*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İki Farklı Kurum Arası Bir Büyük Emeklilik Sorunu  (Okunma sayısı 1168 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
İki Farklı Kurum Arası Bir Büyük Emeklilik Sorunu
« : Ağustos 18, 2013, 01:19:36 ÖS »
İki Farklı Kurum Arası Bir Büyük Emeklilik Sorunu



Erken emekli olmak isteyenler, önce Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) engeline, sonra Maliye'nin engeline takılıyor. Nasıl mı? Mevcut SGK mevzuatına göre yüzde 40 ve üzeri raporu olanları engel derecesine göre yaşa tabii olmadan "Erken emekli" olma imkânı tanınıyor. Buraya kadar herşey güzel. Yanlış olan emeklilik şartını dolduranlardan "Vergi indirim belgesi" istiyor. N'apsın engelli? Mecburen Maliye'nin kapısını çalıyor. Maliye ise engelli rapor oranlarını bir çırpıda budayarak sakatı sağlam sınıfına sokuyor. Dolayısıyla iki kurumun iki faklı uygulasıyla olan engelliye oluyor. Maliye'nin rapor budama inadı yüzünden emekli olmayan Fatih Aktürk canı yanmış soruyor:
 
2001 yılında aldığım yüzde 65 "Sürekli" ibareli raporumla özel sektörde özürlü kadrosunda çalıştım. Prim gün sayısını tamamlayınca erken emekliliğe başvurdum. SGK benden vergi indirim raporu istedi ve beni maliyeye sevketti. Maliye önceki raporumu hiçbir şekilde dikkate bile almadı. Oysa ben askerlik yapmadım, özürlü kimliğim de var. Ama iş emekli olmaya gelince sevkettiği hastane yüzde 16 engelli rapor verdi ve emekli olamadım. Şimdi ne yapmalıyım? Süreklidir raporumun hiçbir değeri yok mu? Dava mı açmalıyım, ikinci bir hastaneye sevk mi istemeliyim? Şunu da belirteyim; 2001 yılında raporu aldığım zamandan bugüne konulan teşhislerde kötüleşme var iyileşme yok. Lütfen bana izleyeceğim bir yol gösterin.
 
- Engelliler için yasalarda amir hükümler mevcut. İş uygulamaya gelince "yasa" "tasa" oluyor. Aynen erken emeklilikte olduğu gibi. Sağlık Bakanlığı Recep Akdağ döneminde "süreklidir" ibareli raporu olan engellilerden yeni rapor istenmemesi için yönetmelik çıkardı. Ancak buna rağmen SGK vergi indirimi için maliyeye yönlendirince iki yönetmelik birbiriyle çelişiyor. Dolayısıyla bu tutum sizin gibi birçok mağdur yaratıyor. Üzülmeyin. Hukuk var. Önce düşük rapor oranı için İl Sağlık Müdürlüğü'ne başvurun. Yine düşük oran alıyorsanız aynı işlemi tekrar edin. Yine de düşük oran aldıysanız (Vergi Mahkemesi'ne) dava açma hakkınız doğuyor. Yardım için Engelli Hakları Federasyonu Hukuk Servisi'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Av. Turgay Özcan'ı (0542 543 18 01 arayıp yardım alabilirsiniz. / Cemalettin Gürsoy
 
 
18.08.2013 - Sabah