*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Özürlüler Üniversiteliler İle Buluşuyor Paneli  (Okunma sayısı 1708 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Özürlüler Üniversiteliler İle Buluşuyor Paneli
« : Aralık 04, 2011, 01:40:21 ÖS »


3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında Adıyaman Üniversitesi'nde 'Özürlüler Üniversiteliler ile Buluşuyor' adlı panel ve 'Engellilerle Empati' atölye çalışması düzenlendi.

Eğitim Fakültesi Mustafa Vehbi Koç Konferans salonunda düzenlenen programa; Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Adıyaman'da bulunan engelli derneklerinin başkan ve üyeleri, engelli vatandaşlar, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Anadolu Engelliler Derneği Genel Başkanı Abidin Harputluoğlu, Adıyaman Engellileri Kalkındırma Platformu Koordinatörü Mehmet Tunç, Uzm. Psikolojik Danışman Abdulkerim Işık, Adıyaman Özürlü Aileleri Başkanı Zeynal Alagöz, Adıyaman 80. Yıl Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi Müdürü Şevket Yıldırım ise panele konuşmacı olarak katıldılar. Panelde engellilerin karşılaştığı en büyük sorun olan fırsat eşitliği konusu ele alındı. Özürlülerin toplumda özürlü olmayanlarla birlikte ne tür fırsatlara sahip oldukları, hangi haklarını yaşayabildikleri, karşılaştıkları problemler ve erişebilirlik konusundaki pozisyonlarının neler olduğu ile devletimin fırsat eşitliği konusundaki mevzuat, kanun ve düzenlemelerle ilgili çalışmaları konuşuldu. Paneli moderatörlüğünü yapan Uzm. Psikolojik Danışman Abdulkerim Işık, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2007 yılı verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 12,39'unun özürlü nüfus olarak tespit edildiğini ve toplumumuzdaki her 8 kişiden 1'inin özürlü olduğunu ifade etti. Özürlülüğün aynı zamanda önlenebilir bir problem olduğunu dile getiren Işık;" Özürlülerle ilgili temel bakışımızın birinci adımı önlemedir. Önce özürlülüğü önlemeye çalışacağız. Sonra özürlülük oluştu. Oluşan bu özürlülükle ilgili,

karşılaştığımız bu gerçekle ilgili yapmamız gereken en önemli iş rehabilite etmek, yani özürlülüğün o insanlara kattığı sıkıntıları gidermek ve hayat standartlarını iyileştirmekle ilgili yapılan her türlü eğitim çalışmaları ve fiziksel düzenlemelerle birlikte teknolojik gelişme ve katkıların hepsi rehabilitasyon kapsamına giriyor" dedi. Etkinlik kapsamında engellilerle empati kurmak için öğrencilerin katıldığı atölye çalışması gerçekleştirildi. Eğitim Fakültesi binası önünde gerçekleştirilen çalışmada öğrenciler, engellilerin günlük hayatta kullandıkları baston ve tekerlekli sandalye gibi araçları kullanarak yaşadıkları sıkıntılar ve zorluklarla ilgili empati kurmaya çalıştı.

04.12.11 – Nevşehir Medya