*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Bu Defa Öğretmenler İşaret Dili Öğreniyor  (Okunma sayısı 1187 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Bu Defa Öğretmenler İşaret Dili Öğreniyor
« : Kasım 18, 2012, 02:33:13 ÖS »


Onlar,  işitme engellilere ses olabilmek için bir araya gelen bir grup öğretmen. Hepsinin tek amacı, işaret dilini öğrenmek. Niye mi? Çünkü her biri onlarla daha iyi iletişim kurabilmek, onları daha iyi anlayabilmek ve onları meslek sahibi yaparak onlar için yeni istihdam kapılarını aralayabilmek istiyor.
 
Esenler Belediyesi Kariyer Merkezi (ESKAM)’nde başlayan meslek edindirme programları çerçevesinde başlayan İşaret Dili Kursu’nda hep birlikte eğitim alan öğretmen kursiyerler, işaret dilini öğrenmek için canla başla çalışıyorlar.
 
NAKIŞ EĞİTİMİ VERECEK
 
İşitme engellilere nakış alanında eğitim vermek için ESKAM’daki kursa katılan Nurşen Uzunoğlu (48) işaret dili eğitimi almaktan son derece mutlu. Kursa severek geldiğini söyleyen Uzunoğlu, “Zevk alarak öğreniyorum işaret dilini. Burada aldığım eğitimle işitme engellilere bir şeyler öğretebilirsek ne mutlu bana” diyor. Kursun günlük hayatta da işine yaradığını belirten Uzunoğlu, yolda işitme engelli biriyle karşılaştığında ona yardımcı olabildiği için çok mutlu olduğunu dile getiriyor.
 
Kurs bittikten sonra aldığı eğitimiyle işitme engellilere nakış eğitimi vereceğini söyleyen Uzunoğlu, nakış alanında uzun yıllar eğitim alarak öğretmenlik yaptığını şimdi de bu deneyim ve tecrübeleri işitme engellilere aktaracağını belirtti.
 
ÇOCUKLARIYLA PRATİK YAPIYOR
 
Halkla ilişkiler uzmanı Emine Yılmaz da kursta eğitim alan bir başka kursiyer. O da diğerleri gibi işaret dilini öğrendikten sonra halkla ilişkiler alanında işitme engellilere öğretmenlik istiyor. İş bulamadığı için ve bazı  iş verenlerin işaret dilini özel şart olarak istemesi nedeniyle böyle bir kursa başladığını söylüyor. Kursu bitirdikten sonra engellilere yönelik rehabilitasyon merkezlerinde çalışma isteyen Yılmaz, 6 yaşındaki kızı ve 11 yaşındaki oğlunun da kendisini örnek aldığını söylüyor. Evde çocuklarıyla beraber pratik yaptığını anlatan Yılmaz, “Kızım hevesli ama oğlum ben bu dili sevmedim diyor” diye konuşuyor.
 
FELSEFEDEN İŞARET DİLİNE YÖNELDİ
 
Kursta kursiyerlere öğretmenlik yapan Sema Öksüz ise aslında Felsefe Öğretmeni. İşaret dili ile Üniversitede öğrencilik yıllarındayken tanışmış. Önceleri hobi olarak öğrenmeye başlamış işaret dilini. Ama zaman geçtikçe daha çok sevmeye ve daha çok vakit ayırmaya başlamış işaret diline.
Felsefe alanında iş imkânlarının sınırlı olması ve KPSS’de 83 puan alıp hiçbir yere atanamaması da bahane olmuş bu alana yönelmeye.
 
“İşaret dili, öğretmenliğimin önüne geçti diyen” Sema öğretmen, bu dili o kadar çok sevmiş ki  tercih yapmak zorunda kalırsa işaret dilini tercih edeceğini söylüyor. İşaret dili alanında gönüllü öğretmenlik bile yapacağını belirten Sema öğretmen, hem sosyal duyarlılık anlamında hem de işitme engellilerle yardımlaşma ve dayanışma için herkesin işaret dilini öğrenmesi gerektiğini düşünüyor.
 
DERNEKTE ÇALIŞMAK İSTİYOR
 
Kursiyerlerden 39 yaşındaki Ayşe Ünver de kursa heyecanla katıldığını ifade etti.  İşitme engelli iki kızı bulunduğunu anlatan ve onları daha iyi anlayabilmek için kursa başladığını söyleyen Ünver, kızlarıyla arasındaki iletişimi pratiğe dökmek istediğini belirtti. En çok da kızlarının ne konuştuğunu öğrenmek için işaret dilini öğrenmek istediğini ifade eden Ünver, “Onlar birbiriyle konuşurken ben anlayamıyorum” diyen Bana da anlatmak istemiyorlar. Biraz da aslında meraktan. Onlar anlamamı da istemiyorlar. Çok hızlı konuşuyor kendi aralarında” dedi.
 
ESKAM’ı bir arkadaşının aracılığıyla olduğunu söyleyen Ünver,  kurstaki eğitimini tamamladıktan sonra evinin yanında bulunan İşitme Engelliler Derneği’nde görev almak istediğini söyledi. Böyle bir kursun açılmasından çok memnun olduğunu ifade eden Ünver, “Aslında herkes bir engelli adayı. Engelliler arasında işitme engelliler, iletişim kuramayan bir engel grubu. İşaret dili herkesin bilmesi gereken bir dil” dedi.
 
16.11.2012 - İstiklal Gazetesi