*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Para uğruna engelli çocukları istismar mı ediliyor?  (Okunma sayısı 1169 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Para uğruna engelli çocukları istismar mı ediliyor?
« : Ocak 15, 2010, 05:45:37 ÖS »

Engelli çocukların eğitim ve rehabilitasyonuna yönelik devlet desteğini bazı kişi ve kurumların istismar etmeye çalıştığı iddia edildi. Çanakkale’nin değişik ilçelerine bağlı köylerde yaşayan engelli çocukları ‘eğitim ve rehabilite etme’ adına velilere imza attırıp sonra da sağlık kuruluşlarından aldıkları ‘engelli’ heyet raporlarıyla hayali kayıtlar yapıldığı iddialar arasında yer alıyor.
 Engelli çocukları istismar edenlerin kimliklerini gizleyip ‘Biz okulun öğretmeniyiz’ dediği ve toplam çocuk sayısına göre prim aldıkları da gelen bilgiler arasında yer alıyor. Adı kayıtlarda yazılı ancak kendi okul yüzü dahi görmemiş onlarca engelli çocuğun sırtından para kazanmak isteyen kişi ya da kişiler hakkında inceleme başlatılması isteniyor.
420 TL destek primi için istismara yönelik iddialara inanmak istemediğini söyleyen Kepez’deki Özel Yeni Umut Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Müdürü Gülşen Güler, velileri uyardı “Mutlaka çocuklarınıza verilen dersleri aynalı pencereden izleyin, ders program çizelgelerini takip edin, her aşamayı gözünüzle görün.Maalesef mevzuatta eksiklikler var. Bunları güncelleştirmek lazım”dedi
Çanakkale İl genelinde  sayıları 10 kadar olan engellileri rehabilite etmeye yönelik çalışmaların yapıldığı bazı kuruluşların engellileri istismar ederek amaç dışı faaliyet göstermeye çalıştıkları iddia edildi.Kent merkezindeki engelli çocukların sakatlar, görme engelliler, zihinsel engelliler gibi örgüt yapısı güçlü sivil toplum kuruluşlarının koruması altında olduğundan istismarcıların kırsal kesime çengel atıp buralardan engelli çocuk transferi sağlamaya çalıştığı ancak bunun da merkezin kuruluş amacına  aykırı yapıldığı iddia ediliyor.
Nasıl çalışıyorlar
Engelli çocukları istismar edenlerin kimliklerini gizleyip ‘Biz okulun öğretmeniyiz’ dediği ve toplam çocuk sayısına göre prim aldıkları da gelen bilgiler arasında yer alıyor. Özel araçlarla köy gezilerine çıkan ve önceden adres tespiti yaptıkları engelli çocukların evlerine gidip velileri ikna ettikleri ve burada bazı evraklar çıkartıp imzalattıkları, bunları yaparken de çocuk için güzel gelecek vaatleri verildiği, daha sonra ise bunun ranta çevrildiği ileri sürüldü. Adı kayıtlarda yazılı ancak kendi okul yüzü dahi görmemiş onlarca engelli çocuğun sırtından para kazanmak isteyen kişi yada kişiler hakkında inceleme başlatılması isteniyor.
420 TL için mi?
420 TL destek primi için istismara yönelik iddialara Milli Eğitim Özel Öğretim Şubesi yetkililerinin vereceği yanıt merakla beklenirken bu konuda kendilerine de bazı ihbarlar ulaştırıldığı ancak bugüne kadar somut bir şey çıkmadığını anlatan adının gizli kalmasını isteyen bir yurttaş “Üzerlerine niye gidilmiyor anlamış değiliz. Siyasi bir bağlantı yada baskı mı var bilmiyorum ama Milli Eğitim görevini yapmalı. Çanakkale İl genelinde kaç tane sakat çocuk var, bunların kaçının eğitim yaptığı, kaçının yapmadığını tespit etmek zor olmasa gerek. Sadece köy muhtarlarına yazı yazıp bilgi istense gerçek ortaya çıkacak” dedi.
Onlarda rahatsız
İddiaları aktardığımız ve bunlara inanmak istemediğini söyleyen Kepez’deki Özel Yeni Umut Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Müdürü Gülşen Güler,  siyahla beyazın ayrılmasını istedi. Güler, simsarların uyguladığı yöntemlerden nasıl bir avantaj sağladıklarını anlayamadığını belirterek bu tür simsarlara karşı velileri uyardı. Güler  “Mutlaka çocuklarınıza verilen dersleri aynalı pencereden izleyin, ders program çizelgelerini takip edin, her aşamayı gözünüzle görün.Maalesef mevzuatta eksiklikler var. Bunları güncelleştirmek lazım”dedi

Çanakkale Olay