*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Otizmi Tedavi Ve Eğitim Derneği Eski Tim Başkanı Oğuz Satıcı  (Okunma sayısı 1505 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com


Otizmi Tedavi ve Eğitim Derneği, (OTED) eski Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı'nın katkılarıyla, otistik çocuklar ve aileleri için "Yeni Yıl Partisi" düzenledi.

Otistik çocukların eğitiminin önemini anlatmak amacıyla düzenlenen gecede konuşan işadamı Oğuz Satıcı, herkesin otizm eğitiminin önemini çevresindeki insanlara tek tek anlatması gerektiğini söyleyerek, "Amacımız, bu olayın dalga dalga yayılması. Hepimiz bir misyoner gibi çalışmalıyız" dedi.

AKP'nin görme engelli milletvekili Lokman Ayva ise, dünyanın belli insanlara göre düzenlendiğini belirterek, "Sistem, her organı düzgün çalışan insanlara göre. Bunun dışına çıkarsanız, problem yaşarsınız. Eğitim çok önemli" diye konuştu.

Kendisi de 15 yaşında otistik bir çocuğa sahip olan OTED Başkanı Buket Karakaya da, otizm teşhisi konan çocukların ailelerine tavsiyelerde bulunarak, bir derneğe başvurmaları gerektiğini söyledi.

"Otistik Çocukların Yeni Yıla Merhaba Partisi" eski Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı'nın desteğiyle, Otizmi Tedavi ve Eğitim Derneği (OTED) tarafından önceki gece Bakırköy Spor Vakfı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi.

Geceye AKP'nin görme engelli milletvekili Lokman Ayva, Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Kahraman Eroğlu, Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ve işadamları katıldı.

Gecede konuşan Oğuz Satıcı, tek tek herkesin etrafındaki insanlara otizm eğitiminin önemini anlatması suretiyle, bu çalışmaların çığ gibi büyümesini istediğini söyledi. Düzenlenen etkinliğin amacının davetlilerin bu olayı dalga dalga yayması olduğunu dile getiren Satıcı, herkesin birer misyoner gibi çalışması gerektiğini ifade etti. Otistik çocukların ailesi olmanın bir şanssızlık değil, şans olduğunu belirten Satıcı "Benim edindiğim en önemli tecrübe OTED'le tanışmam oldu." dedi.



EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ

AKP milletvekili Lokman Ayva ise toplantının insanlığın gelişimi ve anlaşılması için önemli olduğunu söyleyerek "Bu iş utanılacak veya övünülecek bir mesele değil. Bu iş kişinin kendisinin belirlediği bir şey de değil. Biz niye sorun yaşarız? Sistem, her organı düzgün çalışan insanlara göre yapılmış. Bunun dışına çıkarsanız problem yaşarsınız. Otistiklerin de, körlerin de, sağırların da sorun yaşamasının nedeni bu. Bir de insanların bakışı var. Eğer insanların bakış açıları normal olsaydı, bu kadar sorun yaşanmazdı. Kalben bu işe inanmak lazım. Kalbimizde bir zerre yeri otistik çocuklara ayırmak ve bu işe destek verenlere yardım etmek, bunları etrafımıza anlatmak lazım. Eğitim çok önemli." diye konuştu.



"ÇOCUKLARIMIZLA HER ORTAMA GİREMİYORUZ"

OTED Başkanı Buket Karakaya, derneği 3 yıl önce kurduklarını ve 1500 interaktif üyeye sahip olduklarını anlatarak, amaçlarının otizmin tedavi ve eğitimiyle ilgili en güncel bilgileri üyeler ile paylaşmak olduğunu söyledi. 2008'de Otizm Tedavi Kongresi'ni düzenleyerek Avrupa, Amerika ve Kanada'dan konusunda uzman 15 doktoru 3 gün İstanbul'da ağırladıklarını dile getiren Karakaya, bu konferansları 3 yılda bir devam ettireceklerini açıkladı. Ailelerin eğitiminin çok önemli olduğunu vurgulayan Buket Karakaya, şunları söyledi: "Biz OTED olarak ailelere yönelik seminerler hazırladık. Uzmanlardan konferanslar verdik. İlk teşhiste sorun yaşanıyor. Aileler çocuklarına nasıl davranacaklarını bilemiyor. Önce aileyi hazırlamak gerekiyor. Biz çocuklarımızla her ortama giremiyoruz. Benim de otistik bir çocuğum var. Şimdi 15 yaşında. Fark ettiğimizde 1,5 yaşındaydı. Çok büyük şok yaşadık. Dünyanın sonu gibi hissettim. 6 ay psikolojik destek aldım. 4 yılda bu duyguyu atabildim. Ailelere şunu tavsiye ediyorum:

Üzülme duygusunu yaşasınlar ama mutlaka tüketsinler. Paylaşsınlar, paylaştıkça küçülüyor. Çocuğuna otizm teşhisi konan herkes doktor doktor dolaşır. Emin olmaya çalışır. Gerçeği kabul edince tam bir dibe vuruş yaşar. 'Şimdi ne olacak' diyen aileler araştırma yapmaya başlarlar. Ailelerimize bu alanda çalışan derneklerden faydalanmalarını tavsiye ediyoruz."



7 ÇOK GEÇ!

OTED'e destek vermek amacıyla geceye katılan Uzman Psikolog Alanur Özalp, otizmin 0-6 yaş arası tespitinin çok önemli olduğunu söyleyerek, eğitim ve tedaviye ilişkin şu tavsiyelerde bulundu: "Otizm, 0-6 yaş arası tespit edildiğinde düzelme oranı yüzde 100. Otistik çocuklar fiziksel deformasyon yaşamadığı için aileler bekliyor, tedavi etmiyor. 7 yaşında okula başlayıp konuşamadığında fark ediyor, o zaman da iş işten geçiyor. 7 yaşından sonra ancak yemek ve tuvalet alışkanlığı gibi davranışlar

öğretilebiliyor. Otistik bir çocuk, bir günde 8 saat eğitim almalı. Bu olursa ancak değişim gösteriyor. Daha azıyla asla düzelme olmaz. Otisik çocuklarda görülen en belirgin özellikler; göz kontağı kurmakta güçlük çekme, sallanmak gibi tekrarlayıcı hareketler, çamaşır makinesinin önünde saatlerce kalma gibi tekrarlayıcı olaylar, konuşamama. Otistik çocukların eğitimini devlet karşılıyor. Ancak yeterli değil, ailenin bilgilenmesi önemli. Anne gidip bir kurumda eğitim almalı ve kendisi eğitmeli.

Fizyoterapi de en az psikolojik eğitim kadar önemli."

Kendileri için düzenlenen gecede çocuklar, şiir okudu, dans etti, ip atladı. Mine Koşan'ın şarkılarıyla eğlenen otistik çocuklar, yadırganmadıkları bir ortamda ilk kez 'normal' insanlarla bir arada oldu.



"SESLERİNİ DUYURMAK GEREKİYOR"

Düzenlenen organizasyonda gönüllü olarak şarkı söyleyen Mine Koşan, her zaman otistikler gibi ihtiyacı olan insanlara ses olmaya çalıştığını belirterek, "Daha önce de bu tarz organizasyonlara katıldım. Rehabilitasyon merkezlerinin eğitmen eksikleri olabilir. Yardımcı olacak kuruluşlara gitsinler. Bu insanlara yardım etmek gerekiyor, seslerini duyurmak gerekiyor" dedi.



OTİZM NEDİR?

Otizm, bireyin iletişim, başka insanlarla iletişim ve çevreye uygun tepkisini engelleyen bir beyin bozukluğu olarak tanımlanıyor. Bazı otizmli bireyler nispeten yüksek işlevli, konuşma ve zekâları sağlam olabiliyor. Diğerleri ise sessiz ve ciddi dil gelişim gecikmeleri gösterebiliyor. Bir kısmında da tekrarlayıcı ve basmakalıp dt interaktif üyeye sahip olduklarını anlatarak, amaçlarının otüşünce tarzları görülebiliyor. Otizmli bireylerin hepsi tamamen aynı belirti ve eksiklikler göstermemesine karşın,

davranışı etkileyen sosyal, iletişim, motor ve duyusal problemler sergiliyorlar.
Haber Fx