*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Nevzat Özyavuzer’in Yakınları Başka Nevzatlar Ölmesin Diye Dava Açacak  (Okunma sayısı 703 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com

Keçiören'de çöp kamyonunun çarpması sanucu yaşamını yitiren bedensel engelli Nevzat Özyavuzer'in evinde dün yas vardı. Keçiören'de bedensel engelli Nevzat Özyavuzer, tekerlekli sandalyesiyle evine dönerken çöp kamyonunun çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Özyavuzer, ölmeseydi bugün tedavisi için ameliyata girecekti. Özyavuzer'i büyüten ablası Selma Uyanık, "Bu davanını peşini bırakmayacağız. Nevzatım öldü ama diğer Nevzatları yaşamalı" dedi. Önceki gün yaşanan kazada hayatını kaybeden Özyavuzer'in evinde dün yas vardı. Babası ve annesini 13 yıl önce arda arda kanser hastalığı nedeniyle kaybeden Özyavuzer'i büyüten ablası Selma Uyanık, Milliyet Ankara'ya şunları anlattı:

Hastaneye gidecektik

"Biz 6 kardeşiz. Kardeşlerimiz farklı farklı şehirlerde yaşıyor. Anne ve babamız kanserden hayatlarını kaybetti. Nevzat'a ben çocuğum gibi baktım. Nevzat, doğuştan cam kemik hastası. 3 kez ameliyat oldu. Çok zor ameliyatlardı. Cam kemik hastası olduğu için kalsiyum böbreklerinde birikiyor ve bir müddet sonra tehlikeli olduğu için ameliyata girmesi gerekiyor. Çok riskli bir ameliyat olmasına rağmen, Nevzat o kadar cesaretlidir ki hiç düşünmeden ameliyat derdi. Yaşasaydı bugün ameliyat olması için hastaneye gidecektik. Ameliyat sırasında hayatını kaybetseydi benim için bu kadar zor olur muydu bilmiyorum. En azından, 'mücadele ederken öldü' derdim. Şimdi ise engelliler için yeni yapılan bir kaldırıma çıkamadığı için, hızla gelen bir çöp kamyonunun çarpması sonucu vefat etti. Nevzat daha önce kaldırımları kullanamadığı için trafiğe çıkıyordu. Daha önce de bu tip zorluklar yaşadı. Geçtiğimiz hafta ticari bir taksi şöforu yolda Nevzat'a çarpmış ve bacağı kırılmış. Bir de bana masraf çıkarttın diyerek hırpalamış. Bize anlattığında çok üzüldük. Nevzat çok yaşam dolu bir çocuktu. Arkadaşlarıyla gezer eğlenirdi. Tespih koleksiyonu yapardı. Geçimini sağlamak için de CD satardı. Sevgilisi de vardı. Şimdi sevgilisi Nevzat'ın telefonuna 'Bana küstün mü? Neden cevap vermiyorsun?' diye mesajlar atıyor.

Sevgilisi ve yeğeni bilmiyor

Biz telefona çıkıp, 'Nevzat öldü' diyemiyoruz, nasıl deriz. Benim kızım Asya ile birlikte büyüdüler. Dayısının bacağını kırdığı için hastanede olduğunu zannediyor. Hâlâ öldüğünü söyleyemedik, bizim için çok zor. Kaldırımları yeni yaptılar, engelliler için yaptık dediler, yeni yapılan kaldırımlar da engellilere göre değil. Ankara'da hiçbir yerde engelliler düşünülmüyor. Ben Nevzat için Keçiören Kaymakamlığı'na gittiğimde bile onu kucağımda taşımıştım. Şimdi kollarım bomboş kaldı. Biz hem kamyon şöforü, hem de belediyeye davamızı açtık. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de gerektiği taktirde başvuracağız. Bundan sonra bunun için savaşacağız.

'Yavaş diye bağırmış'

Şoförler, işlerini çabuk bitirebilmek için kamyonları çok hızlı kullanıyorlar. Kaldırıma sıfır girerken Nevzat'a nasıl çarpabilir. Nevzat, zaten kazadan önce 'yavaş' diye bağırmış. Fakat kamyon çarpmış. Nevzat'ım gitti, ben onsuz çay içemem, yemek yiyemem. Ona her sabah banyo yaptırır, saçlarına jöle sürer parfüm sıkardım. Hayata bağlıydı. Yaşam sevinciyle bugünlere gelmişti. Yeğeni mayıs ayında İstanbul'da evlenecekti. İstanbul'da gezmek istiyordu.

Semiramis Pekkan almıştı

Akülü arabasını sanatçı Ajda Pekkan'ın kardeşi Semiramis Pekkan almıştı. Pekkan, onu hayata bağlamıştı. Geçtiğimiz ay da televizyonda yayınlanan "O Ses Türkiye Yarışması'na katılmak için İstanbul'a gitmişti. Fakat otobüste ayağını çarparak, sakatladığı için yarışmaya katılamadan geri dönmüştü. Çok güzel şarkı söylerdi. Umutları hayalleri vardı. Biz de başka umutları hayalleri olan engellilerin ihmalden kaynaklanan kazalar yüzünden ölmemesi için savaş başlatıyoruz."

'Çöp Kamyonu Çarpmadı, ENGELLİ ALTINA GİRDİ'

Keçiören Belediyesi, akülü aracıyla kaldırıma çıkamadığı için yoldan gitmek zorunda kalan doğuştan bedensel engelli Nevzat Özyavuzer'in belediyenin çöp kamyonu altında kalarak can vermesi olayının "yanlış anlaşıldığını" bildirdi. Belediyenin açıklamasında, "Çöp kamyonumuz Özyavuzer'e çarpmamış Özyavuzer, park halindeki iki aracın ortasından çıkarak, hareket halindeki kamyonumuzun altına girmiştir. Caddede kaldırım ve yollarda da engelliler için gerekli düzenlemeler, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır" denildi. Keçiören Belediyesi tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Keçiören Etlik General Dr. Tevfik Sağlam Caddesi'nden akülü aracıyla evine giderken çöp kamyonunun altında kalarak can veren engelli Özyavuzer'in kaza olayına ilişkin olarak açıklama yaptı. "Etlik'te çok iyi tanınan ve sevilen bir vatandaşımız olan Özyavuzer'in hayatını kaybetmesinden dolayı derin bir üzüntü içerisinde olduğumuzu paylaşmak istiyoruz" denilen açıklamada, engelli dostu olarak tanınan Keçiören Belediyesi'nin, sorumluluk alanı içerisindeki kaldırımlarda yaptığı düzenlemelerle, Ankara'da kaldırımları tümüyle engelli vatandaşların kullanımına uygun tarzda düzenlemeler yapan ilk belediye olduğu kaydedildi.

15.11.2012 - Milliyet