*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Sabancı Vakfı'ndan Görme Engellilerin İstihdamına Destek  (Okunma sayısı 1139 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Sabancı Vakfı'ndan Görme Engellilerin İstihdamına Destek
« : Eylül 07, 2010, 03:17:38 ÖÖ »


Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı desteğiyle Altı Nokta Körler Vakfı tarafından gerçekleştirilen “Görme Engellilerin İş Yaşamına Entegrasyonu” projesi, görme engellilerin iş hayatına katılımını teşvik ederek istihdam oranlarını yükseltmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında hazırlanan “Görme Engellilerin İş Yaşamına Entegrasyonu Broşürü” işverenlere, engelli istihdamını teşvik edecek önemli ipuçları sunuyor.

Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen ve Türk Psikologlar Derneği ortaklığında Altı Nokta Körler Vakfı tarafından gerçekleştirilen Görme Engellilerin İş Yaşamına Entegrasyonu projesi, engelli istihdamı adına önemli bir çalışmaya imza attı. Proje kapsamında, engellilerin iş hayatında başarılı olabileceğini anlatan ve işverenleri engelli istihdamına teşvik edecek ipuçları içeren “Görme Engellilerin İş Yaşamına Entegrasyonu Broşürü” hazırlandı. Görme engelliler için ayrıca kabartmalı olarak da basılan broşürün, hem görme engelli bireyler, hem de işverenler için çok önemli bir kaynak olması bekleniyor.

Görme engellilerin donanımlarına uygun iş alanlarında iş edinmelerini ve kendi potansiyellerinin farkına varmalarını amaçlayan Görme Engellilerin İş Yaşamına Entegrasyonu projesi iş yaşamının tüm paydaşlarını psikolojik ve sosyal olarak destekleyecek çalışmaları içeriyor.

Ağustos 2010’da tamamlanan proje kapsamında Ankara, İstanbul, Gaziantep ve Bursa’da 240 yönetici, çalışan ve görme engelliye, engellilerin istihdamı önündeki zorluklar ve bunların kaynağındaki önyargıların paylaşıldığı, “engellilerin istihdamı”, “işe alımdan-kariyer planlamaya bilinmesi gerekenler” konularında eğitim programları düzenlendi. Bu eğitimler sonucunda yönetici ve çalışanlarda engelli istihdamı konusunda olumlu yönde tutum ve görüş değişikliği gözlendi. Engellilerin ise bu konudaki bilgileri ve özgüvenleri arttı.

“İş hayatında bize gözü kapalı güvenebilirsiniz”

Yöneticiler için Bilgilendirme Semineri başlığıyla verilen bu eğitimlerden derlenen bilgiler doğrultusunda oluşturulan “Görme Engellilerin İş Yaşamına Entegrasyonu Broşürü” görme engellilerin hangi işlerde çalışabileceği, nitelikli adayların nasıl bulunacağı ve işe alınacağı, motivasyonunun nasıl sağlanacağı konularında bilgiler içeriyor. Kitapçığın içeriğinde yer alan, CD’de ise, Altı Nokta Körler Vakfı tarafından hazırlanan ulusal kanallarda ve Türkiye’nin tüm sinemalarında gösterilen “İş hayatında bize gözü kapalı güvenebilirsiniz” konulu reklam filmi, görme engellilerin bir günün ve başarı öykülerinin yer aldığı filmler, insan kaynakları uzmanlarının engellilerin istihdamı konusundaki görüşleri ve broşürün sesli versiyonu bulunuyor.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu “Kadınların, gençlerin ve engellilerin; toplumda eşit fırsatlara sahip olmalarını, topluma aktif olarak katılmalarını böylece toplumsal gelişmeye katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla hayata geçirdiğimiz hibe programları ile ‘dezavantajlı’ gruptaki kişilerin sorunlarını daha yakından görebilen sivil toplum kuruluşlarının projelerine kaynak sağlıyoruz. İnsanların hayatlarında fark yaratan bu çalışmalar Türkiye’nin toplumsal gelişmesi için de katalizör vazifesi görüyor” dedi.

Toplumsal Gelişme Hibe Programı

Sabancı Vakfı, programlar stratejisi çerçevesinde "Kadınlar, Gençler ve Engellilere; eşit fırsatların yaratılmasını ve topluma aktif katılımlarını destekleyen ortamların geliştirilmesine katkıda bulunulması" amacıyla “Toplumsal Gelişme Hibe Programı”nı hayata geçirdi. Bu kapsamda, toplam 10 sivil toplum kuruluşlarının geliştirdiği projeleri desteklemektedir.

Sabancı Vakfı kadın, genç ve engelli alanlarının örtüşme noktalarına önem vererek alanlar arası çalışmaların daha bütünsel bir yaklaşım içinde gerçekleştirilmesini önemsiyor ve bu doğrultuda desteklenen projeler ve yapılan faaliyetlerin, kadın ve engelli çalışma alanlarında "Gençlik Boyutu"; genç ve engelli çalışma alanlarında "Toplumsal Cinsiyet Boyutu"; kadın ve genç çalışma alanında "Engelli Boyutu" kazandırması hedefleniyor.

Haberler