*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Erken Doğum Cerebral Palsy Riskini Artırabilir  (Okunma sayısı 1245 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Erken Doğum Cerebral Palsy Riskini Artırabilir
« : Şubat 02, 2013, 04:14:33 ÖS »


Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Akademik Kurul Başkanı Prof. Dr. Muharrem İnan, hastalık ve vakıf hakkında sorularımızı yanıtladı.
 
CP nedir?
 
Cerebral Palsy (CP) gelişmekte olan beynin maruz kaldığı bir hasar veya lezyona bağlı gelişen, ilerleyici özellik taşımayan duruş, hareket bozukluğu ve güçsüzlüğü diye tanımlabilir. Toplumumuzdaki görülme sıklığı binde 2-4 arasında. Hareket bozukluğuyla birlikte görsel, işitsel, algısal sorunlar ve sara da CP’ye eşlik edebilir.
 
CP’nin nedenleri neler?
 
CP; doğum öncesi, esnası ve sonrasında değişik nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Çocuklarda yüzde 50 oranında erken doğum sonucu oluşur. Genel olarak vakaların yüzde 75’i hamileliğin   23-40’ıncı haftaları arasındaki etkenler nedeniyle meydana gelir. Bu etkenleri şöyle sıralayabiliriz: Erken doğum, düşük doğum ağırlığı, hamilelikte geçirilen enfeksiyonlar, doğum sonrası bebekte solunum güçlükleri, beyinde kanama veya tıkanıklık, olumsuz yenidoğan yoğun bakım koşulları, yüksek yenidoğan sarılığı nedeniyle kan değişimi, menenjit ve çoğul gebelik. Ülkemizde takipsiz gebelik ve evde doğum da risk faktörleri arasında sayılabilir.
 
Son yıllarda, CP’nin genetik özellikler gösterdiğine dair çalışmalar devam ediyor. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Erken Müdahale Birimi’nde üç yıllık riskli bebek takibimizde gördük ki, hamilelik döneminde anne adayının yaşadığı yoğun iş stresi, sigara-alkol kullanımı, bir yakının kaybından dolayı yaşanan büyük üzüntü, yüksek tansiyon sorunları, gıda zehirlenmeleri, erken doğum riski bilindiği halde yorucu ev işleri yapılması, CP riskini artırabilir.
 
CP’nin tanısı nasıl konuyor?
 
CP’de tanı; yapılacak detaylı nörolojik muayene ve buna katkı sağlayacak ileri görüntüleme yöntemleriyle koyulur. Bebeğin başındaki bıngıldak açık olduğu dönemde beyin ultrasonu, bebeğe sakıncası olmayan ve hızlı sonuç alınabilen bir tarama yöntemi olarak kullanılır. Ancak tahmin değeri düşüktür. Daha ayrıntılı beyin görüntüleme yöntemleri de MR ve BT. Erken dönemde tanıyı kolaylaştıran bir yöntem daha var. Bu yöntemde bebeğin doğum sonrası ilk beş ayda genel hareket yeteneğinin video analiziyle değerlendirilir. Elde edilen veriler, beyin gelişimini ve bebeğin ileriki dönem gelişimsel durumunu tahmin etmede çok değerli bilgiler sağlar. Karşılaştırılmalı bilimsel çalışmalarda genel vücut analizinin radyolojik görüntülemeye göre daha yüksek güvenilirliğe sahip olduğu bulundu.
 
Türkiye’de CP’yle ilgili rakamsal veriler ve istatistikler var mı?
 
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 8.5 milyon engelli var, ancak CP’li birey sayısı tam olarak bilinmiyor.  İstanbul, nüfus yoğunluğuna bağlı olarak CP’nin en yüksek görüldüğü illerden biri. İstanbul’da CP’li 50 binin üzerinde birey olduğu tahmin ediliyor.
 
Türkiye Spastik Çocuklar  Vakfı’nın çalışmalarından bahsedebilir misiniz?
 
1972 yılından beri Türk Spastik Çocuklar Derneği çatısı altında yaşamını spastik çocuklara vakfeden ve çabalarını vakfa dönüştüren, onursal başkanımız Prof. Dr. Hıfzı Özcan ve hikayemizin diğer kahramanlarıyla Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı olarak   1989 yılında Acıbadem’de Erol Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi’nde   başladı çalışmalarımız.
 
1996 yılına gelindiğinde Sabancı Ailesi’nin cömert çabaları ve Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle Metin Sabancı Merkezi’ni kurduk. Vakfın amacı;   Cerebral Palsy’li çocuk ve erişkinlere teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti sağlayarak, meslek sahibi olmaları ve hayata kazandırılmaları için gerekli faaliyetlerde bulunmak. Bu kapsamda, CP olarak tanımlanan beyin engelinin; nasıl, neden, ne zaman ve nerede oluştuğu sorularına cevap arayıp çözümler üretiyoruz. Ayrıca, yeni bakış açıları ve yaklaşımlar eşliğinde, binlerce çocukla ailesinin yanı sıra kurumlara destek oluyoruz. TSÇV olarak kuruluşumuzdan bugüne, bilimsel alanda uzman isimlerle işbirliği içerisinde; 15 bin çocuğa ve ailesine destek vererek çözümler ürettik ve desteğimizi daha geniş kitlelere yaymak için çalışmalara devam ediyoruz.
 
Gruplara Ayrılıyor
 
- Spastik
 
- Ataktik
 
- Diskinetik
 
- Karışık tip
 
Genel Belirtiler
 
Beynin hasar gören alanlarının özelliğine göre CP’li çocuklarda şu bulgular olabilir;
 
- Kaslarda sertlik veya kasılmalar,
 
- İstemsiz hareketler,
 
- Oturma, emekleme, yürüme ve koşma gibi motor hareketlerde zorluk,
 
- Yazı yazma gibi ince motor hareketlerde zorluk,
 
- Konuşma bozukluğu,
 
- Algılama zorluğu,
 
- Bazen zihinsel engellilik,
 
- Bazen epilepsi,
 
- Beslenme, solunum, idrar-dışkı kontrolünde sorunlar,
 
- Kaygı gibi psikolojik sorunlar.
 
28.01.2013 - Milliyet