*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Otizmli Müzik Dehası Rabia Aytek 20 Enstrüman Çalıyor  (Okunma sayısı 1462 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Otizmli Müzik Dehası Rabia Aytek 20 Enstrüman Çalıyor
« : Aralık 27, 2016, 04:39:16 ÖS »
Otizmli Müzik Dehası Rabia Aytek 20 Enstrüman Çalıyor



Otizmli müzik dehası Rabia Aytek ve annesi Canan Dolunay Aytek’in hikâyesi insana umut veren türden. Yıllarca kızının otistik olduğunu bilmeden mücadele etmiş Canan Hanım. Şimdi kızı Rabia 20 enstrüman çalıyor, konserlere çıkıyor. Artık o bir müzik öğretmeni. En büyük hayali ise kendi müzik okulunu açmak

Çamaşır makinesinin döner pervanesini seyrederken, sağa sola sallanan bir çocuk. Hiç ritim kaçırmıyor. Sanki başının içinde çalan bir müzik var. Anne ise çocuğunu gözlemlemeye başlıyor. Metronom aletini yanına koyuyor. Nota ve ritim kaçırmadığını fark ediyor. Ve anne harekete geçiyor!

 O zaman otizmli olduğu bilinmeyen bu çocuk şimdi 21 yaşında bir müzik dehası. Adı Rabia Aytek... "En iyi arkadaşım annem" diyor annesi Canan Dolunay Aytek'e bakarken. Anne ve kızın hayatları hep mücadele ederek geçmiş. Umudunu hiç yitirmemiş Canan Hanım. Birçok soruna göğüs germiş çocuğu için. Türkiye'de "Otizm nedir, nasıl bir durumdur?" bilinmeyen yıllarda, birlikte birçok sorunu aşmışlar. Hatta kızını psikoloğa götürdüğünde "Aile içinde yaşanan travma sonucu çocuğunuz bu halde!" denilmiş...

Okumayı ve araştırmayı çok seven bir anne olarak okuduğu bir kitapta otizmle tanışmış. Ve hastalığın tüm belirtilerinin kızında olduğunu fark etmiş. Ama parasızlık yok mu? Götürememiş kızını doktora. Yine de okullar araştırmış, eğitim veren kurumların kapısını çalmış.

Canan Hanım'ın çabaları sonucu müzik eğitimine başlamış sekiz yaşına gelen Rabia. "Hangi enstrümanı çalmak istiyorsun?" diye sorulunca "Gitar öğrenmek istiyorum" deyince Pendik Belediyesi Enstrüman Kursları'na gönderilmiş.

İlk gitar kursunda eğitime başlamış. Ama ne fayda! Hiç çalmıyormuş Rabia. Ta ki ekip olarak çıkacakları konser provası öncesi bir anda 25 parçayı birden çalmaya başlayıncaya kadar... O an herkesi almış bir şaşkınlık. O gitar kursunda hep gözlemlemiş hocasını. "Prova öncesi ezbere çalmaya başladım. Herkes hayretler içinde kaldı" diyor.

Canan Hanım konser günü yaşadığı mutluluğu şöyle anlatıyor: "Kızımın çok güzel bir sesi varmış, konserde bunu fark ettik. Belli ki müzikte çok yetenekli, deyip harekete geçtim." Ardından Canan Hanım piyano, keman ve şan derslerine yazdırmış çocuğunu. Haftanın beş-altı günü kurslarda geçmiş zamanı. Rabia gece-gündüz demeden keman da gitar da çalışmış, diğer enstrümanları da: "Müziği çok seviyorum. Gitar sesi çok hoşuma gidiyordu. Diğer enstrümanları da çok sevdim. Piyano ve kemanda da ilerledim. Keman, çello, kanun, bağlama ve diğer müzik aletlerinde de kendimi geliştirdim. Bu bir yetenek! Sesim de soprano" diyor gururla. Rabia şu an 20 enstrüman çalabilen bir müzisyen.

"Bizimkisi bir umut hikâyesi" diyen Canan Hanım'ın ise bu süreçte otizmle ilgili birçok tecrübesi olmuş. Diğer otizmli çocuklara yardım için gönüllü olmuş Pendik Belediyesi Engelliler Koordinasyon Merkezi'nde. Canan Hanım: "Kızımla yaşadıklarımdan sonra engellilere kendimi adadım. Tüm amacım onlara yardım etmek" diyor.

Beyaz elbise pembe piyano

Rabia otizmli tek öğrenci olarak İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve Mimar Sinan Anadolu Güzel Sanatlar Müzik bölümüne dereceyle kabul edilmiş. Ama lisede okurken bazı arkadaşlarının tutumları onu derinden yaralamış: "Okuldaki kimi arkadaşlarım otizmli olduğum için beni istemedi. Çok üzüldüm, kalbim kırıldı. Ama iyi bir dereceyle mezun oldum" diyor. Beş yıl boyunca İstanbul Devlet Konservatuvarı'nda eğitim gördükten sonra şimdi artık aynı üniversitede Türk Müziği Bölümü'nde misafir öğrenci olarak eğitimini sürdürüyor

Rabia onlarca konsere katılan bir müzisyen. Hayali müzik öğretmeni olmakmış. Bu yıl bunu da başarmış. Artık Özel Ayça Özel Eğitim Okulu'nda "Kardeşlerim!" dediği engelli öğrencilere müzik eğitimi veriyor. Geleceğe dair hayalleri ise büyük! Solo albüm çıkarmak istiyor. Gelecekte pembe bir elbise ve beyaz bir piyano ile konser vermek amacı. Gülsin Onay ile sahneye çıkmaksa en büyük arzusu. "Diğer otizmli arkadaşlarıma örnek oluyorum. Konserlerde siz de başarabilirsiniz mesajı veriyorum. Farklı ülkelere gidip konserler vermek istiyorum. Artık kendim için değil diğer otizmliler için mücadele edeceğim. Otizmlilerin sesiyim. Bundan onur duyuyorum. Ümitsizliğe düşmesinler" diyerek müzik okulu açma hayalini anlatıyor.

26.12.2016 – Sabah



Anahtar Kelimeler : Koma Berxwedan super kodlar Fark var seninle iyi arasında büyük bir  fark var benimle senin aranda kocaman bir  fark var kötüyle benim aramda irice bir  fark var iyiyle kötü