*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Organ Bağışla, Dünyayı Değiştir  (Okunma sayısı 4944 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Organ Bağışla, Dünyayı Değiştir
« : Haziran 19, 2018, 02:18:16 ÖÖ »
Organ Bağışla, Dünyayı Değiştir !



Türkiye'de organ nakli bekleyen yaklaşık 28Bin birey bulunmakta. Bağışlanan her organ yeşeren bir umut, filizlenen bir fidan oluyor. Gelin siz de organlarınızı bağışlayın. Geleceğe doğan güneşte sizin de ışığınız olsun..

25.719 kişi organ nakli bekliyor bunun içinde ilk sırayı da 22.287 kişiyle böbrek hastaları alıyor. 2017 yılında sadece 2.046 nakil yapılabilmiş ve beyin ölümü gerçekleşip organ bağışı yapan aile sayısı 100 kişide sadece 24 kişi .

2018'in Mayıs ayına kadar canlıdan yapılan nakil sayısı 1.714, kadavradan yapılan nakil sayısı ise 586. Bu durum dünyada tam tersi şeklinde yani kadavradan yapılan organ nakli sayısı daha fazla.

Dünyada en fazla organ nakli kadavradan yapılmaktadır. Türkiye'de üç nakilden 1 tanesi kadavradan olurken 2 tanesi canlı donörden yapılmaktadır.

Son 10 yılda organ nakli için önemli adımlar atıldı

Kamu ya da özel hastane fark etmeksizin organ naklinde tüm giderler devlet tarafından karşılanarak nakiller için gerekli teşvik devlet tarafından gerçekleştiriliyor. Türkiye’de diyalize giren 55 bin kayıtlı hasta bulunmakta. Bunun yanı sıra karaciğer nakli olmayı bekleyen de 8-10 bin civarı hasta var. Bundan 15-20 yıl önce bu hastaların birçoğu nakil imkanı olmadığı için hayatını kaybediyorken, şimdi ise organ nakli ile eski sağlıklı günlerine tekrar kavuşabiliyorlar.

Hayattayken organlarınızı bağışladığınızı ailenize söyleyin

Avrupa ülkelerinde milyon nüfus başına yıllık kadavra sayısı 25-30'ken, Türkiye'de bu rakam sadece 4.7’dir. Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin ailelerinden çoğunlukla  “ret” cevabı alınmaktadır. Ortalamaya bakıldığında beyin ölümü gerçekleşenlerin sadece % 26'sının organları alınabildiği görülüyor. Kadavradan gerçekleştirilebilecek organ nakilleri için toplum olarak bilinçlenmemiz gerekiyor. Organ bağışı konusunda doğru bilginin aktarılması çok önemlidir. Toplum olarak bilinçlenme sağlandıkça organ bağışına yaklaşım daha pozitif hale gelecektir.

Bu içeriği okuduktan sonra organ bağışı yapmayı düşünür müsünüz? (Sadece bilgi amaçlı bir soru)

Evet organ bağışı yapmayı düşünüyorum

Hayır organ bağışı yapmayı düşünmüyorum

Bilmiyorum kararsızım