*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Devlet Tiyatroları’nda İlk Kez Bir Engelli Başrolde  (Okunma sayısı 1339 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Devlet Tiyatroları’nda İlk Kez Bir Engelli Başrolde
« : Ocak 23, 2015, 02:26:55 ÖS »
Devlet Tiyatroları’nda İlk Kez Bir Engelli Başrolde



Engelli olduğu için konservatuvara alınmayan  Göktuğ Tolga Demiralp, içindeki tiyatro aşkıyla, ünlü sanatçılardan özel ders aldı. 33 yaşındaki Demiralp, Ankara Devlet Tiyatroları’nda dışarıdan başrol oynayan ilk kişi oldu. Ailesinin kendisini yalnız bırakmadığını söyleyen Demiralp, “Annem her oyunumda ağlıyor.” diyor.

Tiyatroya ilk defa 14 yaşındayken giden Göktuğ Tolga Demiralp, izlediği ilk oyunun ardından ‘ben de tiyatro yapmak istiyorum’ der 17 yaşına geldiğinde geçirdiği trafik kazası hayallerini ertelemesine neden olur.  3 ay yoğun tedavi gören Demiralp, 4 yıl hem sosyal hayattan, hem tiyatrodan kopar. 16 yıldır omurilik felçli olarak hayatını sürdüren Demiralp’i Türkiye’de engellilerin konservatuvara kabul edilmemesi de yıldırmaz. Hayal kırıklığına uğratsa da içindeki tiyatro sevgisi hiç sönmez. Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden 2003 yılında mezun olup çalışmaya başlar. Bu arada Ahmet Mümtaz Taylan, Meltem Cumbul gibi ünlü sanatçıların yanı sıra birçok DT sanatçısından özel dersler alır. Tiyatro oynayacağını söylediğinde çevresindeki kimse inanmaz. “Ne yapabilir ki; belki olduğu yerde oturup şiir okuyacak.” diyenler olur. Ama ilk oyundan sonra birçok kişinin fikirleri değişmeye başlar. İkinci oyunla birlikte önyargıları yıkar ve eskiden ‘acaba’ diyenler bile ona destek olur.  Kendi çabaları, ailesi ve tiyatro sanatçılarının desteğiyle oyunculukta önemli mesafe kat eden Demiralp, Ankara Devlet Tiyatroları’nda (DT) dışarıdan başrol oynayan ilk kişi oldu. Oyunu izleyen annesinin her seferinde ağladığını belirten Demiralp, “Oyunda annemi inandırabiliyorsam, demek ki işimi doğru yapıyorum.” diyor.

Bir bilgisayar firmasında satış danışması olarak çalışan Gökalp, ilk defa Devlet Tiyatroları’nda 2008-2009 sezonunda ‘Gitar’ adlı oyunda başrol oynamış.  Geçen aralık ayında prömiyeri yapılan ‘Nihayet Bitti’ isimli oyunda ikinci başrolüyle seyirci karşısına çıktı. Demiralp, sahneye hafta sonları çıkıyor. Kaza yapınca birtakım şeyleri boş vermeyi tiyatroya sarılarak öğrendiğini ifade eden Demiralp, ailesi ve arkadaşlarının desteğiyle bu süreci göğüsleyebildiğini anlatıyor. Sahnede başarılı olabilmek için bol bol tiyatro eserleri okuduğunu ve çok çabaladığını vurgulayan Demiralp, amacını şöyle özetliyor: “Çocukluğumda oyunlarını izlediğim tiyatro sanatçıları destek oldular, yol gösterdiler. Bir engellinin dışarıdan gelip, DT’de başrolü bırakın herhangi bir rolde oynamışlığı yok. Profesyonel değilim ama bu işi bir engellinin de profesyonelce yapılabileceğini göstermeye çabalıyorum. Sağ olsun DT’dekiler güvendikleri için destek oluyor. Onların yüzlerini kara çıkarmamaya gayret ediyorum. Elimden geldiğince özverili çalışıyorum.”

Murat Çidamlı’nın yönetmenliğini yaptığı ‘Nihayet Bitti’ isimli oyuna hazırlanmak için iki ay boyunca gecelere kadar provalar yaptıklarını dile getiren Demiralp, “Oyunu kendim buldum ve proje olarak sundum. Çok özverili bir yönetmen olan Murat Çidamlı, ekip olarak çalışmayı kabul etti. Seyirciler çok beğendi. Salon hep dolu oluyor. Önümüzdeki aylarda hafta içine de almayı planlıyorlar.” cümleleriyle mutluluğunu dile getiriyor. Göktuğ Tolga sahnedeyken anne ve babası onu salonda yalnız bırakmıyor. Annesinin her oyunda ağladığını ifade eden Demiralp, “Demek ki onu inandırabiliyorsam işimi doğru yapıyorum. Çünkü; her oyunda ağlamak mümkün değil.” diyor. Engellilerin sosyal hayata ve sanata yeterince katılamadığını da vurgulayan Demiralp, “Sanat yapmayı bırakın evinden dışarı çıkamayan yüzbinlerce engelli var. Okulu kazandığı halde merdivenli olduğu için gidemeyen engelliler var. Dışarı çıkabilen engelliler de AVM’ler düzayak olduğu için vakitlerini buralarda geçiriyorlar.” diye konuşuyor.

Kendini, kendi yalanlarında kaybedenlerin hikâyesi

‘Nihayet Bitti’, Avusturyalı yazar Peter Turrini’nin tek kişilik oyunu. Başarılı bir gazeteci, aldatan bir koca, kendini kendi yalanlarında kaybetmiş modern hayatın bir kurbanının hikâyesini anlatıyor. Hayatta her şeyi yaşamış, görmüş ve her türlü maddî zevki tatmış bir insanın bıkkınlığını gözler önüne seren bu oyun, aynı zamanda siyaset ve iş hayatındaki sonu gelmez hırsları irdeliyor. Eser, şartlar ne olursa olsun tercihin hayattan ve sanattan yana yapılması konusunda bir umut ışığı olmayı hedefliyor. Göktuğ Tolga Demiralp, hiçbir şeyden keyif almadığı için tek çıkar yol olarak intiharı düşünen bir adamı canlandırıyor.

23.01.2015 - Zaman