Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Biz de Varız
»
Kitaplık
»
Kitaplık
»
Erken ve Zorla Evlilik Sorununa Yakından Bakmak
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Erken ve Zorla Evlilik Sorununa Yakından Bakmak (Okunma sayısı 1431 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
SiTe YöNeTiCiSi
Erken ve Zorla Evlilik Sorununa Yakından Bakmak
«
:
Nisan 10, 2015, 04:00:51 ÖS »
Erken ve Zorla Evlilik Sorununa ‘Yakından Bakmak’
Kanada Büyükelçiliği’nin desteğiyle Selen Doğan, Prof. Yıldız Ecevit ve Halime Güner tarafından hazırlanan kitapta, erken yaşta ve zorla evliliklerin nedenleri ile sonuçlarına yer verildi. Kitapta, nedenler dokuz başlık altında şöyle açıklandı:
- Ekonomik nedenler: eğitim olanaklarından çoğunlukla mahrum bırakılan kız çocuklar, istihdama yeteri kadar katılamıyor ve doğal olarak eve para getiremiyorlar. Kız çocuk hem eve gelir getirmiyor hem de namus yükü olarak görülüyor; bir an önce evlenip evden gitmesi tercih ediliyor. Başlık parası evin ekonomisini düze çıkaracak can simidi kabul ediliyor.
- Ataerkil gelenekler: Kadınların tek başlarına yaşamalarını zorlaştıran ataerkil toplum düzeni, evliliği kadınlar için olmazsa olmaz katına çıkarıyor.
- Namus: Toplumun kayda değer bir çoğunluğu kadınları, özellikle de yalnız kadınları (sözlü-nişanlı-evli olmayan vb.) daha kolay rahatsız edilebilir olarak görüyor. Bu etkilere açık olmak istemeyen kadınlar da ‘bir an önce evlenmek’ istiyor.
- Rol modellerinin etkisi: Çocukken gelin olmayı deneyimlemiş kadınlar kendi kızlarının erken evlenmesini istemiyor.
Berdel ve beşik kertmesi
- Ailelerin duygusal baskısı: Çocuklarının evlenip çocuk sahibi olduğunu görmek, hemen her ebeveynin yaşarken tek arzusu. Ailelerinin bu arzusunu yerine getirmeyi görev bilen çocuklar acele ediyor.
- Yıkıcı geleneklerin sürüyor olması: Akraba evliliği kadar yaygın olmasa da berdel, beşik kertmesi gibi evlilik biçimleri varlığını koruyor. Bu evliliklerde gelinin yaşı çoğunlukla küçük oluyor.
- Sosyal statü değişikliği: Aileler ise, kızlarını ‘emanet edecekleri’ diğer ailenin refahı yerindeyse daha kolay ikna oluyor. Evlilik statüde yükselme gibi algılanıyor.
- Mutsuzluktan kaçış: Annesini yitirmiş, eve gelen ikinci anneden sevgi görmemiş kız çocuklar için evlilik bir kurtuluş umudu.
- Bakım hizmetleri için: Engelli, yaşlı, hasta, yatalak kişilere bakması için evlendirilen kız çocuklar var.
Şiddet artıyor, yoksulluk sürüyor
Kitapta, erken yaşta ve zorla evliliklerin fırsat eşitliği önündeki en büyük engellerden biri olduğu vurgulanarak, yol açtığı sonuçlar şu şekilde yer aldı;
- Kadınların fiziksel, duygusal, sözel ve cinsel şiddete maruz kalma olasılığı artıyor.
- Erken evliliklerde eş terki, ikinci eş edinme (kumalık) çok daha sık yaşanıyor.
- Şiddet ve yoksulluk, evden kaçma sebebi olabiliyor.
- Genç kadınlar yurtdışına evlendirilmek üzere gönderilebiliyor, zorla evlilik uluslararası insan ticareti niteliği alabiliyor.
- Erken evlilik çoğu zaman erken annelik anlamına geliyor. Erken hamileliklerde düşük yapma, ölü doğum riski daha fazla.
- Küçük yaşta ve zorla evlenmiş kadınların çoğu baskı altında ve bağımsızlığını kazanamamış oldukları için gerekli sağlık hizmetlerine ulaşmakta zorluk çekiyor.
18.03.2015 - Milliyet
Anahtar Kelimeler : Ne diyorduk pişman olup dönenlere Ben yar oldum ellere Vur yerlere
İki kız benim için kavga etse çirkin olana bende girişirim Mükemmel biri değilim ama Sende tek
>>>>>>>>>>
bizdevariz.NET
<<<<<<<<<
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Biz de Varız
»