*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelliler Özel Eğitim Yerine Halk Eğitim Merkezlerine Gidecek  (Okunma sayısı 1282 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Hakan Sarı imzasıyla yayımlanan genelgenin 11. maddesine göre, zorunlu öğrenim çağı dışına çıkan 21 yaş üstü öğrenciler artık özel iş eğitim merkezlerinde eğitim alamayacak. Bu öğrenciler, halk eğitim merkezlerine gönderilecek. Engellilerin halk eğitim merkezlerinde eğitim alacak olması nedeniyle psikolojilerinin bozulacağı endişesi, ailelerde tedirginlik yarattı.
 
İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Süleyman Er, yeni uygulamanın engelliler için olumsuzluk yaratacağını vurguladı. Er, "Engellileri halk eğitim merkezlerinde kim eğitecek? Altyapısı hazır değil. Engelliler, engelsizlerle birlikte eğitim görecek. Eskiden o çocuklar, kendileri gibi olan insanlarla eğitim alıyordu. Şimdi halk eğitim merkezlerine gelen engelsiz vatandaşlarla engelliler arasında problem yaşanacak" dedi. Engellilerin ve ailelerinin psikolojilerinin olumsuz etkileneceğini belirten Er şöyle konuştu: "Engelliler ve ailelerinin psikolojisi olumsuz etkilenecek. Yeni uygulamaya geçilmesinin sebebi, iş eğitim merkezlerine daha fazla öğrenci alınamaması. Bu merkezleri büyütemediklerinden ve personel açığını kapatmak için böyle bir çözüm buldular. Ne engelli ailelerinin, ne de sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alındı."
 
İlkokul 79. Ayda
 
Genelgeyle, engelli eğitiminde 12 yıllık eğitimde yeni düzenlemelere gidildi. Bu çocuklar ilkokula 79. ayda başlayabilecek. Yetersizliği olmayanlarla aynı programı uygulayan işitme, görme, ortopedik ve hafif düzeyde zihinsel engellilerin öğrenim gördüğü birinci 4 yıl ilkokul, ikinci 4 yıl ortaokul, işitme ve ortopedik engellilerin öğrenim gördüğü üçüncü 4 yıl "özel eğitim meslek lisesi" olacak. Hafif düzeyde zihinsel engelli ve görme engelli öğrencilere eğitim verilen iş okulları "özel eğitim mesleki eğitim merkezi"; orta veya ağır düzeyde zihinsel engellilerle otistiklerin öğrenim gördüğü iş eğitim merkezleri ise "özel eğitim iş uygulama merkezi" olacak.
 
12.07.2012 – Sabah