*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: 35 Kişilik “Düğün” Gösterisiyle Engel Tanımayan Gösteri  (Okunma sayısı 1548 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
35 Kişilik “Düğün” Gösterisiyle Engel Tanımayan Gösteri



Deaf Dance Academy, 35 kişilik “Düğün” gösterisiyle bir ilki başarıyor, işitme engelli gençleri sahneyle ve izleyiciyle buluşturuyor.

Salim Sınar bir dansçı ve müzisyen. Aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda da hoca. Bugüne kadar gerek müzik gerek dans çalışmalarıyla birçok sanatsal projede yer alan Sınar, kendi tabiriyle bu çalışmalarda pişip sonunda okuldaki öğrencilerini de yanına alarak Deaf Dance Academy’yi kurdu. Sınar’ın hayalindeki dansları sahneye taşıyan ekip kimi zaman da şirketlere özel prodüksiyonlar hazırlıyor.

Okunuşuyla Deaf, Anadolu’da düğünlerin vazgeçilmez bir enstrümanının adı, yazılışıyla ise işitme engelli anlamını taşıyor. Bugüne kadar çok fazla engelli öğrenciyle çalışan Sınar, grubun yeni oyunu “Düğün” için 2 işitme engelli gence sahneye çıkma imkânı tanıyor.

Müzikal bir dans gösterisi olan “Düğün” 30 kişinin yer aldığı bir performans. Türkiye’deki düğün geleneğini ele alan oyunda tüm coğrafyadan izler görmek mümkün. Her ne kadar farklı kültürlere sahip olsak da aynı düğünü yaptığımıza dikkat çeken Sınar, “Bir kına gecesi ve düğün ritüelinden yola çıkarak bir eser sergiliyoruz. Birbirini seven ve başta kavuşamayıp kaçırılan kızın hikâyesini konu alıyoruz. Kızın dans ritüelini sahneye taşıyoruz ve iyi büyücünün sonunda kızı sevdiğine kavuşturduğu bir hikâye bu, yani mutlu sonla bitiyor” diyor.

İşitme engellilerin sahnede nasıl bir performans sergilediğine gelince... İşitemeyen insanların göğüs kafesinin biraz altında dışarıdan gelen güçlü sesleri hissedebilecekleri bir frekans titremesi oluyor. Dolayısıyla arkaları dönük olsa bile frekansı hissederek doğru sesi vurabiliyorlar. İleride işitme engellilerin yanı sıra Down sendromluları da ekibe dahil etmek istediğini anlatan Sınar, nasıl ki gören ve duyan insanlar arasında yetenekli ve yeteneksizler varsa onlar için de aynı şeyin geçerli olduğunu söylüyor. Ve bu tip projelerde yer almanın başta onları endişelendirse de zamanla sosyalleştirdiğini ve iyi hissettirdiğini anlatıyor. Bu arada gösterinin bir bölümünü sessiz oynuyor Deaf Dance Academy ekibi. Çünkü bu projeyle duyanların ve duyamayanların birbirini anlayabileceği bir sinerji yaratılması amaçlanıyor. Aynı zamanda işitme engelli gençler bir anlatıcı eşliğinde hikâyeyi anlatıyor. Böylece işitme engellilerin duymasalar da gösteriyi izleyebilmeleri sağlanıyor.

Sanat yönetmenliği ve yapımcılığını Salim Sınar’ın üstlendiği topluluğun yönetmen yardımcılığını Ece Sınar, Müzik Direktörlüğünü ise Burçin Vural ve yardımcılığını Sultans of the Dance serüvenine henüz 9 yaşındayken başlayan Barış Cem Songur yapıyor. Koreografisi ve sahne hazırlıkları tamamlanan gösterinin galası, 22 Ekim’de Beşiktaş Fulya Sanat Merkezi’nde. Gösteri için hazırlanan özel müzikler ve tasarlanan kostümleriyle o akşam farklı bir gösteri izlemeye hazır olun.

12.10.2015 - Habertürk