Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Biz de Varız
»
HABER MERKEZİ
»
HABER MERKEZİ
»
EĞİTİM HABERLERİ
»
Down Sendromlu Milli Yüzücü Can Ayan İçin Bakanlığa Başvuruda Bulunuldu
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Down Sendromlu Milli Yüzücü Can Ayan İçin Bakanlığa Başvuruda Bulunuldu (Okunma sayısı 1457 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
SiTe YöNeTiCiSi
Down Sendromlu Milli Yüzücü Can Ayan İçin Bakanlığa Başvuruda Bulunuldu
«
:
Aralık 30, 2012, 03:38:29 ÖS »
Milli Eğitim Müdürü Bardakcı, down sendromlu milli yüzücü Can Ayan’ın spor lisesine alınması için Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurduklarını açıkladı. Bardakcı, “Yönetmeliğin değiştirilmesi zor değil” diye konuştu.
Türkiye'yi down sendromlu sporcular için düzenlenen Dünya Yüzme Şampiyonası'nda temsil edecek olan Can Ayan'ın spor lisesinde okuma hayalinin gerçekleşmesi yönünde önemli bir adım atıldı. Can'un bu yöndeki isteğinin Yeni Asır'da haber olarak yayınlanmasının ardından İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, sorunun çözümü yolunda önemli açıklamalarda bulundu.
Yetenekli ve özel statüde olan öğrencilerin bu liselerde eğitim alabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde talepte bulunduklarını kaydeden Bardakcı, "Bu konuda mevzuat düzenlemesine gidilmesi gerekiyor. Okul yönetimlerinin mevzuat düzenlenmeden, 'Bu öğrencileri okulumda engelli kategorisinde değerlendiriyorum' deme yetkisi yok. Bu nedenle okullara engelli öğrenciler alınamıyor. Ben Milli Eğitim Bakanlığı ile konu hakkında görüştüm. 'Yönetmeliğe böyle bir maddeyi koyarsanız iyi olur' dedim ve görüşümüzü belirttim. Yönetmelik her zaman değiştirilebilir, zor bir şey değil. Fakat bu tür durumların bilimsel çalışmalarla hazırlanıp, ilgili kurumlara iletilmesi gerekiyor" dedi.
Temel dersler de var
İl Müdürü Vefa Bardakcı, Can gibi spor, müzik veya resimde yeteneği olan birçok gencin bulunduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Sonuçta güzel sanatlar veya spor liselerinde sadece sanat veya spor anlatılmıyor. Temel dersler de veriliyor. Bu öğrencilerin diğer derslerdeki başarıları da çok önemli. Öğrencilerin sadece yeteneğine bakılarak okullara alınması sıkıntılara neden olabilir. Çünkü liselerdeki eğitim sisteminin özel öğrencilere göre düzenlenmesi gerekiyor. Yetenekli öğrencilerin temel derslerde de başarılı olabilmesi, tüm derslere devam edebilmesi çok önemlidir. Bu durumların yaşanmaması için yönetmelik gerekmektedir."
Milli Takım'a davet edildi
İzmirli Celal-Hatice Ayan çiftinin sağlıklı dünyaya gelen çocukları Simge Ayan'dan sonra down sendromlu olarak doğan oğulları Can Ayan (15), olağanüstü yaşama azmi ve mücadelesiyle herkese örnek oluyor. Ülkemizdeki 2 bin kadar down sendromludan biri olan Can'ın zihinsel engelinin yanı sıra doğuştan minik kalbinde yetmezlik ve iki delik tespit edilmişti. Can, doktorların "yaşamaz" tanısına rağmen tüm engellere diklenip meydan okudu. Önce kalbindeki hastalıkları tüm hayati risklere rağmen yenen Can, daha sonra yüzme branşındaki başarılarıyla imkansızı başararak Milli Takım kampına davet edildi.
Altay Yüzme Kulübü'nün lisanslı sporcusu olan Can, Ege Üniversitesi yüzme havuzunda 2009 yılında özel antrenörü Seda Savaş ile başladığı yüzme sporunda çok hızlı bir gelişim gösterdi. Ege Üniversitesi Özel Sporcular Yüzme Kulübü'nden ilk sporcu lisansını alan Can, 2011'in Kasım ayından bu yana da antrenörü Savaş'ın Altay Yüzme Kulübü'ne transferi ile siyah-beyazlı ekibin sporcusu olarak birçok başarıya imza attı.
Ölüme meydan okudu
Ölüme meydan okuyarak yüzmede sayısız şampiyonluklar yaşayan Can, havuzdaki engelleri de bir bir aşarak Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu'nun düzenlemiş olduğu Milli Takım kampına davet edildi. Can, Adana'da geçtiğimiz Temmuz ve Eylül aylarında düzenlenen 10'ar günlük kamplara davet edilerek ulaşılması zor bir başarıya imza attı. Can, şimdi de Milli Takım forması ile down sendromlu sporcular için düzenlenen Dünya Yüzme Şampiyonası'ndan madalya ile dönmeyi hedefliyor. İlköğretimi özel eğitim kurumlarında tamamlayan Can'ın tek isteği spor lisesinde okumak... Ancak Türkiye'de özel öğrencilere eğitim veren spor lisesi yok.
Şampiyonlukları bırakmıyor
Can, üç yıldır katıldığı resmi müsabakalarda ulaşılması zor başarılara imza attı. Ayan, 2010 yılından bu yana girdiği yüzme yarışlarında 5 Türkiye şampiyonluğunun yanı sıra iki il birinciliği, iki de Türkiye üçüncülüğü elde etti. 2010 yılında girdiği ilk müsabakada İzmir'de 12-15 yaş erkeklerde 50 metre kelebek ve 100 metre serbest stilde il birinciliği kazanan Can, ilk şampiyonluğunu yine 2010'da Mersin'de kazandı. Türkiye Yüzme Şampiyonası'nda 12-15 yaş erkeklerde 100 metre serbestte 3.03.26'lık derecesi ile şampiyon olan Ayan, bu yıl Türkiye'de ilk defa Giresun'da gerçekleştirilen Down Sendromlular Yüzme Oyunları'nda 100ıÜü metre ve 50 metre serbest stilde yine Türkiye birinciliği elde etti. Ayan yine bu yıl İzmir'de yapılan Türkiye Yüzme Şampiyonası'nda 100 metre kelebek ve 200 metre karışık stilde birinci olurken 4x50 karışık bayrak yarışında üçüncülük kazandı.
30.12.2012 - Yeni Asır
>>>>>>>>>>
bizdevariz.NET
<<<<<<<<<
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Biz de Varız