Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Biz de Varız
»
HABER MERKEZİ
»
HABER MERKEZİ
»
EĞİTİM HABERLERİ
»
Sessiz Engele Üniversite Müjdesi
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Sessiz Engele Üniversite Müjdesi (Okunma sayısı 1199 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
İleti: 20677
SiTe YöNeTiCiSi
Sessiz Engele Üniversite Müjdesi
«
:
Eylül 25, 2012, 11:23:37 ÖÖ »
İşitme engelliler için üniversite kuracaklarını söyleyen AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, “2023 hedeflerimiz arasında yer alan bu proje ile işitme engelliler istihdama katılacak ve istediği işi yapacak” dedi.
Başkent İşitme Engelliler Gençlik ve Spor Eğitim Derneği, Büyükşehir Belediyesi’nin uzman desteği ve Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle düzenlenen İşitme Engeli Dostu Kentler ve Uluslararası İşaret Dili Konferansı, 10 ülkenin katılımıyla Royal Anka Hotel’de gerçekleştirildi.
Konferansta, işitme engelli dostu uygulamalar, iş fırsatları, işitme engellilerin başlıca sorunları ve dışlanmanın önlenmesi konularında sunum yapıldı. Konferansa katılan Ak Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, 2023 yılı hedefleri arasında, işitme engelliler için üniversite kurmanın yer aldığını söyledi.
Meslek Engeli Ortadan Kalkacak
2005 yılında sundukları önerge ile Meclis’te işaret dilinin kullanılmasının serbest hale geldiğini hatırlatan Selamoğlu, şunları söyledi:
“İşitme engellilerin önündeki engellerin kaldırılması için mesleki işaret dilinin oluşturulması gerekiyor. Fizik, matematik, geometri, Türkçe gibi eğitim alanlarında terimler sözlüğünün oluşturulması gerekiyor. 2023 hedeflerimizin arasında işitme engelliler için üniversite açmak da yer alıyor.
O zaman kadar mesleki işaret dili ve terimler sözlüğünün hayata geçmesini istiyoruz. Bu altyapı hazırlandıktan sonra, ilgili meslek grupları ve uzmanlar işaret dilini kullanabilecek, işitme engelliler istedikleri mesleğe sahip olabilecek.
Sınıf Akustikleri Uygun Olmalı
Bir diğer önemli konu ise, işitme engelli çocukların okul öncesinde alacağı eğitim ve rehabilitasyon süreci. Konuşma ve dil gelişimi için en kritik zaman yaşamın ilk 3-4 dört yılıdır. Bu dönemde uygun rehabilitasyon seçenekleri ile desteklenmeyen işitme engelli çocukların konuşma ve dil gelişimleri normal işiten akranlarına göre geri kalabilir. Bu konuda sınıf akustiklerinin işitme engelli çocuklar için uygun olmaması ve işitmeye yardımcı cihazların kullanımının yaygın olmaması çocukların okul yaşamlarını zorlaştırıyor. Bu nedenle rehabilitasyon çalışmalarına daha fazla ağırlık vermemiz gerekiyor.”
İşaret Dilinden Utanıyoruz
İşitme engelli bireylerin yaşadığı sıkıntılara değinen Sosyal Hizmet Uzmanı Sedat Türkeli ise toplumun, işaret dilini kullanmaktan utandığını söyledi.
En büyük problemin eğitim ve tercüman olduğunun altını çizen Türkeli, “İşitme engelliler, toplam nüfusun binde 37’sini oluşturuyor. Bu yüksek rakamlara rağmen eğitim, bakım ve rehabilitasyon konusunda yaşanan sorunlar devam ediyor” dedi.
25.09.12 – Hürriyet
Kayıtlı
>>>>>>>>>>
bizdevariz.NET
<<<<<<<<<
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Biz de Varız
»
HABER MERKEZİ
»
HABER MERKEZİ
»
EĞİTİM HABERLERİ
»
Sessiz Engele Üniversite Müjdesi