*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Duyduk duymadık demeyin! Konuşulanı BAK-GÖR-DUY’la anlayın  (Okunma sayısı 1308 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com


Duyduk duymadık demeyin! Konuşulanı BAK-GÖR-DUY’la anlayın

Konuşma sesini duyamadan da konuşulanları anlamak mümkün. Bilgisayar destekli bilimsel bir dudak okuma eğitim programı olan BAK-GÖR-DUY; sadece işitme engeli veya işitme kaybı olanlara değil gürültülü ortamda çalışanlara, uzaktan gelen kısık bir sesi çözmeye çalışanlara da hitap ediyor

Diyelim gürültülü bir ortamda çalışıyorsunuz; ya da uzaktan gelen, belki de yanıbaşınızdaki ama sesi kısık bir konuşmayı duyabilmek için kulaklarınızı dikmiş çaba harcamak zorunda kalıyorsunuz…

Kim bilir belki de kulaklarınızda işitme kaybı var ama siz farkında değilsiniz ya da işitme engellisiniz, biliyorsunuz fakat mevcut yöntemler iletişim kurmanız için size yetmiyor, daha iyisini arıyorsunuz…

Konuşmayı duyarak değil görerek anlayabiliyorsunuz

Sonuçta koşullar ne olursa olsun konuşulanları anlamak, iletişime katılmak istiyorsunuz. Öyleyse BAK-GÖR-DUY tam size göre… BAK-GÖR-DUY, konuşma sesini duyamayan ancak konuşulanı anlama gereksinimi duyan herkesin kendi kendine dudak okuma becerisini geliştirebileceği bir dudak okuma eğitim programı. Algısal öğrenme temelli modüler bir eğitim seti olan BAK-GÖR-DUY, izleyicide ayrıştırılmış algılar oluşturmayı hedefliyor. Sınırlı duymanın yanı sıra, izleyicinin sadece görsel özelliklere yoğunlaşarak konuşmayı anlama becerisini geliştiriyor.

Kolaydan zora sıralı alıştırmalar, bir erkek bir kadın 2 konuşmacı

Yıllardır dilbilimi, dil ve konuşma bozuklukları, özel eğitim, işitme özürlülerin eğitimi gibi alanlarda çalışmalar yürüten Prof. Dr. Ahmet Konrot ve Konrot İletişim Bilişim Özel Eğitim Öğretim Hizmetleri tarafından geliştirilen BAK-GÖR-DUY; size verilen kullanıcı adınız ile herhangi bir bilgisayar, tablet, hatta cep telefonunda çalışıyor. Çalışmalarınız merkezi bir veritabanında tutulduğu için her an bilgilerinize ulaşabiliyor, kaldığınız yerden çalışmalarınıza devam edebiliyorsunuz. Temel eğitim programı, her birinde Türkçe’nin ses ve hece yapısına göre değişik testler ile alıştırmaların yer aldığı 10 üniteden oluşuyor. Bir erkek ve bir kadın olmak üzere 2 konuşmacı tarafından sunulan alıştırma ve testleri değişik uzaklıklardan ve değişik açılardan izlemek mümkün.

Alıştırma ve testleri sesli ya da sessiz, hatta kalabalık ve araç gürültüleri gibi sesler de ekleyerek izleyebilme olanağı sunan ve kullanıcı dostu bir eğitim programı olan BAK-GÖR-DUY’a www.bakgorduy.com internet sitesinden ulaşılabiliyor. Deneme sürümü indirilerek program denenebiliyor. iPhone ve iPad ile ya da Facebook üzerinden ulaşabileceğiniz BAK-GÖR-DUY Bakalım isimli oyunla da hem BAK-GÖR-DUY’un genel yapısı hakkında bilgi sahibi olabilir, hem de dudak okuma becerilerinizi eğlenceli bir biçimde, arkadaşlarınızla da yarışarak geliştirebilirsiniz.

Konrot Bilişim İletişim Özel Eğitim Hizmetleri hakkında: Konusunda uzman araştırmacılar tarafından üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde, genel ve özel eğitim alanında özel gereksinimli bireylere yönelik ürünler, eğitim programları, eğitim modelleri geliştirme, üretme çalışmaları yürütmektedir. Dudak okuma, erken dönem kekemelik ve inatçı kekemelik konularında araştırmaların da yürütüldüğü araştırma-geliştirme laboratuarlarında, çeşitli eğitim yazılımları ve eğitim modülleri, kanıt temelli bilimsel verilere dayalı olarak geliştirilmektedir.

Prof. Dr. Ahmet Konrot hakkında: Eskişehir Maarif Koleji ve Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce Bölümü’nden mezun oldu. İngilizce okutmanlığı yaptığı dönemde Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı sınavı kazanarak İngiltere’ye gönderildi. Essex Üniversitesi’nden Uygulamalı Dilbilimi ve Fonetik alanında Mezuniyet Sonrası Diploma aldı. Yine aynı üniversitede Dilbilimi (Deneysel Sesbilimi) alanında Doktora yaptı. Doktorasının ardından İngiliz Hükümeti Teknik Yardımlaşma Bursunu kazanarak Londra’da Dil ve Konuşma Terapistliği Lisansı alarak Türkiye’ye döndü. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde göreve başladı ve fakültede Özel Eğitim Bölümü’nün kurulmasında görev aldı. İşitme Engelliler ve Zihin Engelliler Öğretmenliği Programları’nın oluşturulmasında ve Türkiye’de bu alanlardaki ilk öğretmenlerin yetiştirilmesini başlatan ekipte yer aldı. Anadolu, Abant İzzet Baysal, Ankara ve Osmangazi Üniversitelerinde lisans ve lisansüstü düzeyde dersler verdi. 1998’de Başbakanlığa bağlı Özürlüler Yüksek Kurulu’nda dönemin Başbakanı tarafından Ünversiteleri temsilen üye olarak atandı. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü’nün Bilimsel Danışma Kurulu; Büyük Britanya Dil ve Konuşma Terapistleri Birliği üyeliklerinde bulundu. Anadolu Üniversitesi’nde çalıştığı süre içerisinde Özel Eğitim Bölümü Başkanı, Eğitim Fakültesi Dekanı, Engelliler Entegre Yüksekokulu Müdürü olarak görev yaptı.  Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin oluşmasını sağladı ve aynı birimde Dil ve Konuşma Terapisti yetiştirme faaliyetlerinde görev aldı. 2005 yılından bu yana KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü’nde öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir. Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği’nin kurucu üyesi ve Özel Eğitimciler Derneği üyesidir.

Kaynak: Yaşadıkça