*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Merhum Engelli Siyasetçi Aydın Menderes'in Ölümüne Kim Ne Dedi?  (Okunma sayısı 1610 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com

Başbakan Erdoğan: "Aydın Menderes, babasının mirasını şerefle taşıdı"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Aydın Menderes, bu millete çok büyük hizmetlerde bulunmuş, büyük eserler kazandırmış, milletin gönlünde kendisine silinmeyecek bir iz bırakmış, babası merhum Adnan Menderes'in mirasını tüm yaşamı boyunca büyük bir onurla ve şerefle taşımıştır'' dedi.

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan, Menderes'in vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı. Başbakan Erdoğan'ın mesajı şöyle:

"ÜZÜNTÜ İÇİNDEYİZ"

''Çok değerli siyaset adamı, mütefekkir, yazar ve demokrasi şehidimiz merhum Adnan Menderes'in bu millete emaneti olan Aydın Menderes'in Hakka yürümüş olmasından dolayı milletçe çok büyük bir hüzün ve teessür içindeyiz.

Kendisine Allah'tan rahmet, muhterem eşine, ailesine, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum.

"BABASININ MİRASINI ŞEREFLE TAŞIDI"

Aydın Menderes, bu millete çok büyük hizmetlerde bulunmuş, büyük eserler kazandırmış, milletin gönlünde kendisine silinmeyecek bir iz bırakmış, babası merhum Adnan Menderes'in mirasını tüm yaşamı boyunca büyük bir onurla ve şerefle taşımıştır.

O, babasından devraldığı ruh, ilham ve cesaretle, Türkiye'nin kalkınmasına, ilerlemesine, demokratikleşmesine çok önemli katkılarda bulundu.

"DEMOKRASİ MÜCADELESİNDEN GERİ DURMADI"

Merhum Adnan Menderes'in, haksız ve hukuksuz idamına rağmen, Aydın Menderes, demokrasi, özgürlük, kalkınma mücadelesinden asla geri durmadı. Hiçbir tehdide boyun eğmeden, babasının yolunda ve izinde cesaretle yürüdü. Milletin büyük bir sevda ve ahde vefayla bağlandığı babasının hatırasını son nefesine kadar yaşattı.

İnanıyorum ki aziz milletimiz, kendisine hizmet eden merhum Adnan Menderes gibi, onun yolundan ve izinden cesaretle yürümüş olan merhum Aydın Menderes'i de hayırla, minnetle ve vefayla yad edecek, Aydın Menderes'in hatırasını yüreğinde her daim taşıyacaktır.

"DOSTUM VE KARDEŞİM.."

Dostum ve kardeşim olarak kabul ettiğim, kendisiyle yol arkadaşlığı yaptığım, aynı yolda olduğu kadar aynı istikamette yürüdüğüm Aydın Menderes'e bir kez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı temenni ediyorum.''

Başbakan Erdoğan, Menderes'in eşi Ümran Menderes'e bir başsağlığı telgrafı göndererek de üzüntülerini bildirdi.

Kılıçdaroğlu: Siyaset dünyasında önemli bir kayıp

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aydın Menderes'in vefatına ilişkin, ''Türk siyaset dünyası önemli bir kayıpla karşı karşıya, kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun'' dedi.

Kılıçdaroğlu, İzmir dönüşü beraberindeki Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile Menderes'in hayatını kaybettiği, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geldi.

Menderes'in eşi Ümran Menderes ile görüşen ve başsağlığı dileyen Kılıçdaroğlu, hastaneden ayrılırken yaptığı açıklamada ise ''Rahmetli Menderes'in Türk siyaset dünyasının önemli bir ismi'' olduğunu söyledi.

Menderes'i en son yine aynı hastanede yoğun bakımdayken ziyaret ettiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, ''Çileli bir yaşam sürdürdü. Saygıdeğer eşine gerçekten hepimiz minnet borçluyuz, bir dakika olsun bile eşini yalnız bırakmadı, o çileli yaşamı beraber yaşadılar. Rahmetli Menderes'in bir diğer özelliği geniş bir entelektüel birikime sahip olmasıydı. O açıdan Türk siyaset dünyası önemli bir kayıpla karşı karşıya'' dedi.

Çiçek: İsmi gibi aydın fikirlerin sahibiydi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Aydın Menderes'in vefatına ilişkin, ''Gerçekten ismi gibi aydın ve aydınlık fikirlerin sahibiydi. Çok değerli bir siyaset adamıydı'' dedi.

Çiçek, Aydın Menderes'in hayatını kaybettiği Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geldi.

Hastanede, Başhekim Prof. Dr. Murat Bozkurt'tan bilgi alan Çiçek, Menderes'in ailesiyle de görüşerek başsağlığı dileğinde bulundu.

Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Çiçek, ''Rahmetli Aydın Menderes, vatanı ve milleti için, ülkemizin ve insanımızın mutluluğu ve refahı için hizmet etmiş ve karşılığında da bedelini idam sehpasıyla ödemiş çileli bir babanın; eşinin, çocuklarının acısını uzun yıllar çekmiş yüreğinde hissetmiş yine çileli bir annenin ve ailenin ve aynı şekilde uzun yıllar çile çekmiş bir evladıydı'' diye konuştu.

Menderes'e Allah'tan rahmet dileyen Çiçek, şunları söyledi:

''Kendini yakinen tanıyoruz. Uzun yıllar hukukumuz da oldu. Çok değerli bir siyaset adamıydı. İnşallah Allah ailesiyle beraber, babasıyla, annesiyle, kardeşiyle beraber onu cennetinde buluşturur. Cenabı Hak'tan bunu temenni ediyorum. Mekanı cennet olsun. Milletimizin, ailesinin ve sevenlerinin başı sağolsun, söylenecek budur.''

''Menderes'in ölüm nedeniyle ilgili bir bilgi alıp almadığının'' sorulması üzerine Çiçek, ''Sebebinin bir önemi yok artık bu saatten sonra, hayır dua etmekten başka...'' dedi.

Çiçek, ''Ölümünden önce Menderes ile görüşme fırsatının olup olmadığının'' sorulmasına karşılık ise ''Sizin haberiniz olmadan geldim, daha evvel buraya başhekim bilir. Biraz böyle işleri kapalı götürüyoruz. O zaman da zaten sıkıntı çekiyordu. Hakkın takdiri budur, buna razı olmak ve hayır dua etmek lazım. Hayırla yad etmek lazım. Allah rahmet eylesin'' diye konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı şu açıklamalarda bulundu;

Aydın bey çok değerli bir insandı, kazadan sonra zaten hayatı önemli ölçüde engelli hale geldi ama zihinsel olarak Türkiye'de siyasete büyük katkılar yapan, duruşuyla, tavırlarıyla siyasette her zaman etkin bir insan oldu bu şekilde zamansız diyebileceğimiz, Cenab-ı Allah'ın takdiri fakat düşünceleriyle siyasi yapıya katkı sağlayabilecek bir yaştaydı' dedi.

Çiçek ve Eker'in ardından hastaneye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay şu açıklamalarda bulundu;

Türkiye demokrasisi çok büyük acılar yaşadı ve bu acılar Menderes'ler ailesinde buluştu. Bu aileye bizler çok şey borçluyuz, onların bu millete hakları geçti, kendisine ve ailenin önce ki bireylerine Allah'tan rahmet diliyorum' dedi.

Bülent Arınç Aydın Menderes'i anlattı!

Türk siyasetinin önemli isimlerinden Aydın Menderes'in vefatının ardından Bülent Arınç açıklamalarda bulundu.

Öncelikle güzel bir ailenin güzel bir evladıydı, demokrasi şehididir de diyebiliriz. Türk halkının gönlünde taht kuran bir Başbakan'ın oğluydu. Ben siyasi faaliyetlerini dışarıdan takip ediyordum ama, bizim dostluğumuz 1991 yılına dayanmaktaydı. Muhakemesi güçlü, insan olarak çok kibar, çok onurlu bir insandı. Çok iyi tahlilleri vardı, o zamanlar lojmanda kaldığımız için sürekli olarak görüşür Türkiye'nin sorunlarını konuşurduk. Erbakan da kendisine çok saygı duyardı.

Parlamentoya girdiğimizden sonra biz onu Meclis Başkanlığı'na aday göstermiştik. Ama ne yazık ki DYP ve ANAP milletvekilleri oylarını vermediği için seçilememişti.

Güzel hatıralarımız vardı. Örnek bir aile hayatı vardı. Türk siyaseti için önemli bir figürdü.

Allah'tan kendisine rahmet diliyorum.

Arınç: Babasına layık bir evlat olduğunu gösterdi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Menderes ailesine ve sevenlerine başsağlığı diledi. Arınç, ''Her şeyden önce milletinin gönlünde taht kurmuş asil bir babanın oğluydu. Babasına layık bir evlat olduğunu tüm yaşamı boyunca büyük bir vakarla gösterdi'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Twitter'daki hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamalarda, eski Başbakanlardan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in hakkın rahmetine kavuştuğunu öğrendiğini ve çok üzüldüğünü belirtti.

''Kendisi ile kısa süreli de olsa aynı çatı altında siyaset yapma imkanım oldu'' diyen Arınç, ''Hepimizin de bildiği gibi feci bir kazanın ardından uzunca bir süredir tekerlekli sandalyeye mahkum yaşıyordu. Ama bu döneminde de hiç boş durmadı. Yazdı, analizler yaptı, konferanslar verdi. Bir aydın olarak yaşadığı topluma hasta yatağında, bu şekilde faydalı olmaya çalıştı'' dedi.

Demirel “Çok değerli bir siyaset adamıydı”

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Aydın Menderes’in vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirirken, “Çok değerli bir siyaset adamıydı” dedi.

NTV yayınına bağlanan 9. Cumhurbaşkanı Demirel, Menderes’in vefatı dolayısıyla duyduğu üzüntüyü ifade ederken, “Çok değerli bir siyaset adamıydı. Aklıselimi temsil eden, sağduyulu bir insandı. Onun da acıları vardı. Çok düzgün, çok temiz bir insandı” dedi.

Demirel'den Ümran Menderes'e başsağlığı telgrafı

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes'e başsağlığı telgrafı gönderdi.

Demirel, Ümran Menderes'e gönderdiği telgrafta şunları kaydetti:

''Sayın Ümran Menderes, değerli siyaset adamı Aydın Menderes'in vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Büyük acınızı paylaşırım. Milletimiz değerli bir evladını kaybetmiştir. Allah rahmet eylesin.''

TÜRKER: “MENDERES ÖNEMLE ANILACAKTIR

DSP Genel Başkanı Masum Türker de yaptığı açıklamada, Aydın Menderes’in vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini kaydetti. Türker, “Sayın Menderes, siyaset dünyamızın dürüst, saygın ve önemli kişiliklerinden birisi olarak daima önemle anılacaktır. Menderes’e rahmet, ailesine ve sevenlerine de başsağlığı ve sabır diliyorum” dedi.

25.12.11 - Cihan