*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Özel Eğitim Öğretmenlerine İlk Ders Verildi  (Okunma sayısı 1276 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Özel Eğitim Öğretmenlerine İlk Ders Verildi
« : Ekim 23, 2012, 04:02:35 ÖÖ »


Adana Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin “Sağlam Adımlar” projesi kapsamında organize edilen Otizm ve Zihinsel Engelliler Alanlarında Öğretmen Yeterliliklerini Artırma Eğitim Programı’na katılan 20 özel eğitim öğretmeni, Türkiye’nin en iyileri arasında gösterilen akademisyenden ders aldı.
 
Gizerler İş Merkezi Toplantı Salonu’nda Otistik ve Zihinsel Engelli Çocukların Eğitiminde Uygulamalı Davranış Analizinin Kullanımı konulu ilk derse 20 özel eğitim öğretmeni katıldı. Eğitimi, alanında ülke genelinde en iyilerinden olarak gösterilen Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Ayten Düzkantar veriyor. Bu tür bir eğitim Adana’da ilk kez hayata geçiriliyor.
 
BAKIŞ AÇIMIZI DEĞİŞTİRMELİYİZ
 
Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Ayten Düzkantar, 8 hafta sürecek eğitimin ilk günü, öğretmenlerin hayata ve eğitime bakış açısını değiştirecek çarpıcı bilgiler verdi. Adana Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Didem Sürenler’in de katıldığı derste Düzkantar, ‘Uygulamalı Davranış Analizi’nin çocukların eğitiminde en etkili yol olduğunu söyledi.
 
Bu analizi anlayabilmek için eğitimciler olarak önce kendi bakış açılarını değiştirmek zorunda olduklarını anlatan Yrd. Doç. Düzkantar, “Biz toplum olarak yolda gördüğümüz insanlara eleştirel bakış açısıyla yaklaşırız. Onları tepeden tırnağa süzer, olumsuz bir yüz ifadesi takınırız. Oysa olumlu bakış açısı geliştirmeliyiz. ‘Bir insan gördüğüm için çok memnunum. Şu arkadaşın gözleri yaşama sevinciyle dolu, pırıl pırıl parlıyor’ diyebilmeliyiz. Tanımadığımız insanlara dahi bir ‘günaydın’ diyebiliriz. Bu tür etkileşime, çalıştığımız kurumda ve evde başlayabiliriz” dedi.
 
Genel ve özel eğitimin tarihçesiyle ve gelişimiyle ilgili de bilgi veren Yrd, Doç. Düzkantar’ın 8 hafta boyunca eğitim vereceği konular şöyle sıralanıyor:
 
-Otistik ve zihinsel engelli çocukların eğitiminde uygulamalı davranış analizinin kullanımı
 
-Otistik ve zihinsel engelli bireyler için kavram ve beceri analizi yapma, kavram ve beceri öğretimi.
 
-Otistik ve zihinsel engelli çocuklarda öğrenmeye hazırlık becerileri geliştirme.
 
-Otistik ve zihinsel engelli çocuklara yeni sisteme göre okuma yazma öğretimi.
 
-Otistik ve zihinsel engelli çocuklara matematik öğretimi.
 
-Otistik ve zihinsel engelli çocuklarda aile eğitimi.
 
-Otistik ve zihinsel engelli çocuklarda cinsel gelişim ve cinsiyet eğitimi.
 
-Otistik ve zihinsel engelli çocuklarda kaynaştırma eğitimi, BEP ve BÖP hazırlanması.
 
23.10.2012 - Adana Haber Merkezi