*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engellilerin çevre insan ilişkisi  (Okunma sayısı 1070 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Engellilerin çevre insan ilişkisi
« : Haziran 08, 2010, 01:23:00 ÖS »


Kars Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı ve Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, çevre insan ilişkisiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Yapacağınız en kötü hareket çekirdekleri poşetlere hapsetmektir! Bunu yapmayın ve yaptırmayın.” dedi.

Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, 5-11 Haziran Çevre Koruma Haftası ile ilgili önemli tespit ve önerilerde bulundu.

Ocak, “Toplumsal bir varlık olan insan yeme, içme, eğlenme vb gereksinimlere ihtiyaç duyduğu gibi ”çevresine de” ihtiyaç duyar Çevre; insan veya başka bir canlının yaşamı boyunca ilişkilerini sürdürdüğü dış ortamdır. 5-11 Haziran Çevre Koruma Haftası olarak kabul edilmiştir. İnsanlar, toplumsal yaşam ilişkiler içerisinde doğal kaynaklar kullanarak, teknoloji geliştirerek, ekonomik faaliyetlerde bulunurlar. Bu faaliyetlerin gelişimi ile insanlar kendilerine yapay çevreyi oluştururlar. Toplumsal, yapay çevre içindeki yaşam koşullarını geliştirirken doğa ile sürekli bir ilişki içindedir. İnsanoğlu’nun yeryüzünde yaşamaya ve kendisine ait yapay çevre oluşturmaya başlamasından bu yana insan ve doğa arasındaki denge, insan aleyhine devamlı olarak bozulmuştur.” dedi.

Bugün pek çok kentin çevre sorunları ile karşı karşıya olduğunu da belirten Ocak, “Doğal Çevrenin kirlenmesi bütün ülkenin ortak sorunudur. Çevre kirlenmesi hepimizin günlük yaşayışını etkileyen bir olaydır. Kırlarda, köylerde, doğal çevrede yaşayan insanlar kentlere göçtü. Kent nüfusu önemli ölçüde çoğaldı. Kentlerde nüfusun artışı ile birlikte çevre sorunları ortaya çıktı. Bu sorunun en önemlisi çevre kirlenmesidir. Artık hepimizin bildiği gibi çevreden, içindeki varlıklara göre en çok yararlanan bizleriz. Çevreyi en çok kirleten yine bizleriz. Bu nedenle ”Çevre kirletme kendi varlığımızı yok etmeye çalışmaktır” denilebilir. Bilinçsiz kullanılan her şey gibi temiz ve sağlıklı tutulmayan çevre de bizlere zarar verir. Bu nedenle çevre denince aklımıza önce yaşama hakkı gelmelidir. İnsanın en temel hakkı olan yaşama hakkı, canlı ya da cansız tüm varlıkları sağlıklı, temiz ve güzel tutarak dünya’nın ömrünü uzatmak, gelecek kuşaklara bırakılacak en değerli mirastır.” diye konuştu.

Ocak, Dünyanın pislik içinde yüzdüğünü ifade ederek, “Bu çağda, bu medeni seviyede her tarafın kirli, her yerin pislik içinde olması akıl alacak gibi değildir. Gelin yaşadığımı dünyayı temizlemeye, güzelleştirmeye, çevremizden başlayalım unutmayalım yeryüzünün aldığı yağmur oranı 10 yıllık aralıklarda artar. Bu sene (2010) dünyanın periyodik olarak en çok yağmur alan yıllarından biri olacak, yani toprağın bereketinin yüksek olacağı bir yıl.” şeklinde konuştu.

YAPACAĞINIZ EN KÖTÜ HAREKET ÇEKİRDEKLERİ POŞETLERE HAPSETMEKTİR!

Ocak daha sonra şunları söyledi:

“Bu nedenle yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine asla hapsetmeyin. Mümkünse herhangi bir yerde toprağın 10 cm altına gömün. Üzerine de bir bardak su dökün. Gömme imkanınız yoksa bi poşette bu çekirdekleri biriktirip yanınıza alın (yada arabanıza koyun) arsa, tarla, toprak yol kenarı, yamaç gibi toprağı gördüğünüz alanlara bu çekirdeklerinizi savurun, korkmayın bu çevre kirliliği değildir aksine çevre için yeni hayattır. Doğa hemen o yeni çekirdekleri kucaklar ve besler. Yapacağınız en kötü hareket çekirdekleri poşetlere hapsetmektir! Bunu yapmayın ve yaptırmayın. Yapılan çalışmalarda doğaya başıboş atılan yada dikilen bu çekirdeklerin en az yarısının yeşerip ağaç veya bitki olduğu kanıtlanmış. En büyük israflardan birisi meyve çekirdeklerinin çöpe atılması, ülkemiz adına küçümsenemeyecek büyük bir servet. Daha yeşil bir şehir için, ülke için, daha temiz hava için, toprak kaymasını önlemek ve yeni nesillerimize yeşil bir dünya bırakmak için hep birlikte elimizden geldiğince meyve çekirdeği gömelim, savuralım, fırlatalım. Poşete koymadığınız her çekirdek için şimdiden teşekkürler.”

(BA-BA-S) KARS (KHA)

Kars Haber