Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Biz de Varız
»
HABER MERKEZİ
»
HABER MERKEZİ
»
EĞİTİM HABERLERİ
»
Robert Koleji'nin Başka Gözlerle Matematik Projesi Ödül Kazandı
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Robert Koleji'nin Başka Gözlerle Matematik Projesi Ödül Kazandı (Okunma sayısı 1083 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
SiTe YöNeTiCiSi
Robert Koleji'nin Başka Gözlerle Matematik Projesi Ödül Kazandı
«
:
Haziran 09, 2012, 01:46:18 ÖS »
Matematik ilkokul öğrencilerinin en çok zorlandığı derslerin başında geliyor. Sayılar, açılar, kümeler... Birçok soyut kavramı yazarak, çizerek anlamaya çalışıyorlar. Görme engelli öğrenciler içinse bu durum çok daha zor. Bunun bilincinde olan bir grup Robert Koleji öğrencisi matematik öğretmenleri Özgür Akas önderliğinde "Başka Gözlerle Matematik" / "Mathematics Seen with Other Eyes" isimli bir proje geliştirdiler. Amaç görme engelli öğrencilerin matematiği daha kolay anlamasını sağlamak. Üç yıldır devam eden ve bu yıl 21 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen proje İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Liselerarası İşletme ve Ekonomi Proje Yarışması'nda ikincilik ödülü kazandı. Projeyi katkıda bulunan öğrencilerden Ilgın Nas, Berke Büyükkucak, Yiğit Poyraz ve hocaları Özgür Akas'dan dinledik.
Öğrencilerin ödev olarak hazırladığı bir proje mi bu?
Öğrenciler her yıl dönem ödevi olarak bir proje hazırlıyor. Daha yaratıcı bir şey yapılabilir mi diye düşünürken öğrencilerime "Görme engelli çocuklara matematik ve geometri dersi vermek ister misiniz?" diye öneride bulundum.
Çocukların da çok hoşuna gitti. İlk yıl Kilyos'taki Veysel Vardal Görme Engelli İlköğretim okuluyla çalıştık. Ancak zaman yeterli olmuyordu. Robert Koleji'nde her öğrencinin lise hayatı boyunca 50 saat topluma hizmet projesinde çalışması gerekiyor. Daha sonra akademik direktörümüzle görüşerek bu topluma hizmet projesini dönem ödeviyle bir araya getirdik. Öğrencilerimiz iki yıldır da Mecidiyeköy'de Kabartma Düşler isimli bir merkezle çalışıyor. Oradaki öğrencilerle ders yapıyorlar. Bunları yaptıkça nasıl bir dil kullanmaları gerektiğini öğreniyorlar.
"Ücretsiz bir hat oluşturulacak"
Ne gibi kolaylıklar sağlıyor?
Görme engelliler için okula yardımcı eğitim merkezleri var. Her cumartesi günü ders verdikleri Kabartma Düşler de bunlardan bir tanesi. Ama bu sadece buraya gelebilen görme engelli öğrencilerle sınırlı kalmasın istedik. Her öğrenci anlattığı konuyla ilgili bir CD yaptı.
6. sınıfın tüm matematik müfredatı şu anda sesli olarak elimizde var. Görme engelli bir öğrencinin dinleyeceği düşünülerek anlatılıyor, ona göre bir dil kullanılıyor. Ayrıca 6. sınıfa giden bir öğrenci görme engelli olmasa bile bu CD'lerle ders çalışabilir. Öğrencilerin hazırladığı CD'yi öncelikle matematiksel açıdan doğru mu diye ben dinliyorum. Sonra bunlar öğrencilerle test ediliyor. Anlaşılmayan yer var mı, konuşmanın hızı nasıl, başka neler yapılabilir gibi geri dönüşler alıyoruz.
Bu ses kayıtlarına nasıl ulaşılabilir?
Önümüzdeki sene içinde okulun internet adresine girerek bu kayıtları dinleyebilecekler.
Yine önümüzdeki sene bir telekomünikasyon şirketiyle anlaşıp ücretsiz bir arama hattı oluşturup telefondan da dinleyebilecekler.
Böylece daha fazla öğrenciye ulaşabileceğiz.
Görme engellilerin anlamasını kolaylaştırmak için neler yapıyorsunuz?
Mesela nokta, doğru gibi soyut kavramlar görme engelli olmayan bir öğrencinin bile anlamakta zorlandığı konular. Noktayı anlatırken onların kullandıkları braille alfabesini örnek veriyoruz. "O dokunduğunuz her bir kabarcık aslında bir noktayı temsil ediyor" diyerek anlatıyoruz. "Annenizin yardımıyla bir ipi gergin bir şekilde tutun, doğru buna benzer bir şeydir ama sonsuza kadar gider. Annenizin çok uzak bir yere ipi götürdüğünü düşünün" diyoruz.
09.06.2012 – Milliyet
>>>>>>>>>>
bizdevariz.NET
<<<<<<<<<
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Biz de Varız