Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Biz de Varız
»
KAYSERİ DİYALİZ HASTALARI FORUMUNA HOŞ GELDİNİZ
»
KAYSERİ DİYALİZ HASTALARI FORUMUNA HOŞ GELDİNİZ
»
Genel-Sohbet muhabbet genel konular
»
Devasa böbrek hayat kurtardı!
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Devasa böbrek hayat kurtardı! (Okunma sayısı 1670 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
İleti: 20677
SiTe YöNeTiCiSi
Devasa böbrek hayat kurtardı!
«
:
Mart 19, 2013, 02:24:51 ÖS »
Umutlu bekleyiş müjdeli haberle son buldu ama...
Suphiye Taşdemir'e hayat iki kere sürpriz yaptı. Birincisi kötüydü, 12 yıl önce kronik böbrek yetmezliği hastası olduğunu ve diyalize girmesi gerektiğini öğrendi. Tüm hayatını bu gerçeğe göre organize etti. Diyalize girerken böbrek nakli olmak istediğini belirterek kayıt listesine girdi.
Hayatının son dört yılını 'belki uygun bir böbrek çıkar' umuduyla yaşadı. Kendisine 6'da 6 uyan böbrek, Ege Üniversitesi'nden çıkmıştı. Ama bir farklılığı vardı, böbrek at nalı şeklinde ve normal iki böbreğin büyüklüğündeydi. Ege Üniversitesi'nde ikiye ayrılan at nalı böbrekten biri yaklaşık 3,5 saat süren bir operasyonla Suphiye Taşdemir'e nakledildi.
Nakli gerçekleştiren Üroloji ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay, şunları söyledi:
"At nalı yapısındaki böbrekler, tek parça olmasına rağmen iki böbrek ağırlığındadır. Bu böbrek damarlarının giriş çıkış yerleri farklıdır. İdrar yolu da normal yapıdaki idrar yolundan daha farklı bir yerde bulunur. Tüm dünyadaki bu tür operasyonları yapan saygın merkezlerdeki yaygın uygulama, böbreğin ikiye ayrılıp iki ayrı kişiye takılması yönündedir. Etik olarak da bu çok doğrudur. Böbrek Ege Üniversitesi'nde ayrıldı. Biri Bursa'da, biri İzmir'de olmak üzere iki hastaya umut oldu. Böbrekler birbirinden ayrılıp tek böbrek haline getirildikten sonra J harfine benzedi. Biri içe bakan J, diğeri dışa bakan J harfine benzedi."
Prof. Dr. Bülent Oktay, literatürde 1900'lü yıllarda bu yapıdaki böbreklerin at nalı olarak tanımlandığını ifade ederek şu bilgileri verdi:
" Bu tanımlama da bir anatomi uzmanına aittir. At nalı böbrekler, her 1800 kişiden birinde görülüyor ve normal böbrekten yüzde 10-15 daha ağır oluyor. İki böbrek birbiriyle bağlı bir şekilde durduğundan, tek bir böbrek gibi görünüyor. Ege Üniversitesi Hastanesi'nde vefat eden bir hastadan alınan ve ikiye ayrılan böbreğin bir parçası bizim hastamıza, diğer parçası ise bir başka hastaya nakledildi. At nalı böbreğin nakliyle ilgili istatistiki bilgilere göre; dünyada 2008 yılına kadar 28 vaka, 2008 yılından sonra ise 35 vaka bildirilmiş. Biz Türkiye'de üçüncü at nalı yapısındaki böbreği nakletmiş olduk." dedi.
''ÇOK SEVİNÇLİYİM''
Böbrek nakliyle 12 yıl boyunca girdiği diyalizden kurtulan Suphiye Taşdemir ise kendisine nakledilen böbreğin şekliyle ilgili haberi duyduğunu, ilginç bulduğunu belirtti. Taşdemir, duygularını şöyle ifade etti: "Bana böbreği bağışlayan aileye duacıyız. İnsan hem üzülüyor, hem umutlanıyor, karmakarışık duygular içindeyim. Bağışta bulunan aile benim için çok büyük fedakarlık yaptı, sağ olsunlar. Bana ömür boyu unutulmayacak bir hediye verdiler. Ne kadar teşekkür etsem azdır. Acıbadem'de ameliyatımızı gerçekleştiren doktorlarıma da teşekkür ederim."
CHA
Anahtar Kelimeler
Suphiye Taşdemir, Ege Üniversitesi, Prof. Dr. Bülent Oktay
Kayıtlı
>>>>>>>>>>
bizdevariz.NET
<<<<<<<<<
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Biz de Varız
»
KAYSERİ DİYALİZ HASTALARI FORUMUNA HOŞ GELDİNİZ
»
KAYSERİ DİYALİZ HASTALARI FORUMUNA HOŞ GELDİNİZ
»
Genel-Sohbet muhabbet genel konular
»
Devasa böbrek hayat kurtardı!