*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Spastik Engellilere Eğitim Veren Tek Devlet Okulu Kapatılmak İsteniyor  (Okunma sayısı 1186 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com


Hükümet yetkilileri sık sık engellilere hayat boyu eğitim sağlanacağına ilişkin açıklamalar yapsalar da engellilerin eğitim alma hakkının önündeki engellere her gün bir yenisi ekleniyor. Şimdi de Türkiye’de spastik engelli çocuklar için kurulmuş tek devlet okulu olan Ataşehir Ata İlköğretim Okulu Alt Sınıflar, protokolün süresinin bittiği gerekçesiyle kapatılmak isteniyor. Bakanlık, ailelere yeni bir okul yapılacağını bildirdi ancak, 2 yıldır bu konuda somut bir adım atılmış değil.
 
Türkiye Spastik Çocuklar (Metin Sabancı) Vakfı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2005 yılında imzalanan ortak protokolle, Vakfın tesisleri içinde bir bina, SP’li çocukların eğitimi için tahsis edildi. Ataşehir Ata İlköğretim Okulu’na bağlı olarak açılan, tamamen spastik engelli çocukların ihtiyaçlarına uygun şekilde tasarlanan bu okulda halen 30’a yakın SP’li çocuk eğitim görüyor. Ancak 10 yıl için geçerli olan protokolün süresi 2014’ün  eylül ayında sona eriyor. Aileler, okulun kapatılmasıyla, çocuklarının eğitim hakkından mahrum kalacak olmasından endişe ediyor.
 
PROTOKOL UZATILMAYACAK
 
Protokolün taraflarından Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, 12 Mayıs 2010 tarihinde, “vakıftaki yeniden yapılandırma çalışmaları” nedeniyle 2014 yılında sona erecek protokolün süresinin uzatılmayacağını duyurdu. Bunun üzerine aileler, Cumhurbaşkanlığına, Başbakanlığa, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine ayrı ayrı dilekçeler göndererek, çocuklarının durumunun ne olacağını sordu. Ailelere, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çocukları için arsa bulunacağı ve yeni bir okul yapılacağı söylendi, ancak aradan 2 yıl geçmesine karşın bu konuda hiçbir somut bir adım atılmadı.
 
AYNI ARSADA ÖZEL OKUL
 
Protokolü uzatmayacağını açıklayan Türkiye Spastik Çocuklar (Metin Sabancı) Vakfı, aynı arsada, kapatılmak istenen devlet okulunun 100 metre ilerisinde, yine spastik engelli çocuklara eğitim veren yeni bir okul yaptı. Ancak özel olan bu okulun yıllık ücreti 35 bin TL. Aileler, devlet okulunda eğitim gören hiçbir SP’li çocuğun ailesinin bu parayı veremeyeceğini söylüyor. Kendileri bu parayı verseler ya da çocukları burslu olarak bu özel okulda eğitim görse bile, bunun çözüm olmayacağını düşünüyorlar. “Hadi diyelim biz çocuklarımızı bu okula bir şekilde gönderdik, bundan sonra bu devlet okulunda eğitim görmek isteyen diğer SP’li çocuklar ne olacak?” diye soruyorlar.
 
Ailelerin talebi net: “Ya bizim okulumuzu kapatmasınlar, ya da bize yeni bir okul yapsınlar.”
 
2 YILDIR ARSA BULUNAMADI
 
Nezahat Çakmakçı, Ata İlköğretim Okulu Alt Sınıflar’da 6’ıncı sınıfa giden 11 yaşındaki Mert’in annesi. Çakmakçı, “Bize yeni bir okul yapmak için arsa bulunacağı söylenmişti, ama 2 yıldır arsa bulamıyorlar, çünkü bulmak istemiyorlar” diyor ve ekliyor: “Oysa biz 3-5 katlı, devasa bir okul istemiyoruz, aynı bu okul gibi tek katlı, 10-12 derslikli küçücük bir okul istiyoruz.”
 
Mert’in normal okulda okumasının mümkün olmadığını söyleyen Çakmakçı, “Mert, belki üniversitelerde okuyamayacak, ama benim için önemli olan onun mutlu olması. Çocuklarımız bu okulda mutlular, özgüvenleri var. Başka bir okula verilirse biliyoruz, mutsuz olacaklar. 12 yıllık kesintisiz eğitim diyorlar, ama bizim çocuklarımız liseye bile gidemiyor. Çoğu SP’li çocuk ilköğretimi bitirince eve kapanıyor. Biz okulu bitirince ne yapacaklar diye düşünürken, şimdi de ilköğretim okulumuzu kapatıyorlar.”
 
NORMAL OKULDA YAPAMAZLAR
 
Özlem Kırbuğa’nın oğlu Oktay, 4’üncü sınıfta. Yazışmaları aileler adına hep Kırbuğa yapmış, “Bugüne kadar hiç tatmin edici bir yanıt alamadık. Bakanlık’tan 3 yazı geldi, ama üçünde de çocuklarımıza ne olacağına dair net bir ifade yoktu” diye konuşuyor. Yetkililerin kendilerine kaynaştırmanın (engelli çocuğun engelsiz çocuklarla birlikte eğitim görmesi) yararlarını anlatıp ahkam kestiğini söyleyen Kırbuğa, şöyle devam ediyor: “Kaynaştırma bizim çocuklarımız için uygun bir yöntem değil. Normal okulların fiziki yapısı da bizim çocuklarımıza uygun değil. Şimdi çocuklarımız tekerlekli sandalyeleriyle okula, sınıflarına, yemekhaneye rahatça girip çıkabiliyorlar. Onlar için özel yapılmış sıralarda oturuyorlar. Normal okula geçerlerse ne olacak? Diğer çocuklar bizim çocuklarımızı itip kakacaklar. Psikolojileri bozulacak. Zaten engelsiz çocukların velileri de, bizim çocuklarımızı kabullenmiyor.”
 
ÇOCUKLARIMIZIN DA OKUMAYA HAKKI VAR
 
Ünsal Çaycı’nın oğlu Umut, 10 yaşında. Umut da, bu yıl 4’üncü sınıfa gidiyor. “Bizim çocuklarımızın da engelsiz çocuklar kadar okumaya hakkı var” diyor Çaycı, “Bu protokol bunun için yapıldı. Şimdi ne değişti de okulumuz o arsadan çıkarılmak isteniyor?” diye soruyor.
 
Çaycı, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bize ‘Çocuklarınız ortada kalmayacak’ diyorlar, ama ne yapılacak belirsiz, 2 yıldır hiçbir adım atılmıyor. 1.5 yılımız kaldı. Sorsak herkes yanımızda, ama aslında kimse yanımızda durmuyor.”
 
Hayat boyu eğitim mi demiştiniz!
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, daha önceki gün yaptığı açıklamada, “Engelli Yasa Tasarısı” hazırladıklarını açıklamış, “Engellilerimizin yaşam, barınma, eğitim, sağlık ve istihdam temel hakkıdır. Bu konulardaki engelleri tek tek kaldırıyoruz” demişti. Milliyet’in haberine göre, Engelli Yasa Tasarısı’nda şöyle bir madde de yer alıyor: “Hiçbir gerekçeyle engellilerin eğitim alması engellenemeyecek. Engellilere özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, yaşadıkları çevrede bütünleştirilmiş ortamlarda, eşitlik temelinde, ayrımcılık yapılmaksızın hayat boyu eğitim imkânı sağlanacak.”
 
17.12.2012 - Birgün