*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Serhan Çalhan Avrupa Şampiyonluğunda Engel Tanımadı  (Okunma sayısı 1173 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Serhan Çalhan Avrupa Şampiyonluğunda Engel Tanımadı
« : Ekim 11, 2012, 10:28:51 ÖÖ »


24 Nisan 1994 yılında İzmit’te dünyaya gelen Serhan Çalhan, henüz 18 yaşında ve işitme engelli olmasına rağmen adını Dünya’ya duyurmayı başardı. 21-22 Eylül tarihleri arasında Polanya’nın Bydgoszcs kentinde yapılan İşitme Engelliler Avrupa Şampiyonası’nda ülkemizi temsil eden Serhan, Gülle atmada Avrupa şampiyonluğu, disk atmada da dünya rekoru kırarak büyük bir zafere imza attı. Serhan, uluslararası arenada iki madalya birden kazanarak inanılmazı başardı.
 
İki çocuklu ailenin en küçüğü olan Serhan’ın 3 yaşında işitme engelli olduğu anlaşıldığında anne Sebahattin ve baba Şükrü Çalhan, uzun süre İstanbul-İzmit ve Bursa arası adeta mekik dokudu. Çekingen ve mütevazi bir kişiliğe sahip olan Serhan, başarıya giden yolu anlatamasa da mutluluğu gözlerinden okunuyor. Dünya rekortmeni Serhan’ı anlatan baba Şükrü Çalhan, emekli kimya mühendisi. Engelli çocukların mutlaka sporla iç içe olması gerektiğini vurgulayan baba Çalhan, dünya rekoru sahibi oğlunu şöyle anlattı:
 
Şükrü bey, kısaca kendinizi ve ailenizi tanıtır mısınız?
 
Ben emekli kimya mühendisiyim. Eşim ev hanımı. Serhan’la birlikte bir erkek oğlumuz daha var. Oğlumun işitme engelli olduğunu öğrendiğimiz günden bu yana hayatımızı adeta oğlumuzun yoluna adadık. Bir süre İşitme Engelliler İl Temsilciliği de yaptım. Anacak daha sonra bırakmak zorunda kaldım. Engelli çocuklu ailelere her zaman şunu söylerim ‘Çocuğunuzu mutlaka bir spor kulübüne verin, spor yapsın’. İlimizde de bu alanda bir çok spor kulübü var. Çocuklarımızı yalnız bırakmayalım.
 
Serhan’ı biraz anlatır mısınız?
 
Serhan, gerçekten çok mütevazi bir çocuk. Şu anda Atatürk Endüstri Meslek Lisesi’nde Elektrik-Elektronik bölümünde son sınıf öğrencisi. Polonya’da yapılan şampiyona nedeniyle hayatında ilk kez uçakla tanıştı. İlk kez yurt dışına çıktı. Açıkçası uçağa ilk bindiğinde bayağı korkmuştu ve yalnızdı. 4 yıl boyunca onu çalıştıran antrenör Ali Akçiçek’in başka ile tayin olması nedeniyle milli takım kafilesinde yalnız kalmıştı. Çok heyecanlıydı.
 
İlk olarak Serhan’ın işitme engelli olduğunu ne zaman anladınız?
 
Serhan’ın işitme engelli olduğunu 3 yaşında anladık. İlk kontrollerinde duyma problemi tespit edildiğinde İstanbul Göztepe ve Bursa’daki hastanelere defalarca gittik. Maddi durumumuz çok iyi düzeyde değildi. 2000 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yardımıyla cep kulaklığı takıldı. Daha sonra analog iki tane kulaklık takıldı. Bu cihazlar, Serhan’ın duymasını tam olarak sağlamasa da gürültülü ortamlarda sesleri ayırt etmesinde yardımcı oldu.
 
Serhan’ın ilk sporla tanışması nasıl oldu?
 
Tuzla’da faaliyet gösteren Rotary Özel Okulu’nda okudu. Yüzme, masa tenisi, tekvando ve jimnastik sporu yaptı. Tuzla’daki okulda eğitimini sürdürürken gülle atmada başarılı olduğu keşfedildi. 2007 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediye Kağıtspor’da görev yapan Barbaros Firal’le tanıştık ve Serhan’ı ona teslim ettik. Firal hocayla 1 yıl çalışan Serkan, daha sonra Milli atlet ve aynı zamanda antrenör Ali Akçiçek ile birlikte 4 yıl boyunca yoğun bir tempoda çalıştı ve sonunda bu başarıyı elde etti. Antrenör Ali Akçiçek, oğlumuza çok büyük emek verdi.
 
Serhan’ın bu kadar başarılı olacağını bekliyor muydunuz?
 
Açıkçası biz çocuğumuzu ilk spora verdiğimizde başarılı olacağı için değil, sporla iç içe olsun diye uğraştık. Serhan, engelli sporcuların yanı sıra normal sporcularla da yarışıyor ve şu anda 4. - 5. durumda. Okullar düzeyinin yanı sıra birçok Türkiye şampiyonluğu elde etti. Bunların arasında gülle atmanın yanı sıra masa tenisinde de kazandığı birçok başarı madalyası var.
 
Size anlattığı bir anı var mı?
 
Polonya’da şampiyona öncesi yapılan antrenmanda Serhan’ın parmağı sakatlandı. Bunu gören Rus rakibi çok sevindi. Ancak yabancı atletin bu sevincini gören Serhan çok sinirlendi ve o hırsla şampiyonada başarılı oldu.
 
Engelli çocuk sahibi ailelere neler söylemek istersiniz?
 
Engelli çocuklar, mutlaka sporla tanıştırılması gerekiyor. Bunu da mutlaka spor kulüplerinde yapmalıdırlar. Çünkü eğitim merkezlerinde spor yapan engelli çocuklar, yarışmacı kimlikle spor yapma imkânları çok azdı. Serhan da daha önce bir süre rehabilitasyon merkezinde spor eğitimi aldı. Ancak pek katkısı olduğunu söyleyemem. Kocaeli Büyükşehir Belediye Kağıtspor Kulübü, engelli sporcular için doğru bir yer.
 
Büyükşehir Belediye Kağıtspor Kulübü’nün spora bakışı sizce nasıl?
 
Büyükşehir Belediye Kağıtspor Kulübü, spora inanılmaz destek veriyor. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu olmak üzere gerek kulüp yöneticilerimiz, gerekse antrenörlerimiz sporcularla yakından ilgileniyor. Bu birliktelik soncunda da zaten başarılar geliyor.
 
06.10.2012 - Demokrat Kocaeli