu oldu. Çalışmalarımız sırasında ise sprint antrenmanlarında uzun mesafeye yöneldik. Spor ve okul yaşamının yanında ailesiyle birlikte olmayı da çok seven bir çocuk.
 
Caner'in anne ve babasına karşı olan tutumu nasıl?
 
Caner, ılımlı bir çocuktur. Küçük yaşlarda özel eğitim almaya başladığı için arkadaşlarına vurma ya da zarar verme gibi davranışları yoktur. Ailesi ve çevresindekilerle de problemi yok. Ailesine karşı da uyumlu.
 
Caner gibi down sendromlu çocukların ortak özellikleri nelerdir?
 
Downlular yemek yemeyi sever. Onlar için yaşam yemek yemekten ibarettir. 1 milyon TL ile açık büfeyi yanyana koyun bakalım ne oluyor. Downlu direk açık büfeye yönelir. Hemen hemen hepsi uyumludur. Tabii burada aldıkları eğitime de dikkat çekmek gerekir. Ama Caner'le ilgili konuşacak olursak, o Türkiye'nin değil dünyanın en özel zihinsel engelli çocuğu.
 
'Teknik bilmezseniz zor'
 
Engellilerle ilgilenmek elbette zor. Siz bu zorluğu nasıl aşıyorsunuz?
 
Oturup kalkmasından tutun da antrenman sürecine kadar birçok farklı teknik bilmeniz gerekiyor. Bunu bir örnekle açıklayalım.
 
Ankara'ya ilk kez geldiniz, Kızılay'dasınız ve Ulus'a gitmek istiyorsunuz. Ama sorduğunuz hiç kimse Ulus'u bilmiyor. Siz sağınızı - solunuzu bilmezken bir semte ulaşmanız gerek... İşte biz Ulus'u bulmayı öğretiyoruz. Zihinsel engelli çocuğa bir tekniği öğretmek sadece sporla ilgili bir şey değildir. Bir kere arkadaş olmanız lazım ama sizi sevmiyorsa işiniz zordur. Örneğin biz Caner'le sürekli göz temasındayız. Koptuğu an ise her şey bitiyor. Asla havuza girmez.
 
Normal bir çocuğa küçücük bir tekniği bir saatte öğretirken, down sendromluya altı ayda öğretiyorsunuz.
 
Peki Caner yakaladığı başarıların farkında mı?
 
Evet. Hepsinin bilincinde. Yaptığı işin farkında olduğu gibi çevresindeki ilginin de bilincinde. Caner 12 yılda benim oğlum gibi oldu.
 
Caner yakaladığı başarıyı nasıl karşılıyor. Davranışları değişiyor mu?
 
Değişiyor. Öncelikle kendine olan güveni arttı. Sporcu olmaya başlayıp, belirlediğimiz disiplini almaya başladığında değişmeye de başladı. Küçük bir hikâye anlatayım. Bir yanş sırasında Caner'in rakipleri yanşa atlayarak başladı. Böyle olunca Caner 2.5 metre geride kaldı. Ama benim bunu bir şekilde çözmem gerekiyordu. Çünkü dovvn sendromlular yükseklik korkusu vardır, atlayamazlar... En sonunda bir çözüm buldum. Caner'e havuzun içindeyken demiri sıkı sıkı tutup, ayaklarının da yardımıyla kendisini geriye itmesini istedim. Caner bunu iki ayda öğrendi ve başardık.
 
Boğaziçi Kıtalararası Yarışları'na gelelim. Yarın Caner yüzecek...
 
Bu yarışlara engelli kategorisinde ilk kez Caner katıldı. Yarış hazırlıklarımızı tamamladık. Geçen yıl 300 nonnal sporcuyu geride bırakan Caner, bu kez daha da başarılı olmak için kulaç atacak. Geçen yıl ciddi bir stres vardı. Çünkü insanlar bizim böylesi bir şey yapacağımıza inanmadı. Bu yıl daha da iyi olacak.
 
Sorulara yavaş yavaş yanıt veren Caner Ekin'e, "Boğaziçi Kıtalararası Yarışları'nda madalya alacak mısın?" dedik.
 
Bize işaret parmağını göstererek, "Tarihe geçeceğim" yanıtını verdi.
 
14.07.2012 – Cumhuriyet