*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Dünya Çapında Engelli Çocuğun Eğitim Hakkı Yok  (Okunma sayısı 1825 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Dünya Çapında Engelli Çocuğun Eğitim Hakkı Yok
« : Temmuz 06, 2013, 06:34:09 ÖÖ »
Dünya Çapında Engelli Çocuğun Eğitim Hakkı Yok



ABD’de bulunan California Üniversitesi, dünya çapındaki çocukların refahıyla ilgili geniş bir araştırmaya imza attı. Çalışma ayrıntılı bir harita haline de getirildi. Buna göre, çocukların refahı, eğitim durumları ve aile yaşantıları baz alındı. Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkenin kamu politikaları verilerini esas alan haritalardan birinde engelli çocukların eğitim hakkını yasal güvenceye alan ülke sayısının azlığı göze çarpıyor. Türkiye de bu haritada, engelli çocukların eğitim hakkını güvenceye almayan ülkeler arasında.
 
Çocuk İşçilere Dikkat!
 
Araştırmada, yeni doğum yapan kadınlara ücretli izin verilip verilmediği de araştırıldı. Buna göre Türkiye’de 14 ile 25 hafta arasında izin veriliyor. Afrika ülkelerinin büyük kısmı da Türkiye kadar ücretli izin uyguluyor. Yeni babalara ise Türkiye’de ücretli izin verilmiyor. Bu konuda İtalya 14 hafta veya daha fazla ücretli izinle en fazla izin uygulayan ülkeler arasında yer alıyor.
 
Araştırmada dikkat çeken haritalardan bir diğeri de 14 yaşındaki öğrencilerin okul günü süresince herhangi bir işte kaç saat çalışabileceğine dair harita oldu. Buna göre, Türkiye’de 14 yaşındaki öğrenciler, günde 1 ile 2.9 saatten fazla süren bir işte çalışamıyor. Afrika’da bulunan birkaç ülkede ise çocuklar okul çağında olsalar bile günde 8 saat veya daha fazla çalışabiliyor. Çocukları bu yönde koruyacak bir yasa bulunmuyor.
 
Araştırmalar Kullanılmıyor
 
Üniversitenin Dünya Politika Analiz Merkezi başkanı Doktor Jody Heymann, “Haritaya baktığında herkesin gözü ilk olarak kendi yaşadığı ülkeye kayıyor. Örneğin ABD’de doğum ödeneği hakkına dair yasal bir düzenlemenin olmaması şaşırtıcı olabilir” dedi. Heymann, “Ayrıca çocuklar ve ailelerle ilgili yayımlanmış çok fazla araştırma var. Fakat bunların çoğu kullanılamaz durumda. Çünkü kimse raporları uzun uzun okumuyor” diye ekledi.
 
 
03.07.2013 - Milliyet