*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Diyanet’in Engelli Kitapçığında Başarılı Engelliler Yer Aldı  (Okunma sayısı 1507 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Diyanet’in Engelli Kitapçığında Başarılı Engelliler Yer Aldı



Diyanet İşleri Başkanlığı, engelli çocukların durumlarına dikkat çekmek için hazırladığı “Ailemde Bir Engelli Var” adlı kitapçıkta, Âşık Veysel’den Eşref Armağan’a, Cemil Meriç’ten Stephen Hawking’e kadar pek çok başarılı ismi örnek gösterdi. Diyanet ayrıca, çocukların kıyaslanmamasını önerdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, engelli çocukların durumlarına dikkat çekmek ve ailelere bu konuda önerilerde bulunmak için “Ailemde Bir Engelli Var” adında kitapçık hazırladı. Kitapçıkta, ‘engellerin engel olmadığını’ kanıtlamak için bazı örnekler verildi.

Âşık Veysel’den Eşref Armağan’a, Cemil Meriç’ten Stephen Hawking’e kadar birçok başarılı kişinin örnek olarak gösterildiği kitapçıkta, “Âşık Veysel’in türküleri, Cemil Meriç’in düşünceleri, Eşref Armağan’ın resimleri, Çiçero’nun hitabeti, Stephen Hawking’in buluşları... Onların insanlığa hediye ettiği nadide kitaplar, can alıcı tespitler, eskimeyen türküler, muhteşem tablolar, keşif ve icatlar, engellerin engel olmadığını anlatmaya yetmez mi?” denildi.

‘KIYASLAMAYIN!’

Kitapçıkta engelli çocukların Allah’ın ailelere bir emaneti olduğu vurgulanırken, ailelerin çocukları her haliyle kabul etmesi gerektiği belirtildi. Diyanet, ailelere “Çocuğunuza her zaman yanında olduğunuzu hissettirin. Nazına katlanın. Yapabileceği işleri yapmasına fırsat verin. Hayatın gerçeklerini çocuğunuza öğretin. Engelli olmayan kardeş ve arkadaşları ile onu kıyaslamayın” önerisinde bulundu.

Engellilerle iletişimde nelere dikkat edilmeli?

Kitapçıkta engellilerle iletişimde dikkat edilmesi gereken kurallar da sıralandı. İşte o kurallar:

-Kırılgan olduklarını unutmayın.

-Engellilik durumlarını alay konusu yapmayın.

-Kararlarına saygı duyun.

-Yeteneklerini destekleyin, başarılarını ödüllendirin.

-Sosyalleşmelerine imkân tanıyın.

-Tedavisi mümkün olan hastalıklar için onlara yardım edin.

06.01.2015 - Habertürk