*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Bartu İlk Engelli Opera Sanatçısı Olma Yolunda  (Okunma sayısı 2465 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20676
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Bartu İlk Engelli Opera Sanatçısı Olma Yolunda
« : Haziran 06, 2011, 05:43:52 ÖS »


Opera söylemenin ne kadar zor olduğuna aldırmadan sesini kullanmanın, engelinin getirdiği ezberleme gücünü müzikle birleştirmenin haklı gururunu yaşayan Down Sendromlu 18 yaşındaki Bartu, Türkiye'nin belki de ilk engelli opera sanatçısı olma yolunda emin ve hızlı adımlarla ilerliyor.

Kimilerinin engelli diye konuşmadığı, kimilerinin de çocuğunun eğitim gördüğü sınıfta olmasını farklı gerekçelerle istemediği, hayatın çeşitli alanlarında toplumsal farkındalık yoksunluğundan ayrımcılığa maruz kalan engelliler, engellilerine inat sağlıklı insanların bile yapmakta zorlandıkları pek çok işe imza atıyor. Down Sendromlu Bartu da onlardan biri... Opera söylemenin ne kadar zor olduğuna aldırmadan sesini kullanmanın, engelinin getirdiği ezberleme gücünü müzikle birleştirmenin haklı gururunu yaşayan Bartu, Türkiye'nin belki de ilk engelli opera sanatçısı olma yolunda emin ve hızlı adımlarla ilerliyor.

Ankara Özel Çocuklar Eğitim, Rehabilitasyon ve Spor Kulübü'nce başlatılan proje kapsamında Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Şule Bayraktar'dan eğitim alan 18 yaşındaki Bartu, henüz bir aylık bir eğitim sonrasında önemli bir yol katetti.

Böyle bir projenin içinde olmanın heyecanı gözlerinden okunan Bartu, müziği çok sevdiğini ve Şule Bayraktar ile keyifle çalıştığını belirtti. Çalışmalarda çok eğlendiklerini anlatan Bartu, opera söylemenin kendisine mutluluk verdiğini söyledi.

Hayatında ilk kez bir engelli çocuğa şan eğitimi verdiğini anlatan sanatçı Bayraktar da çalışmalarda down sendromlu çocukların da eğitim verilmesi halinde bu alanda başarılı olabileceğini gördüğünü söyledi.

Down sendromluların diksiyonları ve konuşmalarının düzelmesi için de şan eğitiminin önemli bir katkısı olduğunu anlatan Bayraktar, Bartu'nun şan eğitimi almaya başladıktan sonra toplum içinde kendisini daha rahat hissetmeye başladığını dile getirdi.

Kendisine böyle bir teklif geldiğinde korktuğunu söyleyen Bayraktar, duygularını şu sözlerle dile getirdi:

"Yetenekli çocuklarla bile bu alanda çalışmak zor. Onların kulaklarını eğitmek, şan eğitimi vermek zor. Bu yüzden engelli birini eğitmeyi hiç hayal bile etmemiştim. Böyle bir proje geldiğinde çok heyecanlandım, merak ettim. Bartu ile tanıştıktan sonra sesleri duyabildiğini, birebir verebildiğini ve çalışmayla daha da iyi olabileceğini gördüm ve çok mutluyum. İnşallah eğer ben bu çalışmanın sonucunda bir aryantik, bir napoliten piyano eşliğinde bir şeyler söyletebilirsem ne mutlu bana. Bartu ilk olur ve Bartu da istekli bu konuda."

-"Hedefimiz 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı"-

Ankara Özel Çocuklar Eğitim, Rehabilitasyon ve Spor Kulübü Başkan ı Abdullah Tuncay ise federasyon olarak 13 yıldır engellilerin spor alanındaki başarıları için çalıştıklarını ve bu konuda da çok başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirtti. İlk kez müzik alanında da bir çalışma başlattıkları nı söyleyen Tuncay, amaçlarının Bartu'nun Türkiye'nin ve hatta dünyanın ilk down sendromlu opera sanatçısı yapmak olduğunu belirtti.

Sanat alanında engellilerin daha az görünür olduklarını ifade eden Tuncay, Bartu'da müziğe karşı bir ilgi olduğunu görünce böyle bir proje başlatmaya karar verdiklerini söyledi,

Projeyle Bartu'nun sesini Türkiye ve Dünyaya duyurmayı amaçladıkların ı vurgulayan Tuncay, Bartu'nun eğitiminin geliştirilmesi halinde hedeflerinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda sahne almasını sağlamak olduğunu kaydetti. Tuncay, projenin başarılı olması halinde Bartu'nun diğer engellilere de örnek olabileceğine işaret etti.

-Kekelemesi Geçti-

Bartu'nun annesi Sevim Güven de Bartu'nun eğitimlere gelmekten büyük keyif aldığını belirtti. Eğitimlerle Bartu'nun daha da pozitif bir insan olduğunu dile getiren Güven, Bartu'nun evde de kendi kendine çalıştığını söyledi.

Down sendromlu çocukların dillerinin sağlıklı çocuklara göre daha büyük olduğu için sesleri çok net çıkaramadıklarını belirten Güven, Bartu'nun ayrıca önceleri heyecanlandığı zaman kekelediğini, şan eğitimi almaya başladığından beri ise kekemeliğinin geçtiğini kaydetti.

06.06.11 - Türkiye