Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Biz de Varız
»
HABER MERKEZİ
»
HABER MERKEZİ
»
SAĞLIK HABERLERİ
»
Türkiye’de Her Yıl 5 Bin Otistik Çocuk Doğuyor
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Türkiye’de Her Yıl 5 Bin Otistik Çocuk Doğuyor (Okunma sayısı 1202 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
SiTe YöNeTiCiSi
Türkiye’de Her Yıl 5 Bin Otistik Çocuk Doğuyor
«
:
Şubat 25, 2013, 03:51:08 ÖS »
Türkiye'de 0-14 yaş arası 100 binden fazla otistik çocuğa, her yıl 5 bin çocuk ekleniyor. Otistik çocukların yaşadığı en büyük sorun ise eğitim engeli. Devlet okullarında otistik çocuklara eğitim verecek öğretmenlerin olmaması, özel sınıf açılamaması, varolan sınıflarda öğrenciler için kadro sıkıntısının bulunması, özel okulların da el yakan ücretleri aileleri isyan ettiriyor. Otistik çocukların ayda 160 saat eğitim alması gerekirken Türkiye'de bunun 8-10 saat ile sınırlı kaldığına dikkat çeken uzmanlar "Otistik bireyler ne yazık ki yok sayılıyor. Bu çocuklar erken teşhis edilir ve eğitim alırlarsa yüzde 50'ye yakını sosyal hayata adapte olabiliyor, oysa Türkiye'de bu oran yüzde 1 bile değil" dediler.
Otistik çocukların erken teşhis edilmesi ve nitelikli eğitim almasının önemini vurgulayan Türkiye Otizm Platformu Dönem Koordinatörü Ergin Güngör, "0-3 yaş arasında eğitime başlayacak kadar teşhis edilmesi ideal olandır. 3-6 yaş okul öncesi eğitim sürecinin nitelikli devam etmesi durumunda, akılcı çözümlerle bu çocukların yarısını sosyal hayata entegre edip, meslek sahibi edebiliyoruz. Oysa ülkemizde, otistik doğan bir çocuğu ölene kadar ne yazık ki engelli olarak yaşatıyoruz" dedi.
Çok uzun bir süreç
Uzman Psikolog Didar Bulut da otizmde eğitimin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu: "Aileler eğitimi uzun bir süreç olarak görüp çabuk iyileştirebilme gayesiyle alternatif ya da destekleyici tedavi yöntemlerine yöneliyor. Zamanla belli bir alanda gelişim gösteren çocuğun diğer gelişim alanlarındaki becerisi geri kalıyor ve zaman geçmiş oluyor."
Eğitimle tedavi
Otistik çocuk babası Alirıza Çalışgan ise şunları söyledi: "Otizm hastalarının tedavi şekli yalnız eğitim. Düşünün ki 12 saatte antibiyotik alması gereken bir hastanın 48 saatte bir antibiyotik alması ile tedavi ne kadar sonuç verir? Otizmli hastalarda da durum aynı. En önemli tedavi seçenekleri olan eğitimin ayda sadece 8-10 saatlik eğitim alması emeğin boşa çıkması demek."
13.02.2013 - Cumhuriyet
>>>>>>>>>>
bizdevariz.NET
<<<<<<<<<
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Biz de Varız