*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Duyarlılık Eğitimi İçin Gözü Kapalı Resim Yaptılar  (Okunma sayısı 2010 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Duyarlılık Eğitimi İçin Gözü Kapalı Resim Yaptılar
« : Kasım 09, 2011, 03:35:11 ÖÖ »

Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan "Değerler Eğitimi Projesi" kapsamında ilköğretim okulunda okuyan öğrencilere sevgi, saygı, özgüven, merhamet gibi konularda uygulamalı eğitim verilmeye başlandı. Duyarlılık konusu kapsamında, 4'üncü sınıf öğrencilerine gözleri kapalı şekilde resim yaptırılarak, görme engellilerin neler yaşadıklarını anlamaları sağlanmaya çalışıldı.

Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından milli, ahlaki ve manevi değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak ve temel insani değerleri benimsemiş bireyler yetiştirmek amacıyla, "Değerler Eğitimi Projesi" başlatıldı. 2 ay önce başlatılan proje kapsamında ilköğretim okulunda okuyan öğrencilere sevgi, saygı, özgüven, merhamet, duyarlılık gibi belirlenen 19 konuda uygulamalı eğitim verilmeye başlandı. Her sınıfın yılda 8 değeri etkinliklerle işlemeleri için planlamalar yapıldı ve müfredat hazırlandı. İlköğretim 4'üncü sınıf öğrencilerinin "Duyarlılık" konusunda yaptıkları etkinlik ise oldukça dikkat çekti. Öğrencilerin görme engelli vatandaşların yaşadıkları sorunları anlamalarını sağlamak için çocukların gözleri başörtülerle bağlandı ve bu şekilde resim yapmaları istendi. Gözleri kapalı şekilde resim yapmaya çalışan çocuklar oldukça zorlanırken etkinlik sırasında ilginç görüntüler de ortaya çıktı. Etkinlik sonucunda çocuklar engelli kişilerin yaşadıkları sorunları çok iyi anladıklarını ve onlara karşı daha duyarlı olacaklarını belirtti.

Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Hülya Ertürk Koç, eğitimin her zaman öğretimden önce geldiğini belirterek "Toplum olarak yetiştirdiğimiz gençlerin milli ve evrensel değerlerle donatılmış olması çok önemli. Çok başarılı bir insan yetiştirebiliriz ama önemli olan iyi insan yetiştirebiliyor muyuz ? Projenin temelini bu oluşturuyor. 19 değer belirledik ve bu değerler üzerinde çeşitli etkinlikler hazırladık. Amacımız bu değerlerin küçük yaşta çocuklarımıza en güzel şekilde kazandırmak" dedi. Çocuğun engelli bir kişinin yaşadığı sorunları kendisini onun yerine koyarak anlayabileceğini belirten Koç, "Çocukların bir engellinin yaşadığı sıkıntıları anlayabilmeleri için empati kurabilmeleri gerekir. Bu empati kurmanın yollarından birisi bu uygulama. Öğrencilerin gözleri kapatılıyor, 'Eğer gözleriniz görmeseydi nasıl resim yapacaktınız' deniliyor. Önemli olan çocuğun bunu bizzat yaşayarak öğrenmesi" diye konuştu.

09.11.11 - Doğan