*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İşitme Engelli Öğrenciler Flüt Ve Melodika Çalıyor  (Okunma sayısı 1909 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
İşitme Engelli Öğrenciler Flüt Ve Melodika Çalıyor
« : Ocak 21, 2012, 03:20:57 ÖÖ »

Samsun 19 Mayıs İşitme Engelliler İlköğretim Okulu'na 1,5 yıl önce gelen müzik öğretmeni Sibel Çakıroğlu Çebi, 6,7 ve 8'nci sınıf öğrencilerine flüt ve melodika çalmayı öğretti. Çebi, Türkiye'de ilk defa işitme engelli öğrencilerden oluşan bir de flüt korosu kurdu. Duymadan müzik yapmayı öğrenen işitme engelli öğrenciler bugün karne heyecanını da yaşadı.

İlkadım İlçesi'ndeki 19 Mayıs İşitme Engelliler İlköğretim Okulu'na 1,5 yıl önce görevlendirme ile gelen müzik öğretmeni Sibel Çakıroğlu Çebi, müzik dersine girdiği 6,7 ve 8'inci sınıf öğrencilerine flüt ve melodika çalmayı öğretmeye başladı. Derslerde öğrencilerin duymadıkları halde flüt ve melodika çalmayı başardığını gören Çebi, çalışmalara hız verdi. Notalara rakamları yazarak simgelediği sistemiyle öğrencilere 8 şarkı öğreten Çebi, işitme engelli çocukların koro halinde flüt çalarak müzik yapmaları da sağladı.

Zoru Başardılar

Duymayan bir kişinin müzik yapabilmesinin çok zor olduğunu belirten Çebi, Her notaya bir sayı yazıp çocukların akıllarında daha kolay kalmasını sağladım. Doğru üfleme şeklini de gösterip çocukların flütle notaları çalabildiğini gördüm. Bunun üzerine derslerde flüt ve melodika çalışmalarına ağırlık verdim. Bu yıl çalışmalara biraz daha hız verdim. Şimdi 9 öğrenciden oluşan bir koro kurduk. Bu koro şu an 8 parçayı aynı anda bir uyum içerisinde çalabiliyor. Panoya yazdığım notaları simgeleyen sayılara bakıp benim işaretimle aynı anda çalıp müzik yapıyorlar. Bu çocuklar zoru başardılarö diye konuştu.

Kendilerine Olan Özgüvenleri Arttı

Türkiye'de işitme engelli öğrencilerin oluşturdukları bir flüt korosunun bulunmadığını söyleyen Çebi, Görmeyen birisinin resim yapması ne demekse bu çocuklarımızın da müzik yapması aynı şeydir. Bunu başarmış olmaları onlarında özgüvenlerini artırdı. Çocukları uyumlu bir şekilde flüt çalarken görenler şaşırıyorlar. Korodaki öğrenci sayımızı ve şarkı sayısını artırıp küçükte olsa bir konser vermek istiyoruzö diye konuştu. Okul Müdürü Faik Küçükaltun'da işitme engelliler ilköğretim okulunda normal okullardaki müfredatın ve derslerin aynı olduğunu belirterek 1,5 yıldır müzik derslerinde böyle bir çalışma yapıyoruz. Çocuklarımıza özgüven anlamında büyük katkı sağladığını görmek bizleri de sevindiriyor. Ayrıca yine halkoyunu ekibimizde bulunuyor. Bu öğrencilerimizde yine müziği duymadan dans ediyorlar. Türkiye genelindeki yarışmalara katılıyorlarö dedi. 75 öğrenci ve 20 öğretmenin bulunduğu okulda bu gün karne heyecanı da yaşandı. Öğrenciler 2011-2012 eğitim öğretim dönemi ilk yarısının karnelerini öğretmenlerinin elinden aldı.

20.01.12 - Doğan