*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Ağır Ruhsal Bozukluğu Olan Hastalara Yeni Bir Hizmet Toplum Ruh Sağlığı Merkezle  (Okunma sayısı 2906 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Ağır Ruhsal Bozukluğu Olan Hastalara Yeni Bir Hizmet Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri



Şizofreni ve benzeri psikotik bozukluklar ve duygudurum bozuklukları gibi kronik ruhsal bozuklukları olan hastalara yaşadıkları ortamda sağlık hizmeti verilecek.
 
Ağır ruhsal bozukluğu olan hastalara, psikososyal destek hizmetlerinin verilmesi, takip ve tedavilerinin gerektiğinde evde sağlık hizmetleri uygulamasına entegre bir şekilde yaşadıkları ortamda sunulabilmesi için, Sağlık Bakanlığına ait yataklı sağlık tesislerine bağlı olarak faaliyet göstermek üzere toplum ruh sağlığı merkezleri kuruldu.
 
Ruh sağlığı problemi olan bireylerin toplumla iç içe yaşama hakkının korunması, yaşamın tüm alanlarına tam ve eşit katılımının aktif ve yaygın bir şekilde desteklenmesi amacıyla Ülkemizde 81 ilde toplam 236 Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ( TRSM ) açılmasının planlandığı ve bugüne kadar 55 ilde yaklaşık 73 TRSM kurulduğu öğrenilmiştir.
 
Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinde kendisine bağlanmış coğrafi bölgedeki ağır ruhsal rahatsızlığı olan hastalara ve ailelere hizmet verilecek. Grup terapi alanı, uğraş terapi odaları/rehabilitasyon alanı, kütüphane ve okuma salonu, yemek alanı ve terapi mutfağı, çok amaçlı salon, hasta gözlem odası, spor alanları ve görüşme odası gibi mekânların olduğu merkezlerde gündüzlü hizmetler verilmektedir. Merkezler gerektiğinde mobilize ekiple hastanın yaşadığı yerde de takibini yapabilecek.
 
Merkezde ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanları, hemşire, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, hemşire iş uğraşı terapisti ya da usta öğreticiler görev yapacak.
 
Merkezlerde ne tür hizmetler verilecek?
 
· Ağır ruhsal bozukluğu bulunan hastalara ait kayıt ve istatistikler tutulacak,
 
· Kayıtlı hastaların rehabilitasyon, psikososyal beceri kazandırma ve desteklemesine yönelik çalışmaların yapılacak,
 
· Hastaların durumları değerlendirilecek, tedavisi sağlanacak ve takibi yapılacak,
 
· Topluma, hasta yakınlarına, sağlık personeline ve diğer ilgili personele ağır ruhsal bozukluklar alanında eğitim verilecek,
 
Merkezler hizmetin gerektirdiği durumlarda üniversiteler, psikiyatri hastaneleri, psikiyatri klinikleri ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapabilecek.
 
Merkezlere başvuru nasıl yapılacak?
 
Merkez hizmetlerinden yararlanmak için, hastanın bizzat kendisi veya hasta yakınları tarafından talep yapılabilmektedir. (Başvuru sahibi hastalara veya aile bireylerine başvuru sonucu menfi olduğunda gerekçeli açıklama yapılmak zorunluluğu vardır.)
 
Ayrıca merkezler, kendisine bağlı bölgedeki ağır ruhsal rahatsızlığı olan hastaları tespit edebilmekte ve bu hasta veya ailesi ile telefon yoluyla irtibat kurulabilmektedir. Merkezlere gelemeyecek durumda olan hastalar evinde ziyaret edilebilmektedir.
 
Evde ziyaret edilmesine rağmen merkeze gelmesi sağlanamayan hasta, ilgili uzman tabip tarafından evde ziyaret edilerek değerlendirilebilmekte ve değerlendirme sonucuna göre ya merkezlerde ya da evde takip edilebilmektedir.
 
Merkezlerce önerilen tedavi planının hastanın kendisi veya yakını tarafından kabul edilmemesi durumunda, tedavi planının uygulanmaması halinde oluşabilecek riskler hastanın kendisine veya hasta yakınlarına anlatılacak. Buna rağmen hizmet kabul edilmiyor ise yazılı beyan istenmekte, yazılı beyan verilmemesi halinde bu durum ilgili personel tarafından tutanak altına alınmaktadır.
 
Merkezlerde sunulan hizmetler sonlandırılabilmekte midir?
 
· Merkezde hizmet sunulan hastanın tedavi gerekliliğinin ortadan kalkması,
 
· Hastaya özgü hazırlanan hizmet planlarında belirlenen amaçlara ulaşılması,
 
· Hastanın hizmeti sonlandırmak istemesi,
 
Gibi durumlarda hastaya verilen toplum ruh sağlığı hizmetine son verilmektedir.
 
Ancak genelde bu tür hizmetler toplum tarafından (16/02/2011 tarihinden bu yana hizmet verilmeye başlanmasına karşın) bilinmemektedir. Özellikle de hedef kitle tarafından verilen hizmet yeteri kadar bilinmemekte, tanınmamakta, bazı zamanda tanıtılamamaktadır. Dolayısıyla da bilinmeyen ve tanınmayan bir hizmete de talep olmamaktadır.
 
Ağır ruhsal rahatsızlığı olan hasta yakınları zaten yoğun bir mücadele ve zorluklar içerisinde günlük yaşamlarını idame ettirmektedir. Tüm bu zorlukların içerisinde bu tür hizmetleri takip etmekte ihmalkar davranabilmektedirler.
 
Bu nedenle bu tür hizmetlerin talep odaklı değil arz odaklı hizmet şeklinde sunulması büyük önem arz etmektedir.
 
Hızla bu tür merkezlerin sayısının en azından Bakanlığın belirlediği hedef sayı olan 236’ya tamamlanması ve sonrasında daha da arttırılması sağlanmalı, özellikle de ağır ruhsal rahatsızlığı olan hastaların tespit edilerek yerinde hizmet sunulması mutlaka sağlanmalıdır.
 
 
20.02.2014 - engellilersitesi.com