Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Biz de Varız
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Yarasa Çocukların İşıkları Söndü
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Yarasa Çocukların İşıkları Söndü (Okunma sayısı 1156 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
SiTe YöNeTiCiSi
Yarasa Çocukların İşıkları Söndü
«
:
Şubat 07, 2010, 01:05:49 ÖS »
Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı Germen köyünde köylüler arasında "Yarasa çocuklar" olarak bilinen Doğruyol kardeşlerin gözlerinin ışıkları söndü. 7 yıl öncesine kadar geceleri gören, gündüzleri görmediği için onlara "Yarasa çocuklar" ismi takılan Yalçın ve Özal Doğruyol kardeşlerin yaşamları yürek burkuyor.
Viranşehir ilçesine bağlı Germen köyünde 2 kardeşin gözleri 7 yıl öncesine kadar sadece gece görebiliyordu. 7 yıl önce 10 yaşındaki Özal ile 7 yaşındaki Yalçın Doğruyol kardeşler, gündüzleri gözlerinin görmemesinden dolayı öğretimlerine devam edemedi.
Tek arzusunun okula gitmek ve yaşıtları gibi top oynamak olduğunu söyleyen ve şimdi 17 yaşında olan Özal Doğruruyol, "Gözlerim gündüz hiç görmüyor gece biraz görüyor. Doktorlara gittim, hiç tedavisi olmadığını söylediler. Okula gitmek istiyorum ama, gözlerim görmüyor. Her işi yapmak istiyorum, gözlerim görmediğinden dolayı yapamıyorum" dedi.
İsminin çok anlamlı olduğunu kaydeden Özal Doğruyol, "Ailem bana rahmetli Turgut Özal'ın soyadını koydu. Ailemiz onu seviyordu ama benim ışıklarım söndü" diye konuştu.
14 yaşındaki Yalçın da köydeki çocuklar gibi koşup oynamak ve okula gitmek istediğini söyleyerek, "Bende okula gitmek ve top oynamak istiyorum" dedi.
Yarasa çocukların abisi Mehmet Doğruyol ise, yetkililerden kardeşleri için yardım beklediğini belirtti. Akraba evliliğinden dolayı kardeşlerinin görme özürlü doğduğunu söyleyen ağabeyi Mehmet Doğruyol, "Özal geceleri ampulleri az görüyor, gündüz hiç görmüyor. Yalçın zaten gece gündüz hiç görmüyor. Bir iş yapamıyorlar sürekli oturuyorlar. Okula gitmiyorlar ağlıyorlar, arkadaşları okula gittiği zaman haliyle bizde ve kardeşlerim de üzülüyoruz. İşadamlarından, doktorlardan ve hayırseverlerden yardım istiyoruz" diye konuştu.
Doğruyol kardeşlerin akrabası olan Haçim Çilgöz ise, "Özal ve Yalçın kardeşler benim yakın akrabamdır. 7 Yıl önce Özal'ın gece görme gündüz görmeme olayı vardı. Hepimiz umutluyduk sevinçliydik, belki bir umut bir ışık olabilir diye. Gittikçe kötüye gidiyor. Yetkililerden, Başbakanımızdan özelikle Özal için yardım istiyoruz. Çünkü Özal'ın bir ışık görme ihtimali vardır. Özal'ın isminin anlamını söylemek istiyorum. Özal doğduğu zaman bizim rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal vardı. Cumhurbaşkanını çok sevdiğimiz için çocuğun ismini Özal koyduk. Özal, o zaman bizim için bir ışıktı, biz Özal'ı çok seviyorduk. Ama bizim Özal büyüdükçe, gözleri görmedikçe hepimiz üzüldük . Biz Özal'ın görmesinde umutluyduk. Ama onunla birlikte bizim de ışığımız söndü. Önceleri gece görüyordu gündüz görmüyordu. Şimdi gittikçe görme yeteneğini kaybetti, görmüyor" diye konuştu.
Bu arada, iki kardeşin babası olan Halil Doğruyol ise, umutlu olduklarını söyleyerek, "Allahtan umut istiyorum, başka ne isteyebilirim ki, eskiden umudumuz vardı şimdi umudumuz yok perişan haldeyiz. Viranşehir ilçesinde doktora götürdük. Doktor, 'umut yok' dedi. Ekonomik gücüm yoktu başka yerlerde doktora götürmeye. 30 tane çocuğum var, bakamıyorum" dedi.
Her gün köyde çocukların top oynadığı okulun bahçesine giden Doğruyol kardeşler, arkadaşlarının top oynadığını görmese bile, arkadaşların futbol oynama heyecanını içlerinde yeşertiyor. Zaman zaman okulun bahçesinde oturarak arkadaşlarına ve objektiflere "Bende bu okulda okumak istiyorum" diyen kardeşlerin durumu görenlerin yüreklerini burkuyor.
Öte yandan, Özal ile Yalçın kardeşlerin gözlerinin görmemesi aileyi kara kara düşündürürken, akraba evliliğinden dolayı bir çocukları da zihinsel engelli doğdu. Kafasında sürekli su toplandığı için zihinsel engelli olan 6 yaşındaki Salih, kafasını beton duvarlara vuruyor. Kafasını vücudunda zor taşıyan küçük Salih'in olup bitenlerden habersiz evin bir köşesinde oturarak korkulu gözlerle etrafındakileri izliyor.
Haber Fx
>>>>>>>>>>
bizdevariz.NET
<<<<<<<<<
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Biz de Varız