*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Buluşması  (Okunma sayısı 695 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20676
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Buluşması
« : Mart 22, 2012, 03:47:15 ÖS »


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin,

"Anayasanın her maddesine kadın erkek eşitliği bağlamında bakılmasını, güncellenmesini ve buna göre anayasanın yazılmasını çok arzu ediyoruz" dedi.

Şahin, "Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Buluşması, Daha Eşit Bir Toplum İçin Ulusal Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mekanizmasının Rolü" konulu konferans kapsamında düzenlenen "Ulusal Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mekanizması, Yürütme Ekseninde Bakanların Rolü" başlıklı panele katıldı.

Bakan Şahin, panelde, Türkiye'nin yaptığı en önemli çalışmalardan birinin sivil anayasa olduğuna işaret etti.

Son anayasa değişikliğiyle kadın erkek eşitliğine, Anayasa'nın 10. maddesinde vurgu yapıldığını anımsatan Bakan Şahin, "Anayasanın her maddesine kadın erkek eşitliği bağlamında bakılmasını, güncellenmesini ve buna göre anayasanın yazılmasını çok arzu ediyoruz" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kadın erkek eşitliği üzerine kurulduğunu vurgulayan Şahin, "Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'te, Anadolu'da kadınlar gelip parlamentoda temsil edilmiştir. Bu, bizim geçmişteki bir başarı öykümüzdür" diye konuştu.

TBMM'de kadın temsil oranının yüzde 14 olduğunu ancak bu oranın mutlaka yüzde 30'a çıkarılması gerektiğini belirten Şahin, ayrıca yerel yönetimlerde sivil toplum kuruluşlarında kadınların gücünün artırılması gerektiğini söyledi. tobb'un oluşturuğu "Kadın Girişimciler Hareketi"nin önemli bir aşama olduğunu ancak bunun yeterli olmayacağını ifade eden Şahin, "Her şehrin sanayi odasında ekonomiyle ilgili kadınların, kadın bakış açısını ortaya koyacak şekilde, mücadele etmesi gerekiyor" dedi.

Bakan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğitim ve sağlık alanında yüzde 70-80 kadın çalıştıran yerlerde karar alma mekanizmasına bakıyorsunuz, erkekler karar alıyor. Üniversitedeki hocalarımızın kadın oranı temsili dünyadaki orandan daha yüksek. Burada yüzde 40'ları yakalamış durumdayız. Sorun alanlarımızı tespit edip hedeflerimize ulaşmamız gerekiyor. O yüzden yüz yıllık geçmişi olan bir ülkede insani gelişmişlik kriteri ve cinsiyete dayalı uluslararası kriterlerde bu rakamlardan dolayı geriye gidiyoruz. Bu rakamların hızlı bir şekilde yukarıya çıkması için biz bakanlık olarak, parlamentoyla bütün gücümüzü birleştirerek eylem planları oluşturuyoruz. Fırsat eşitliğinde, kamuda, özelde, alana giren herkesin cinsiyetine göre değil, ehliyetine ve liyakatına göre, yaptığı işteki kapasitesine göre, cam tavanları kırıp yukarı çıkmasını sağlayacak uygulama tedbirlerini almamız, izleme ve takibini yapmamız gerekiyor."

Güney Afrika'da 14 kadın bakan

Kenya Toplumsal Cinsiyet, Çocuk ve Sosyal Gelişim Bakanı Temsilcisi Franklin Esipila da Kenya'da kadınlara yönelik çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. Kenya'nın çeşitli uluslararası sözleşmelere taraf olduğunu anlatan Esipila, ayrıca, ülkede kadınların finansman kaynaklarına ulaşabilmeleri için bir fon kurulduğunu bildirdi.

Kenya'da parlamentoda 22 kadın milletvekili bulunduğunu söyleyen Esipila, bunun 47'ye yükseltilmesi için öngörülen yasal düzenlemenin bu yılın sonuna kadar çıkarılmasını beklediklerini ifade etti.

Makedonya Çalışma ve Sosyal Politika Bakan Yardımcısı İbrahim İbrahimi ise parlamentolarında en az temsil edilen cinsiyet için 1/3 oranına sahip olma zorunluluğunun bulunduğunu aktardı. Makedonya'da 2006'da "Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu"nun kurulduğunu anlatan İbrahimi, bu kapsamda, yerel eylem planlarının hayata geçirilmeye çalışıldığını kaydetti.

Güney Afrika Kadınlar Çocuklar ve Engelliler Bakanı Lulama Xingwana da Güney Afrika'da kadın hareketinin 1913'ten bu yana aktif şekilde yürütüldüğünü söyledi. Güney Afrika Parlamentosu'nda kadın temsil oranının yüzde 44 olduğunu dile getiren Xingwana, ayrıca, ülkelerinde aralarında Savunma, Dışişleri, İçişleri Enerji bakanlıklarının da bulunduğu 14 kadın bakanın olduğunu bildirdi.

 22.03.2012 - Cihan