*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Anadilleri İşaret Diliyle Eğitim İstiyorlar  (Okunma sayısı 1262 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Anadilleri İşaret Diliyle Eğitim İstiyorlar
« : Kasım 03, 2012, 01:02:17 ÖS »

73 milyonluk Türkiye nüfusunun yüzde 13'üne denk gelen 9.5 milyonunu kapsayan engelli vatandaşların içinde 3 milyonluk bir kitleyi oluşturan işitme engelliler dün sokaktaydı.

Başta eğitim hakkı ve istihdam olanaklarından yararlanamadıklarına dikkat çeken işitme engelliler, eğitim kurumlarında işaret dili eğitmen ve tercümanlarının yaygınlaştırılmasını isterken, taleplerini taşıdıkları “Anadilde (işitme dili) eğitim istiyoruz” pankartıyla dile getirdi.

Ankara ’da dün işaret diliyle bir eylem yapıldı. Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu öncülüğünde 100 kadar işitme engelli vatandaş Kızılay’daki Yüksel Caddesi’nde yürüyerek, burada basın açıklaması yaptı. Günlük hayatta karşılaştıkları sorunları dile getirmek, eğitim başta olmak üzere istihdam ve diğer alanlardaki ‘engellere’ dikkat çekmek isteyen işitme engelliler vatandaşlar, “ BM - AB Engelli Sözleşmesi Uygulansın”, “Eğitim bizim de hakkımız”, “İstihdam engeli kotası artırılsın” ve “Anadilde (işitme dili) eğitim istiyoruz” yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Grup adına yapılan açıklamada da, Türk İşaret Dili’nin yaygın kullanımının yeterli düzeyde hayata geçirilmediği belirtilerek, “İşitme ve konuşma engelliler olarak eğitim alanında yaşadığımız çarpıklığa son vermenin yolu Türk İşaret Dili Eğitmen ve Tercümanlarının eğitim sistemi içerisinde yaygın kullanılmasından geçmektedir” denildi.

Engelli vatandaşların istihdam konusunda ayrımcılığa uğradığı kaydedilen açıklamada, “Kamu ile ilgili düzenlenen sınavlarda işitme engellilerin durumları göz ardı edilmektedir, sonuç olarak başarısızlık ve işsizlik adeta kaçınılmaz bir yazgı dönüştürülmektedir” denildi. Yapılan açıklama aynı anda işaret diline çevrilerek gruba aktarıldı.

Basın açıklaması sonrası işitme engellilerin sorunları bir skeçle de sergilendi. Skeçte, işitme ve konuşma engeli bir vatandaş, gittiği doktorda, doktorun işaret dili bilmemesi nedeniyle derdiğini anlatamıyor ve çaresiz şekilde doktorun yanından çıkmak zorunda kalıyor.

03.11.12 – Radikal