*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Teknolojileri Geliştirme Merkezi Kuruluyor  (Okunma sayısı 1529 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Engelli Teknolojileri Geliştirme Merkezi Kuruluyor
« : Şubat 14, 2012, 01:34:49 ÖS »


Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi, engelli bireylerin yaşam standardını yükseltecek, teknolojik ve medikal ürünlerde dışa bağımlılıktan kurtaracak projeyi hayata geçiriyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Proje Sorumlusu Yusuf Akay, SDÜ bünyesinde Engelli Teknolojileri Geliştirme Merkezi kurulacağını söyledi. Gelişen teknoloji ile engellilerin engelsiz bireyler gibi hayatlarını devam ettirebildiklerini belirten Akay, “Engellilerin yaşamını kolaylaştırmaya yardımcı teknoloji ürünleri olarak nitelendirdiğimiz bu ürünler engellilerin yaşam standartlarını ve kalitelerini arttırmaktadır ayrıca engelli yakınları için de bakım hizmetleri konusunda büyük kolaylık sağlamaktadır. SDÜ, titreşimli baston, tekerlekli sandalye, akülü araba üretecek” dedi.

LOKOMOTİF OLACAK

Engellilerin yurt dışından ithal edilen engelli yardımcı teknolojilerini satın almak zorunda kaldıklarını belirten Akay, “Ülkemiz sosyo-ekonomik şartları göz önünde bulundurulduğunda ise yurtdışından ithal edilen engelli yardımcı teknoloji ürünlerini satın alma gücüne sahip değillerdir. Bu nedenle bu teknolojilerden mahrum kalmaktadırlar. SDÜ Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak ülkemizde bu alandaki boşluğu doldurmak ve lokomotif olmak amacı ile “Engelli Teknolojileri Geliştirme Merkezi” kuracağız” diye konuştu. Önceliği patent almaya verdiklerini kaydeden Akay,şunları söyledi:

“Teknokent şirketleri üzerinden seri üretimler yapacağız. Titreşimli baston üretimi yapılacak, tekerlekli sandalyeler modifiye edilecek. Bu ürünler özel sektörlerle iş birliği yaparak pazarlanacak. Tamamen yerli üretim yapacağız. Bunun da amacı dışa bağımlılıktan kurtulmak. Engellilerin yaşamını kolaylaştıran araç gereçlerin yüzde 80'i yurtdışından 2 bin 500-10 bin Euro arasında temin ediyor. Biz yerli üretimi çok düşük fiyatla yapmayı hedefliyoruz.”

Merkezin SDÜ Engelli Araştırma Merkezi'nin alt birimi olacağını aktaran Akay, “Şu anda yazılım ve teknik cihazlar üzerinde fizibilite çalışması yapıyoruz. Örneğin tekerlekli sandalye üzerinde oturan bir kişinin vücut fonksiyonlarını kaybetmemesi için tekerlekli sandalyeyi modifiye edip engellinin vücut fonksiyonlarını geliştireceğiz. Bunu da sandalyenin aşağı yukarı kendiliğinden hareket etmesiyle sağlayacağız” diye konuştu.

SESLİ KÜTÜPHANE

Proje kapsamında sesli kütüphane uygulamasının da hayata geçirileceğini ifade eden Akay, böylelikle engelli bireyin başka bir kişinin yardımına ihtiyaç duymadan dilediği kitabı dinleyerek okuma fırsatı bulacağını kaydetti. Akay, “Görme engelli bireyler için de kullanacakları bilgisayarlarda kolaylık sağlamak için kabartmalı klavye temin ederek daha rahat bir ortam da bilgisayar kullanmaları sağlanabilir. Yapılmasını istediğimiz görme engelli bireylerin ulaşabileceği bu projeyle ilgili valilikten onay aldık. Tüm engelli kardeşlerimiz bu sesli kütüphaneden internet ortamında yararlanabilecek” diye konuştu.

14.02.12 alıntı